| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Čínské černé vejce

 Celkem 26 názorů.
 .ganesha. 


Téma: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:19:21)
Vždycky jsem milovala černá vejce, ale teď v těhotenství bych je mohla fakt pořád. Problém je, že by se to dost prodražilo, kupovat je pořád v restauraci.
Dřív je prodávalo Tesco, jednou jsem je koupila i v SAPĚ, ale od té doby jsem tam nebyla.
Nevíte někdo, kde je prodávají?
Vím, že ne každý to má rád a tak se omlouvám, jestli jsem vám zkazila chuť ~;)
 . 
  • 

Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:21:43)
co to je? To chci ochutnat..
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:25:55)
To jsou kachní vejce obalená ve směsi jílu atd. a několik měsíců uložena. Proto se jim také říká Stoletá vejce.
Pak mají průhledný černý bílek a do zelena žloutek. Hrozně mi to chutná, v čínských restauracích to podávají jako předkrm.
Někde jsem viděla odkaz na ten postup...
Tady:

Název „stoleté“ si černé čínské vejce získalo díky tomu, že se jeho příprava odehrává v řádu měsíců. V čínské kuchyně rozeznáváme tzv. "Černá vejce" (vejce "100 let" stará = 1000 let stará = PIDAN).
Připravují se alkalickou koagulací kachních vajec. V čínských restauracích v naší republice i v zahraničí jsou podávána již mnoho desítek let.

Číňané používají především kachní vejce, ale jsou známy i varianty s vejcem slepičím či křepelčím. Vejce se obalí se do směsi jílu, vápence, popelu a soli. Zabalí se do rýžové slámy a uloží do nádoby. Po nějaké době jíl začne tuhnout a s ním i celý obal v povrchovou krustu. Vápenec obsahuje kyselinu, která konzervuje a zároveň chrání vejce před zkažením. Tento proces se nazývá alkalická koagulace.
Vajíčka se po několika měsících vyloupnou a jsou připravena ke konzumaci. Žloutek se zabarví do temné zelené a má smetanovou příchuť. Bílek se zabarví do hnědé .
Vejce se podávají studená či dušená. Může se krájet se i změklá skořápka. Vejce rozkrojíme na dvě poloviny a každou polovinu tak, aby vzniklo 6 - 8 kousků.

Klasický čínský recept radí posypat vejce zázvorem, pokapat octem, ozdobit petrželkou a servírovat jako studený předkrm.

Velice chutná jsou také vejce pokapaná sojovou omáčkou, nebo směsí sojové omáčky s octem v poměru 1 : 1.

 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:26:23)

 angrešt 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:35:22)
Taky je mám hrozně ráda, ale dávám si je akorát v čínských restauracích jako předkrm, kde jinde je sehnat, to netuším.
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:36:58)
Mně je manžel právě před lety občas připravoval i doma, protože je prodávali v tom Tescu. A samozřejmě ty doma byly mnohem lepší, v restauraci už je kolikrát jenom zalejou sójovkou a hotovo.
Akorát je Tesco už léta neprodává, obávám se, že kvůli tehdejší ptačí chřipce... :(
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:38:38)
Našla jsem tohle (6ks za 46,-), ale poštovný je 150,- ~:( Nooo, ale když si to tak spočítám tak to vyjde asi o 40,- levněji, než když to koupím v restauraci.. tak do toho asi půjdu :))
http://www.tchaj-wan.cz/obchod/ostatni/cerne-vejce.html
 Dalalmánek 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:40:30)
Anreštíku, hrozně by mě zajímal Tvůj názor k margarínům v dikuzi, která probíhá tady: http://www.rodina.cz/nazor15667077.htm
 angrešt 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:36:42)
Cimbur, máš to tam ~;)
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 17:51:11)
A teď jsem se domluvila s tímhle pánem, prodává jedno za 20,- a je každou středu v Praze v Ječný ~:-D
http://municipal.cz/cernevejce/
 MishuI 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:32:24)
Prosímtě jak to zhruba chutná?Dá se to k něčemu přirovnat?Vypadá to hnusně,ale věřím,že to může být pochoutka..
 Elíláma 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:34:44)
Mishula: mamce z toho natahuje, říká, že to chutná jak hnilej pukavec... což vlastně docela sedí ~t~ Většinou to chutná lidem, kteří si smlsnou rádi na smardlavých sýrech ~k~
 Dalalmánek 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:35:07)
Tak shnilý to tak nějak bude. ~t~
 ronniev 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 20:07:01)
No, nevím - já smradlavý sýry moc nemusím, ale černá vejce miluju. A mému pubertálnímu synáčkovi se zvedá kufr i z uleželejšího hermelínu, o gorgonzole nemluvě, a černá vejce taky rád~t~
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 20:11:41)
Já taky smradlavý sejry moc nemusím :)
 angrešt 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:37:48)
Uvolňují se v tom sirné sloučeniny, takže to smrdí a chutná trochu pekelně, ale výtečně ~:-D
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:49:05)
Já nevím, k čemu to přirovnat. Ale fakt mi strašně chutnaj ~:-D
 Elíláma 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:33:35)
~g~ pěkně! tak do toho asi půjdu taky, miluju je!!!
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:48:42)
Mám ti je příští středu teda vzít?? Kolik?
 Elíláma 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:49:59)
Fakt? To bys byla zlatá, šest, prosím!
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 18:50:41)
Ok ~;)
 Elíláma 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 19:03:06)
~m~~m~~m~
 ronniev 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 20:09:24)
Fortune, prosím tě, kde v Ječný že ten pán bývá? To mám kousek!
 .ganesha. 


Re: Čínské černé vejce 

(5.10.2011 20:13:42)
Já nevím, on je od Příbrami, tak jsem mu volala, kde se dají ta vejce od něj sehnat a prej jen u něj. Ale když jsem mu řekla, že jsem z Prahy, tak navrhl, že je tu každou středu cca 8 hodin v Ječný a že bych se tam mohla zastavit. Nevím, jestli jsem mu odbře rozuměla, že tam někde učí (?)
Budu mu volat v úterý s objednávkou, tak si to upřesním.
Jinak mu klidně cinkni na ten telefon v odkazu, co jsem sem dávala a poptej se.
 Utem 
  • 

Re: Čínské černé vejce 

(6.10.2011 20:46:02)
S tímhle pánem jsem se domlouvala několik měsíců. Jednou jich měl málo, pak se mu něco nehodilo, pak nebral telefon. Měla jsem takovou chuť, že jsem byla schopná sednout do auta a jet si pro ně na Dobříš. Neviděla jsem od něj ani jedno. Už to budou dva roky
 h.mose 
  • 

Re: Čínské černé vejce 

(20.9.2012 17:53:57)
Dneska jsem si zakoupila cerne vejce v bistru v NC Eden nahore v cinskem bistru, se zeleninovou oblohou a sojovkou, za 39,- Kc a bylo fantasticky !!!!!!!

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.