7.10.2011 20:21:31 maximin
Re: Co udělat z trnek?
Trnkové víno
1,5 l trnek, 1 kg cukru, 2 l vody, šťáva z jednoho citronu
Očištěné trnky propícháme špejlí a přes cedník prolijeme horkou vodou. Dáme do pětilitrové láhve, přidáme vodu svařenou s cukrem a citrónovou šťávu. Necháme kvasit v teplejší místnosti, potom stočíme a uložíme ve sklepě.
Nasla jsem, ze ve Francii se nakladaji jako olivy, ale nemuzu dohledat postup.
A tady neco co nasel google:
Na trnky nedam dopustit, stara mama ich susila a robila z nich caj (odvar), obsahuje vela vitaminov, je proti hnacke a dobre aj chuti.
Tak som vytiahla stary casopis, kde sa o trnkach pise - je to Dorka 9/99, tak aj pre vas citujem:
ŠŤAVA:
10 kg peknych zdravych plodov umyjeme vovlaznej vode, potom trnky rucne rozmliazdime - najlepsie kazdu trnku samostatne, aby sme neporusili kostku (obsahuje glykozid amygdalín, ktory je v nasom pripade nevitanym. Pracujeme v cistej, neporusenej emailovej nadobe. Rozmliazdene trnky zalejeme 10 litrami horucej vody (asi 80 st.) a za obcasneho premiesania drevenou vyrechou nechame 2 dni vyluhovat. Stava nesmie kvasit. Potom stavu zlejeme a trnky opatrne vylisujeme. Precedime este cez huste platno a zohrejeme. Pridame 2 kg cukru, dobre premiesame, aby sa cukor rozpustil. Ak sa nam zda, ze je stava prilis sladka, pridame podla chuti kyselinu citronovu. Stavu zohrejeme na 90-90 st. (nesmie sa varit) a pomocou vyvarenej gumovej hadicky stocime do cistych nahriatych flias. Naplnene flase zazatkujeme a poleziacky poukladame do kosa, kde ich dobre prikryte nechame vychladnut. Po vychladnuti zatky zapustime rozpustenym vokosm alebo parafinom. Takto pripravena trnkova stava ma krasnu tmavoervenu farbu, vybornu chut a moze sa pit cista alebo zriedena vodou. Detom chuti vynikajuco.
Toto vyzera byt z nejakej starej receptury, neskusala som.
TRNKOVY KOMPOT:
500 g zdravych trniek
500 g cukru
1/2 litra vody
kusok skorice, par klincekov
Z cukru a vody si pripravime sirup, ktorym zalejem umyte trnky, chvilu povarime. Po vybrati korenin trnky nasypemedo zavaracich poharov, zalejeme cukrovym roztokom, pohare zavieckujeme a sterilizujeme pri 85 st. 15 minut.
TRNKY S CUKROM:
1 kg trniek
500 g cukru
ovocne vino (hroznove, jablkove alebo aj ribezlove)
Zdrave a zrele trnky kladieme po vrstvach do mensich zavaracich poharov - vrstva trniek, vrstva cukru. Zalejeme vinom, zavieckujeme a sterilizujeme 15 min. pri teplote 85 st.
A teraz moj oblubeny (a zatial jediny vyskusany recept)
TRNKOVY LIKER:
1 kg ocistenych a umytych trniek
skorica, klinceky (podla chuti)
1/2 kavovej lyzicky mleteho muskatoveho orecha
1 liter vodky alebo razovice
roztok 500 g cukru v 1/2 litri vody
Odkvapkane trnky rucne rozmliazdime, vyberieme asi 5 kostok a tie rozbijeme.
Masu dame do sirokohrdlej dobre uzavieratelnej flase, zalejeme vodkou, pridame koreniny a vyluhujeme asi 10 dni. Potom precedime cez huste platno, pridame cukrovy roztok, dobre premiesame a nechame asi den ustat. Nakoniec prelejeme do vhodnych flias. Hotovy liker ma peknu cervenu farbu. A ja dodavam, ze aj super chut a caro nezvycajneho...
Este upozornenie na zaver - flaky z trnkovej stavy sa nedaju vyprat...
BTW Tiez zijem v tom, ze trnky sa oberaju az po prvom mraziku...
Ja osobne z trnek delam stavu.
Odpovědět