| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?

 Celkem 22 názorů.
 MarMat (+2) 


Téma: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:15:17)
~n~ je to lepkavý

bojím se tam přidat mouku aby to bylo jedlý ~t~

zatím tam mám:

500g hl mouky
200g mo cukru
125g hery
125g medu
4 vejce
1 lžičku sody
1.5 lžičky skořice
5 hřebíčků

je to takový všelijaký, placka z toho asi udělat nepujde. Vyloženě to neteče, ale neni to jako těsto na kynutý knedlíky.

Jak to má vlastně vypadat? ~k~
 MarMat (+2) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:17:03)
jo a je to moc dobrý ~w~
 Winky 
  • 

Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:18:26)
když se dá med tak bývá lepkavý. Trošku mouky přidat můžeš, nicméně hlavně dej těsto do lednice aspoň na půl dne odležet a pak si krájej menší kousky a pracuj se studeným.
 MarMat (+2) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:20:00)
~R^ super
 Eileenn 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:21:51)
Jasně, nebude špatný,jen to chce odležet ve studenu, já loni taky vykrajovala fakt po kousíčkách, o vyválení větší placky nemohla být řeč, prostě se utrhl kousek, zplacatěl, vykrojily se třeba 3 tvary a znova.. výsledek byl výbornej, akorát jsme perníčky během dvou dnů sežrali, takže do Vánoc to vydrží fakt jen lidem s pevnou vůlí ~t~~v~~w~
 MarMat (+2) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:26:07)
No měly by to být ty co se nemusí nechat uležet, tak jsem zvědavá co jsem to vlastně vyrobila ~t~
 Meta 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:32:54)
Mám na tyto množsví psáno 650g mouky, ale přijde jí tam mnohem více, typuji na 800 g, 650 hážu do pekárny a pak v ruce dopracovávám do konzistence zhruba modelíny. A jak už tu psaly, není na škodu dávat medu méně.
 MarMat (+2) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:33:33)
Aha, no já je dělám poprvé, tak jsem to dělala přesně podle receptu :-)
 aach 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:45:35)
klidně tam hod mouku i cukr. a nech třeba do večera v lednici uležet.
 Meta 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 14:10:26)
Přidej tu mouku a budou perníky super.
 remus 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:41:51)
4 vejce je na to množství mouky hodn, přidej jí.
 remus 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:42:27)
alespoň 150g přidej~;)
 zerat 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:51:39)
Jo já mám na kilo mouky 2 vejce a podobné množství medu. Myslím, že tento recept není zrovna o.k. Podobně by mě zajímalo, jak dopadl recept nějaké té ženské - dost to tu někdo reklamoval - byl tu odkaz na nějakou snad perníkářku? Tam bylo dokonce 8 vajec na kilo mouky a ještě hromada medu. Vím, že jsem na to hleděla, že to bude snad tekuté ~e~
 zerat 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:49:55)
MarMat, já teda mám vždycky perníkové těsto skvělé - takové hladké, foremné a měkké asi jako Play-Doh modelína, úplně lepivé by být nemělo,- on med se trošku lepí za čerstva vždycky, ale mělo by to být jen minimálně. Normálně udělám z kila mouky, pak nechám odležet 1-30 dní, a pak tu kupku těsta přepůlím na půl, a tu půlku rozválím na silikonovém válu a podsypu hladkou moukou. Vykrajuju rychle a jde to nádherně ~R^ ~;)
 ivaxx 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 13:52:04)
Těsto, které dělávám je hodně tuhé. Po rozležení z lednice tvrdé, při rozválení je z něj poté pěkná tenká placka. Mám ale na 500 g mouky, 120 g Hery, 120 g cukru, 170 g medu, 1 vejce a 1 prášek do pečiva + ostatní koření a spol.

4 vejce na toto množství mouky co máš dávám do buchty.
Nešly by ty perníčky poté péci ve formičkách?
 Líza 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 14:21:12)
Jsou různý typy těst. Jestli jsi teď zadělala a je řídký, bude to podobný tomu, co pečeme my. Šoupni to na půl dne do lednice a až pak to zpracovávej, půjde to v pohodě. (To naše těsto má výhodu, perníky jsou hned měkký a nemají moc tendenci tvrdnout ani v suché místnosti.)
 MarMat (+2) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 14:26:06)
Tak se musím přiznat že v rámci šetření jsem tam toho medu dala míň než má bejt ~t~ a bylo to jen dobře! Dala jsem to do lednice a přidala trochu mouky, tak uvidíme :-)
 Eileenn 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 15:20:25)
Teprve koukám, opravdu dost vajec... tak jsem zvědavá, dej vědět jak to pak dopadlo ~R^
 susanah 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 15:23:11)
Marmat mám úplně ten samý recept jako ty, ale mám tam jen 2 vejce. Tak to asi bude tím. Mmch tyhle perníčky jsou vynikající, kdo je ochutnal chce recept ~R^
 Ivucha + 2 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 15:39:30)
Určitě bych přidala mouku - taky dávám med, a dost a těsto se mi nikdy nelepí.

Můj recept:
1/2 kg hladké mouky
1 lžička mletého fenyklu
špetka badyánu
1 lžička mleté skořice
1 rovná lžička sody
2 lžíce kakaa
Vše promíchat v míse

5dkg másla
2 opravdu hodně vrchovaté lžíce medu - přetékající ;-)
2 vejce
15dkg práškového cukru
Velmi mírně rozpustit máslo, přidat cukr, med - dobře promíchat, mírně prohřát, až je směs vlažňoučká jako čerstvě nadojené mléko.
Směsí udělat těsto v míse. Vyklopit na vál, propracovat - těsto musí být vláčné. Těsto nechat odpočinout (v igelitovém sáčku) přes noc nebo i celý den.

První už jsme dělali a snědly se hned ještě nenazdobené, další budu dělat až tak za týden, stejně jako ostatní cukroví, protože jinak by to do vánoc nevydrželo
 MarMat (+2) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 16:24:54)
Teď jsem je upekla :-) dala jsem tedy cca o 80g víc mouky a míň medu. aby se mi těsto líbilo ~t~

jsou super :) už jich dost zmizelo ~R^~R^~R^~R^

díky všem!
 Mája+M(7/11) 


Re: Jakou konzistenci má mít těsto na perníčky?  

(4.12.2011 19:38:21)
Má být lepkavý a pár dní odleželý v ledničce, potom rozválet na pomoučeným vále, mouku bych nepřidávala. Udělej podle ověřeného receptu přece.. já jsem dělala těsto zrovna dnes a už je v ledničce.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2023 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.

Publikační systém WebToDate.