madlenka+2 |
|
(7.10.2011 18:08:29) Napadají mně jen možná povidla a trnkové víno. Musí se nechat ty trnky na víno přejít mrazem? Co se z nich dá ještě dobrého udělat?
|
binary |
|
(7.10.2011 18:13:45) švestkovou omáčku
já bych to vypálila na slívu
|
|
Evista |
|
(7.10.2011 18:14:16) Když jich je moc tak knedlíky (i do mrazáku), buchtu, povidla.
|
|
monikki |
|
(7.10.2011 18:18:00) Vypálit . Děti mají na zobání jen tak, jinak jde všechno na slivovici.
|
binary |
|
(7.10.2011 18:21:39) jee čau, že tě tu vidím, hned se zeptám- když se rozhodneš nosit v čátku obě děti-jedno na zádech, druhé na břichu a musíš takto absolvovat tour the city, kam dáváš tašku?:)
|
|
|
neznámá |
|
(7.10.2011 18:20:53) Z trnek bych švestkovou omáčku nebo knedlíky neriskla, br to by muselo být kyselý. SLivka by podle mě taky nešla, mají málo cukru. Trnky nejsou švestka. Já bych udělala víno, recept určitě nejdeš.
|
binary |
|
(7.10.2011 18:22:30) trnka JE švestka
|
neznámá |
|
(7.10.2011 18:27:58) Trnka obecná je sice rodu prunus, ale koláč bych z toho nejedla ani po důkladném přemrznutí plodu. Mylela jsem, že říkat švestce trnka je jen specifikum Moravy, asi je to rozšířenější. A jak říkáte klasické trnce?
|
|
Inka | •
|
(7.10.2011 18:29:22) Trnka je švestka? Já myslela normální trnka, takový malý kulatý temně modrý, trochu trpký.
|
madlenka+2 |
|
(7.10.2011 18:54:02) Jo, to přesně myslim.
|
|
|
monikki |
|
(7.10.2011 18:31:46) já říkám švestka, chlapi u nás zase trnka.
Čau Bin , no ideálně někoho s sebou, kdo ti potáhne věci nebo tašku přes rameno do kříže a fakt minimum věcí do ní. Ještě jsou super ledvinky, fakt velké, nacpeš tam hodně věcí, vřele doporučuju Coleman cool hip (http://image.srovname.cz/cz/500/1415683/coleman-cool-hip-cerna.jpg), měla jsem ji, ale protože nemám boky, furt mi sjížděla někam . Pardon za OT.
|
|
|
daba+holčička |
|
(7.10.2011 19:10:26) pozor, moraváci říkaj Trnky švestkám, u nás jsou trnky to malé trpké kulaté co roste na mezi
|
LaviON |
|
(7.10.2011 19:31:23) to je planá trnka
|
|
|
|
LaviON |
|
(7.10.2011 18:27:29) neprovokuj
|
|
madlenka+2 |
|
(7.10.2011 18:53:22) Těma trnkama myslím trnky - tj. kuličky co rostou na keřích, ne švestky co rostou na stromech a dělaji se z nich třeba knedlíky
|
neznámá |
|
(7.10.2011 19:02:38) Já se při představě buchty nebo knedlíků z trnek oklepala, br, to musí být tlamokrut. Já teda slyšela jen o trnkovém víně a o sušeném plodu do čaje.
|
|
binary |
|
(7.10.2011 19:29:32) já mám jako švestky a trnky v jednom tohle:
pálíme z toho slivovici, děláme švětskovou omáčku na knedlíky, plníme tím knedlíky a tak
|
monikki |
|
(7.10.2011 19:45:29) Ano, přesně tak to mám já, moravačka . Teda častěji tu slyším samo trnky.
|
|
Želvička78 |
|
(7.10.2011 19:57:53) Trnka
|
|
|
|
Gora |
|
(7.10.2011 20:07:46) Tož z trnek jedině slivovicu, ne?
|
|
maximin |
|
(7.10.2011 20:21:31) Trnkové víno
1,5 l trnek, 1 kg cukru, 2 l vody, šťáva z jednoho citronu
Očištěné trnky propícháme špejlí a přes cedník prolijeme horkou vodou. Dáme do pětilitrové láhve, přidáme vodu svařenou s cukrem a citrónovou šťávu. Necháme kvasit v teplejší místnosti, potom stočíme a uložíme ve sklepě.
Nasla jsem, ze ve Francii se nakladaji jako olivy, ale nemuzu dohledat postup.
A tady neco co nasel google: Na trnky nedam dopustit, stara mama ich susila a robila z nich caj (odvar), obsahuje vela vitaminov, je proti hnacke a dobre aj chuti. Tak som vytiahla stary casopis, kde sa o trnkach pise - je to Dorka 9/99, tak aj pre vas citujem:
ŠŤAVA: 10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco. Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.
TRNKOVY KOMPOT: 500 g zdravych trniek 500 g cukru 1/2 litra vody kusok skorice, par klincekov Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.
TRNKY S CUKROM: 1 kg trniek 500 g cukru ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove) Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.
A teraz moj oblubeny (a zatial jediny vyskusany recept) TRNKOVY LIKER: 1 kg ocistenych a umytych trniek skorica, klinceky (podla chuti) 1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha 1 liter vodky alebo razovice roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme. Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. A ja dodavam, ze aj super chut a caro nezvycajneho... Este upozornenie na zaver - flaky z trnkovej stavy sa nedaju vyprat...
BTW Tiez zijem v tom, ze trnky sa oberaju az po prvom mraziku...
Ja osobne z trnek delam stavu.
|
|
|