kach.na |
|
(13.9.2011 12:17:58) Chtěla bych se zeptat, jak se dají zpracovat šípky. Např. na čaj (jak sušit, jak uchovávat, aby neplesnivěly), na marmeládu .... uvítám jakýkoli zdravý tip. Děkuji.
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(13.9.2011 12:23:13) na marmeládu mamka dycky zbírala přemrzlý šípky, prý jsou pak sladší, což má logiku, ten mráz myslím že přeměňuje škroby na cukry, pak je nařízla, ,,vyvrhla,, jim ty semínka a z těch masitých šlupek pak vařila marmošku. víno ze šípků táta dělal z celých. na sušení na čaj bych je dala na pečící papír na plech, zapla troubu na 40-50 stupňů a nechala usušit tam, pak vytáhnout, prohazovat aby mohla pára ven anechala je ještě tak 2 dny venku, pak už jen do sklenice a zakrýt důkladně plátýnkem a zajistit gumičkou
|
|
Anita007 |
|
(13.9.2011 12:30:06) Suším normálně na plechu, potom dávám do uzavřených sklenic. Nikdy nezplesnivěly, vydrží celý rok. Ještě teď dělám čaj z loňských a je výborný.
|
Eržika. |
|
(13.9.2011 12:32:41) A kdy se sbírají na čaj? Co nejdéle, ale nepřemrzlé?
|
|
MrakovaK |
|
(13.9.2011 13:04:36) a na ten čaj se to suší rozpůlené? Nebo celé? Nikdy jsem to nedělala.
|
Veverka16 |
|
(13.9.2011 14:01:59) já je z keře ostříhávám,přijde mi to rychlejší a doma pak uříznu boho bubáka a dám sušit na topení. pak si vysypu pár šípků,přejezdím válečkem aby se rozdrtily a dělám čajík...mňam
|
|
|
|
Insula |
|
(13.9.2011 15:42:34) Tak já jim před sušením uříznu ty "prdelky". Resp. zbytek po květu a pak suším v troubě na málo stupňů na plechu. Marmeládu nedělám, je s tím děsná práce.
|
|
lipoo |
|
(13.9.2011 18:37:32) já je taky suším-v sušičce a pak jen normálka do sklinek....celé.Ale já to pak jen přihazuju k normálnímu ovocnýmu čaji.
|
|
|