| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zpracování trnek

 Celkem 22 názorů.
 madlenka+2 


Téma: Zpracování trnek 

(7.10.2011 18:08:29)
Napadají mně jen možná povidla a trnkové víno. Musí se nechat ty trnky na víno přejít mrazem? Co se z nich dá ještě dobrého udělat?
 štěpánkaa 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:13:33)
četla jsem trenek a chtěla napsat: hadry~f~~f~~f~
 binary 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:13:45)
švestkovou omáčku ~w~

já bych to vypálila na slívu~t~
 Evista 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:14:16)
Když jich je moc tak knedlíky (i do mrazáku), buchtu, povidla.
 monikki 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:18:00)
Vypálit ~:-D.
Děti mají na zobání jen tak, jinak jde všechno na slivovici.
 binary 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:21:39)
jee čau, že tě tu vidím, hned se zeptám- když se rozhodneš nosit v čátku obě děti-jedno na zádech, druhé na břichu a musíš takto absolvovat tour the city, kam dáváš tašku?:)
 neznámá 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:20:53)
Z trnek bych švestkovou omáčku nebo knedlíky neriskla, br to by muselo být kyselý. SLivka by podle mě taky nešla, mají málo cukru.
Trnky nejsou švestka. Já bych udělala víno, recept určitě nejdeš.
 binary 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:22:30)
trnka JE švestka
 neznámá 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:27:58)
Trnka obecná je sice rodu prunus, ale koláč bych z toho nejedla ani po důkladném přemrznutí plodu.~d~
Mylela jsem, že říkat švestce trnka je jen specifikum Moravy, asi je to rozšířenější. A jak říkáte klasické trnce?
 Inka 
  • 

Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:29:22)
Trnka je švestka? Já myslela normální trnka, takový malý kulatý temně modrý, trochu trpký.
 madlenka+2 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:54:02)
Jo, to přesně myslim.
 monikki 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:31:46)
~t~ já říkám švestka, chlapi u nás zase trnka.

Čau Bin :-), no ideálně někoho s sebou, kdo ti potáhne věci nebo tašku přes rameno do kříže a fakt minimum věcí do ní. Ještě jsou super ledvinky, fakt velké, nacpeš tam hodně věcí, vřele doporučuju Coleman cool hip (http://image.srovname.cz/cz/500/1415683/coleman-cool-hip-cerna.jpg), měla jsem ji, ale protože nemám boky, furt mi sjížděla někam ~f~. Pardon za OT.
 daba+holčička 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 19:10:26)
pozor, moraváci říkaj Trnky švestkám, u nás jsou trnky to malé trpké kulaté co roste na mezi ~:-D
 LaviON 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 19:31:23)
to je planá trnka
 LaviON 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:27:29)
neprovokuj~o~
 madlenka+2 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 18:53:22)
Těma trnkama myslím trnky - tj. kuličky co rostou na keřích, ne švestky co rostou na stromech a dělaji se z nich třeba knedlíky ~;)
 neznámá 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 19:02:38)
Já se při představě buchty nebo knedlíků z trnek oklepala, br, to musí být tlamokrut.~t~
Já teda slyšela jen o trnkovém víně a o sušeném plodu do čaje.
 binary 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 19:29:32)
já mám jako švestky a trnky v jednom tohle:


pálíme z toho slivovici, děláme švětskovou omáčku na knedlíky, plníme tím knedlíky a tak~d~
 monikki 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 19:45:29)
Ano, přesně tak to mám já, moravačka :-). Teda častěji tu slyším samo trnky.
 Želvička78 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 19:57:53)
Trnka
 Gora 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 20:07:46)
Tož z trnek jedině slivovicu, ne?
 maximin 


Re: Co udělat z trnek? 

(7.10.2011 20:21:31)
Trnkové víno

1,5 l trnek, 1 kg cukru, 2 l vody, šťáva z jednoho citronu

Očištěné trnky propícháme špejlí a přes cedník prolijeme horkou vodou. Dáme do pětilitrové láhve, přidáme vodu svařenou s cukrem a citrónovou šťávu. Necháme kvasit v teplejší místnosti, potom stočíme a uložíme ve sklepě.

Nasla jsem, ze ve Francii se nakladaji jako olivy, ale nemuzu dohledat postup.

A tady neco co nasel google:
Na trnky nedam dopustit, stara mama ich susila a robila z nich caj (odvar), obsahuje vela vitaminov, je proti hnacke a dobre aj chuti.
Tak som vytiahla stary casopis, kde sa o trnkach pise - je to Dorka 9/99, tak aj pre vas citujem:

ŠŤAVA:
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco.
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.

TRNKOVY KOMPOT:
500 g zdravych trniek
500 g cukru
1/2 litra vody
kusok skorice, par klincekov
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.

TRNKY S CUKROM:
1 kg trniek
500 g cukru
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove)
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.

A teraz moj oblubeny (a zatial jediny vyskusany recept)
TRNKOVY LIKER:
1 kg ocistenych a umytych trniek
skorica, klinceky (podla chuti)
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha
1 liter vodky alebo razovice
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme.
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. A ja dodavam, ze aj super chut a caro nezvycajneho...
Este upozornenie na zaver - flaky z trnkovej stavy sa nedaju vyprat...

BTW Tiez zijem v tom, ze trnky sa oberaju az po prvom mraziku...


Ja osobne z trnek delam stavu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.