Mrej |
|
(29.9.2011 13:18:34) V roce jsem sunar vždy zrušila. Mléko čerstvé, ne trvanlivé. Samozřejmě že výrobce UM bude psát, že do 3 let, kdo by si dobrovolně odháněl zákazníky, že.
|
Da+Vi+Ma |
|
(29.9.2011 13:26:38) Holky,moc děkuji za názory.Jestli dobře chápu,tak čerstvé kravské by neměl být až takový problém.My také žádné alergie v rodině nemáme,tak snad ani malá nebude mít.Jen je problém,kde to kravské sehnat.Na vaření jsem myslela to pasterizované krabicové,to se tedy používat může?A asi plnotučné,že?A smetana musí být na vaření?Já dost často používám na vaření normální šlehačku.U nás není problém s UM,to by malá baštila pořád,jde mi jen o to vaření.Jako UM dávám Nutrilon comfort,kvůli jistým potížím a ten je takový nahořklý,takže se na vaření nehodí a navíc mi to přijde zvláštní vařit z UM.
|
boží žena |
|
(29.9.2011 13:31:50) používám krabicový polotučný do všeho
|
|
Moncaka |
|
(29.9.2011 15:39:33) Čerstvé mléko se myslí pasterované (či jak se to píše), prostě to co vydrží čerstvé cca 5 dní. Trvanlivé, UHT, krabicové, co vydrží "čerstvé" 1/2 roku, tak to ne - i když do vaření je to asi jedno.
Asi by bylo lepší plnotučné, kdyby to mělo být na normální pití, ale do vaření stačí polotučné.
|
Elíláma |
|
(29.9.2011 15:56:12) No, ono vlastně polotučné je odtučněné...
|
|
|
Petra, veterinář | •
|
(29.9.2011 22:06:29) My teda dáváme na pití od 1 roku buď mléko "čerstvé", tj. desetidenní nebo UHT, podle toho, co je k dispozici a dítě žije, přestože toho vypije cca 3/4 litru denně. Rozhodně bych UHT mléko nezatracovala. Není na něm nic špatného, je jen tepelně ošetřené vyšší teplotou než mléko s kratší dobou trvanlivosti-proto vydrží déle. Není v něm přidané nic, co by ho konzervovalo - z toho mají asi všichni strach. V mlékárně jsem párkrát byla, viděla jsem, jak to zpracování mlíka vypadá a proto jsem v klidu (narozdíl třeba od návštěvy drůbežích jatek - od té doby nejím nic, v čem je drůbeží separát ;-) Já bych se teda rozhodně vyhla mléku "přímo od krávy" pokud by nebylo prokazatelně převařené. Ono nakazit si dítě v lepším případě nějakým průjmovým onemocněním, v horším případě listeriózou apod. mi nestojí za to, že budu mít dobrý pocit z toho, že dítěti dávám co nejčerstvější. A zas co se týče převařování, tak mně osobně by vadilo, že se tam vždycky udělá ten hnusný škraloup.
|
Petra, veterinář | •
|
(29.9.2011 22:13:27) Jo a rozhodně bych dávala do 3 let plnotučné. Co tak dáváme my, tak z těch desetidenních mlék např. Selské mléko plnotučné (pet láhev, červený uzávěr), cca 25 Kč/l, Albert Bio mléko plnotučné (balené v krabici), cca 21 Kč/l, ještě myslím něco vyrábí Madeta, ale to je 3/4 litrovka a je to finančně méně výhodné. Tyhle mléka najdeš vždy v chlaďáku. I když nerada, musím obchoďáku Albert v tomto udělat reklamu, protože mají vždycky velký výběr plnotučných čerstvých mlék - všechny tři zmíněné značky. No a doma máme vždy v zásobě několik UHT mlík, když nám dojde čerstvé, tak malej pije to UHT. Kupuju Madetu, protože mi od ní chutná nejvíc. Jinak to UHT má vždycky trochu jinou chuť než to "čerstvé", přirovnala bych to chutí ke kondenzovanému mléku.
|
|
Mrej |
|
(30.9.2011 7:40:45) UHT - trvanlivé nepoužívám k pití právě kvůli té chuti. Jinak ho mám vždy v zásobě a používám na vaření, pečení, nemám s ním žádný jiný problém.
|
|
Archciba |
|
(30.9.2011 8:54:35) Petro, tam nejde o to, že jsou v mléku konzervanty, ale to s dlouhou trvandlivostí je tak ošetřené, že se tam nemá co zkazit. Prostě už tam nic není. Jinak já mám vlastní zdroj syrového kravského mléka. Když ho převaříš, tak není čeho se bát. Já osobně ho konzumuju syrové a taky ještě žiju a za 8 let mi nikdy nic po něm nebylo (vypiju litr i víc za den). Vím o rizikách které to přináší
|
|
|
|
|