Vítr z hor |
|
(6.9.2011 19:26:08) Damy, potrebuji urgentne poradit, idealne od pripadne pritomnych HOSPODAREK, tvurkyn jidelnicku, dodavatelek receptu (pro skoly a skolky, takze spis norem, zkratka ve velkem) a objednatelek surovin.
Je normalni nakupovat do skoly polotovary? (hrasovy krem, pizza, bramborove testo nebo vimjaco)? Mate tip na vyvazeny, zdravy, chutny, z normopenez zaplatitelny a hygienou schvalitelny jidelnicek? (rekneme sadu 50 jidel minimalne)? Jsou nejake stranky pro hospodarky?
Musim navrhnout polidsteni skolniho jidelnicku a nevim, kde zacit (zasoba 200 kucharek je mi v tuto chvili na nic, mozna ji pouziju na dolesteni).
Jde o 130 lidskych zaludku a nevim kolik prasat, co dojizdeji zbytky. Predem diky za jakykoli tip.
|
FialoFka |
|
(6.9.2011 19:31:47) Já osobně nevím, ale vím, že na hodně www stránkách různých škol a školek je jídelníček, vím o jedné, kde je jídelníček i mnoho týdnů a měsíců nazpět, tak třeba se tím motivovat, ne-li hodně jídel "obšlehnout"
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 19:56:14) Můžeš sem, prosím, hodit odkaz?
To je sice ta zřejmě nejlehčí část úkolu, ale i tak se mi podařilo těch opravdu slušných jídelníčků najít jen pár a to ještě vždycky jen tak na týden.
|
FialoFka |
|
(6.9.2011 20:16:41) Veveru, prosím napiš mi na mejl a já ti to hodím do mejlu, je to místní škola...
|
FialoFka |
|
(6.9.2011 20:17:49) Koukám, že tam je jídelníček od roku 2007 dodnes
|
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 20:43:44) Done
|
|
|
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(6.9.2011 19:40:45) Nakupovat polotovary je ve školních jídelnách zcela běžná věc. Je to dokonce běžné i ve školkových jídelnách, co se označují jako "zdravá školka".
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 20:06:17) No jo, vždyť jsou to polotovary přímo určené pro tenhle typ stravování, určitě se to nevyrábí pro jednu školu...
Jinak "zdravé" a "bio" jsem poznala v jedné soukromé školce (klid, už neexistuje, ale nevěřím, že je jediná). Podle letáku pro rodiče: čerstvé ovoce, čerstvé džusy, zdravá jídla. Ve skutečnosti naředěný vitacit, 3x týdně jídlo z jídelny vedlejší školy, 2x týdně buřty nakrájené do těstovin. Svačina – v lepším případě pár piškotů, v horším jedna superslaná sušenka.
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(6.9.2011 20:11:30) Veveru, k svačině v "bio" školce rohlík s kečupem a podobně... Znám to vcelku dopodrobna, ale rozepisovat se nebudu.
|
|
|
|
Delete |
|
(6.9.2011 19:48:44) Nejsem si jistá, ale tuším, že se snad nesmí používat vývary z kostí a nevím, jestli z masa, ale už jsem pár let nepotkala normální vývar, jen zeleninové a i ty dobarvované a dochucované všelijakými Podravkami apod.
|
Delete |
|
(6.9.2011 19:54:03) Tohle mi vyhodil Google, nepročítala jsem, ale je tam nějaký odkaz na normy a vyhlášku.
http://www.zsamsjesenice.cz/novota/zsjesenice/jidelna/zakony.php
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 19:58:41) Dík. Ty normy bohužel nikam neodkazují a ty vyhlášky mám... Kuchyň a jídelna nedávno prošla hloubkovou kontrolou, všechno je OK, ale stejně mám pocit, že jí "něco" chybí.
|
Delete |
|
(6.9.2011 20:03:46) Tak to se omlouvám, neproklikávala jsem to...
Asi by to chtělo zajít do prodejny norem a tam se poptat a koupit si papírovou, ono jich na netu asi moc viset nebude . Je to pakárna, ale tuhle jsem hledala nějaké stavební a také nenašla...
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 20:08:21) No, víš, já ani nevím, do jaké prodejny, já znám velkostravování jen z brigády v restauraci Proto se tu tak jalově ptám...
|
pearl |
|
(6.9.2011 20:24:33) Na netu určitě existuje firma nebo nějaká instituce, která je schopna dodat veškeré normy. Sice teď nevím a nemám čas hledat jak se to jmenuje, ale je.
Překládám a často jsem tam hledala přesné názvy norem a jiných předpisů.
|
|
|
|
|
|
Barbara, Lisa a Vincent 4/2011 |
|
(6.9.2011 20:09:58) Ivo, vývary z masa se vaří.
|
|
|
arsiela, |
|
(6.9.2011 20:24:39) Do týdne by ti to nestačilo?Nemám normy u sebe.Potřebuješ přímo jídelák,nebo spotřební koš podle kterého se jede?A jídla klasiku,nebo má nějaký požadavky na ozvláštnění?
|
arsiela, |
|
(6.9.2011 20:33:53) mrkni na tohl :is.muni.cz/th/156160/fsps_b/Bakalarska_prace_-_David_Kubicek.doc
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 20:41:37) Jé, to jsem zrovna dočetla, díky!
|
arsiela, |
|
(6.9.2011 20:43:44) Sice bych ten jídelníček kapku změnila,přijde mi ryba 1x měsičně málo,i přes možnost pomazánky.Ale ten koš je tam yvsvětlenej dobře
|
Vítr z hor |
|
(6.9.2011 20:47:10) Přesně na zmíněnou rybu jsem koukala . A taky na to, že autorovi najednou nevadilo, že je spotřební koš u položky ryby překročen o skoro 40 %, přitom povolená odchylka je 25 %.
Já spíš pořád koukám jak puk na ty polotovary, asi jsem naivní, ale myslím si, že kuchařky mají vařit a ne ohřívat nebo ředit
|
arsiela, |
|
(6.9.2011 20:53:12) Já to nečetla dopodrobna a praxi zatím netuším,tu ti můžu poreferovat tak za 14 dní až nastoupím na souvislou praxy do školky.Ale je to bída,školky kolikrát berou jídla ze školní jídelny,což mě přijde dost průšvih.
|
|
|
|
|
|
|
Eržika. |
|
(6.9.2011 21:05:25) Veveru, je to různé.
Moje kamarádka vaří pro vesnickou školu a školku. S láskou. Podle norem. Hned bych chodila na stravu. Používá nějaké polotovary, ale pečlivě prověřené, bez sajrajtů, například tuším polotovar na cizrnové karbanátky. Ale rozhodně ne třeba bramborovou kaši a omajdy.
|
|
lora, 3 děti | •
|
(6.9.2011 21:21:22) Doporučuji www.jidelny.cz Je tam i hodnocení jídelníčků, normy, diskuse k stravování - pro školy, školky, ústavy.
|
|
|