Malinofka |
|
(30.12.2011 15:33:14) Plánujeme doma na Silvestra takovou malou oslavu s kamarády (celkem 6 lidí), takže se asi uchlebíčkujeme u televize k tomu vínko nebo pivko, kdo jak bude chtít, na půlnoční přípitek oblíbená Bohemka Nic závratného kuchtit neplánuju, na rozdíl od mé kamarádky, která už teď šílí s aspikem a apod.
A co vy? Taky šílíte s vyvářením, protože "to tak děláte vždycky, je to už tradice" (to byla citace té mojí kamarádky), nebo na to kašlete a jde vám víc o pohodu? Dodržujeme zvyky a vaříte na Nový rok něco tradičního, jako třeba ovar s křenem, čočku apod.? Té čočky bych se trochu bála, co to s náma udělá
Nebo dejte pro inspiraci vlastní originální recepty či výtvory, i když já asi zůstanu u těch chlebíčků s vlašákem a uherákem, to nám všem vyhovuje
|
a je to? |
|
(30.12.2011 15:39:34) Na oběd zeleninová polévka s vaječnými knedlíčky a králík na hořčici s cibulí, přes den co si kdo uloví. Večer obložený talíř. Nikam se nejde, nikoho nečekáme, takže pohoda. Na Nový rok bude samozřejmě čočka, s volským okem a osmaženou slaninou...ráda bych chystala a vyvařovala, ale letos není pro koho.
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 15:44:09) Týýýjo, králíki na hořčici s cibulí, to je teda už na mě "vysoká kuchařovina"!
Já jsem radši ten typ na to "přes den co si kdo uloví" - to mi vyhovuje nejvíc!!!! Naperu lednici sýrama, salámama, propašuju tam trochu rajčat a paprik + obrmisku domácího vlašáku, chlebíky a bagety a je to!!!
|
|
|
angrešt |
|
(30.12.2011 15:40:11) Na silvestra dělám vždy ovarovou polévku a ovar s křenem - jako základ pod mlsání. Zbytek ovarové polévky pak používám na Nový rok jako základ tisícové polévky s čočkou. Na Nový rok máme k obědu potom pečené vepřové se zelím a knedlíkem, k večeři obvykle čočku. A nějaký den kolem přelomu roku, není pevně dáno který, máme vždy pečenou vinnou klobásu.
Jako večerní silvestrovské mlsání chystám různé věci - spíš drobné, jen na chuť. http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#jednohubky.JPG http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#jednohubky_silvestr.jpg
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 15:46:28) O "tisícové polévce" slyším poprvé? To je něco jako alternativa k té čočce, že jako přináší peníze, dokonce tisíce peněz!! Sakra, to bych asi měla vyzkoušet, sem s tím receptem!!!
|
angrešt |
|
(30.12.2011 16:06:30) Jojo, to je finanční polívka Normálně, jen vývar, do kterého dám jako zavářku osmahnutou kořenovou zeleninu, předem částečně povařenou čočku, vajíčkovou mlhu a čerstvou petržel.
Moje máti již přešla na milionovou - ta je s krupicí. Že bych taky přihodila trochu krupice?
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:10:32) No jasně, KRUPICE!!! Když zavání melounama, tak ji tam taky přihoď! Ale přiměřeně, přiměřeně, aby vám pak neprasknul účet v bance!!
|
|
|
|
a je to? |
|
(30.12.2011 15:51:07) Ale adresu už nenapíšeš
|
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:27:57) Teď koukám na ty fotky, tyhle muchomůrky jsou boží, jak si tam tak pěkně seděj na tý řeřiše, to je skoro škoda sníst!
http://kami40.rajce.idnes.cz/jednohubky/#muchomurka.JPG
|
tinas | •
|
(30.12.2011 16:58:06) Malinofko, srdíčka očistíš a hodíš na pánev na,kterou stříkneš trošičku oleje,ale fakt maličko. Na to hodíš hrubou mořskou sůl a rozmarýn nebo pokud máš třeba Provensálské koření. Případně cokoliv co máte rádi. Je to dobré na pánvičce i na grilu. Dnes jsme byli v Ambiente a děti mi říkali,že dělám lepší,než mli tam,tak mi udělali radost. :-D
Jo a to sushi si můžeš objednat tady pokud jsi z Prahy nebo blízkého okolí.
sushi
A je to, nevím jestli to funguje bez toho kaviáru. :-D Nicméně držím palce,aby to fungovalo i s tím šampíčkem. :-D
|
a je to? |
|
(30.12.2011 17:35:27) Abych pak příští rok nezakládala téma: TAK JSEM SE PRÁVĚ VRÁTILA Z LÉČENÍ...
|
|
|
|
Sengam |
|
(30.12.2011 17:48:11) Agrešt, ty fotky jsou tvé? Ty jednohubky a i to ostatní jídlo - no to je něco na mou dietku) Jak jsi vypěstovala to rajče? Měla jsi nějaké speciální semeno, nebo sis vzala jen tak nějaké z rajčete z obchodu?
|
angrešt |
|
(30.12.2011 17:58:58) Deno, ano, jsou, resp. něco fotil manžel Rajčata jsou skvělá odrůda, u nás pokud vím neregistrovaná, kupuju anglické osivo. Jmenují se Minibel.
|
Sengam |
|
(30.12.2011 18:01:36) Tak to si koupím Je to fakt NÁDHERNÉ! Pěstuješ to na balkoně nebo i doma? Já rajčata miluju, mohla bych je tlačit pořád, ale toto je tak na ozdobu
|
angrešt |
|
(30.12.2011 18:02:50) Mám je v květináči na terase. Plodí hodně a jsou moc dobrá. Osivo kupuju v tom semenářství na Bělehradské, tuším, že je od Johnsona.
|
Sengam |
|
(30.12.2011 18:07:20) No já nejsem z Prahy, takže si je budu muset někde najít Díky
|
|
|
|
|
|
Elíláma |
|
(30.12.2011 19:09:36) angrešt: v příštím životě se chci narodit jako tvůj manžel
|
|
|
Insula |
|
(30.12.2011 15:40:37) Ovar dělám na Silvestra (plus chlebíčky a jednohubky) a na Nový rok čočku. Ale letos asi nebude, děti jí nemají rády, tak cokoliv jiného. Asi knedlo zelo. Jen nedělám nic, co lítá, aby neuletělo štěstí. Blbá pověra.
|
Ivuljenka |
|
(30.12.2011 15:43:16) Hele a co lítá???? Kuře nelítá,sice křídla má,ale nelítá, vylíhne se někde v kleci,kde ho vykrmí do závratných rozměrů,že by se ani neuneslo Leda byste byli zvyklí na pečený holubi - ti teda fakt lítají
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:07:52) Nojo, ty současný vykrmený kuřata se do vzduchu asi nikdy nevznesly, ale CO KDYBY!!! Prostě nejíst a hotovo, pro jistotu
|
|
Insula |
|
(30.12.2011 16:10:12) Pardon, asi jsem to napsala blbě. Nic, co má peří.
|
|
|
angrešt |
|
(30.12.2011 16:09:54) Jo, u nás taky nesmí být nic lítacího Proto je třeba dobře proplachovat tu čočku
|
Insula |
|
(30.12.2011 16:10:47) Pak si zalítáme sami.
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:15:45) A s tou čočkou....bacha na kadibudky!(sakra, nesmažou nám téma??) Ale musím prostě varovat všechny uživatelky suchých toalet, že v jejich případě se čočka radši nedoporučuje!
|
|
|
|
|
Ivuljenka |
|
(30.12.2011 15:42:08) míváme chlebíčky a hubky,většinou na večeři 31. kuře na soli a druhý den normálka co máme rádi
letos to bude úplně pohoda - uděláme si jen česnekovou pomazánku,kterou já nebudu páč jsem těhotná a asi bych dostala žlučníkový záchvat, budou brambůrky a tyčinky - ty jsem dnes upekla vlastní... Nakrájíme si různé sýry a máme domácí šampus ze Slovenska - 2 litry,tož si manžel a známí dají,já opět utřu hubu Budu na punčovém čaji... Na stůl nějakou zeleninku a ovocný salát. Víc nic,žádné drámo nebude... Snad se dojí i to cukroví ....jo a ještě asi zítra udělám šneky z listového těsta, prostě spíš jen takové mlsání
Čočka tě neroztrhá,když budeš neustále měnit vodu, měli jsme předevčírem a nikdo si ani neuprd
|
a je to? |
|
(30.12.2011 15:50:41) uděláme si jen česnekovou pomazánku,kterou já nebudu páč jsem těhotná a asi bych dostala žlučníkový záchvat
Tahle věta mě zaujala...jako že když mě bolí v okolí žaludku po snězení čehokoli česnekového, tak můžu mít problémy se žlučníkem? Nebo je to jen pověra?
|
Ivuljenka |
|
(30.12.2011 16:42:09) neřekla bych,že to je pověra, česnek a kořeněná jídla na žlučník nic moc, stejně tak tatarka,kterou do té česnekovky dáme... Obecně všechno tučné,vajíčka atd. a žlučník může jít ven na procházku
|
|
Karen | •
|
(30.12.2011 17:23:36) pro: a je to? Taky jsem mívala problémy s česnekem v souvislosti se žlučníkem... je na to fígl - oloupané stroužky rozřízni na plocho podélně a uprostřed z nich vyloupni takový ten žlutozelený proužek (vyroste z něj časem zelený výhonek, stejně jako u cibule. Tento výhonek právě způsobuje ty zažívací problémy a ještě je dobré takto upravený stroužek drobně nasekat a nepoužívat drtič na česnek, kdy se uvolní silice, které také dráždí...vyzkoušeno a problémy zmizely :o)
|
a je to? |
|
(30.12.2011 17:41:15) Mne by to nenapadlo, ale jak jsem si četla Ivuli příspěvek, tak jsem si vzpomněla, jak jsem se tu cca před půl rokem svíjela v křečích. Dělala jsem jednohubky s česnekovou pomazánkou a přiznám se, že jsem jich snědla kotel. Když si vzpomenu zpětně, tak menší žaludeční problémy jsem mívala, ale brala jsem to tak, že jsem měla nepravidelnou stravu, tak kdo ví. Sušený česnek v bramborákách mi ale nevadí. Můj mi to právě pořád předhazuje, ať si zajdu na nějaké vyšetření...ale znáte to Takže letos ten česnek vydlabu...ale přes česnekovač to vzít musím
|
Ivuljenka |
|
(30.12.2011 19:32:53) no tak to bude ono, já si dala na večeři pečené brambory s česnekem a plnotučné mléko Od půlnoci do 5 do rána jsem se svíjela v bolestech, políval mě studený pot, 2x jsem hodila šavli a myslela,že umřu... Takže si musím dávat bacha, normálně mi nic zle nedělá ale to těhoteství hold má nevýhody...
|
|
|
|
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 15:51:35) Domácí šampus?? Z čeho to je, normálně bublinkovatý víno? jakože sekt? Tak domácí jsem ještě nikdy nepila...
Punčovej čaj taky dobrej, hlavně když ti po něm nebude zle A taky dělají mojito čaj!
A s tou čočkou, no já nevim nevim, u nás by prošla jedině asi zamaskovaná někde.....že bych ji propašovala do toho vlašááááku????
|
Ivuljenka |
|
(30.12.2011 16:44:33) tož normální sekt známí vozí ze Slovenska výborné víno a oni dělají právě i sekt,je dobrý - máme růžový a bílý - Je to normálně v ofiko láhvi s etiketou, špuntem,prostě jakobys koupila bohemku v obchodě,ale tohle je prostě z nějakého vinařství na Slovensku
Čočka se dá zamaskovat do karbenátků
|
|
|
|
zerat |
|
(30.12.2011 15:44:40) Teď jsem dovařila z krůtí nohy znojemskou s rýží. Budeme to mít asi i zítra. Na nový rok buď udělám svíčkovou a nebo jen nějaké špagety... Za chvíli vyrazím nakoupit základní potraviny a na zítra si uděláme to nač budou doma suroviny - asi "totalitní" jednohubky a chlebíčky s hermelínovou pomazánkou. Na stůl možná dáme nějaké chipsy a vánočku, kterou teď peču (dožije-li se zítřejšího večera) Na přípitek doma máme dětský šampus, budou si připíjet i děti
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 15:53:42) Tyjo no vidiš, hermelínovou pomazánku mám taky moc ráda, možná se přemůžu a udělám ji na pár chlebíků taky, protože zrovna hermelín a dost zralej tu mám!!
|
|
|
michaela TP červen 2012 |
|
(30.12.2011 15:57:21) Nešílím s vyvářením. Zítra nějaký normální oběd, asi špagety, večer akorát chlebíčky s krevetovou a tvarohovou pomazánkou, k tomu sýry ze Slovenska. Co bude na Nový rok k obědu neřeším.
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:12:52) Přesně tak! systém "co najdu v lednici" je ideální!
|
andie77 |
|
(30.12.2011 16:15:45) No jo, jenže nejdřív taky do tý lednice musím něco dovalit!
Navíc, jak něco nenaházím na talíře a nechala bych "ať si každej uloví", tak ta smečka hladovejch vlků vyžere celou lednici, včetně toho, co bude k jídlu na Nový rok!
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:19:04) Tak v případě velice hladové smečky to chce záložní lednici!! Nebo balkon!!! Tak to ale musíš propašovat nenápadně, aby o tom nikdo nevěděl, a až jeden dene zlikvidujou obsah lednice, tak druhý den s elegancí sobě jistě zcela vlastní otevřeš dveře a....vykouzlíš další jídlo lehce ojínělé novoroční námrazou!!! (a jestli bude pršet, tak to bude aspoň umytý!)
|
|
|
|
|
tinas | •
|
(30.12.2011 16:25:18) Tak já navařím kotel držkové polévky a na Nový rok budou úžasné argentinské steky. No a na silvestrovské pohoštění v podstatě nechystám nic. Jako každý rok máme objednané sushi,které nám dovezou až domů,takže já jenom vyložím na tácek. K tomu je samozřejmě v lednici dost sýrů,pršutu,šunky a jiných drobností,kdyby někdo chtěl,ale on většinou nikdo nechce,když je to sushi. No a děti tu budou mít ovocné fondue,objednají si pizzy,zmrzku a takové ty jejich oblíbené věci,protože oni stejně chlebíčky ani sushi nejedí. K tomu jim udělám na grilu pár marinovaných žebírek a bude to. Jenom mě mrzí,že jsem zapomněla koupit kuřecí srdíčka,která jsem jim mohla udělat na mořské soli a rozmarýnu. To milujou. No pokud na mě budou extra hodný,tak možná ještě zítra zaběhnu do Makra,kde je budou mít. Jo a zapomněla jsem na jablečený závin,který u nás musí být. Lednička je plná a myslím,že plná zůstane i na nový rok,protože to nikdo ani nebude chtít jíst. Jediné co musím uhájit jako tradici je to,že manžel na nový rok snídá kaviár a šampaňské,abychom se měli v tom novém roce dobře. Dělá to tak roky a zatím to funguje,tak by bylo škoda tuhle tradici nepodporovat. :-D
|
Malinofka |
|
(30.12.2011 16:31:14) Sushi taky není vůbec špatnej nápad!!! A kaviár mi nechutná, takže ani nezávidím, hihi....ale můžeš sem plís hodit recept na ty srdíčka??
|
|
a je to? |
|
(30.12.2011 16:42:16) Kaviár nee, ale když bych si ráno dala sklenku šampáňa, tak to by mi mohlo být po celý rok taky fajn, ne?
|
|
|
kája+dva |
|
(30.12.2011 17:24:08) Vyvářet nebudu, jsme s mužem sami bez dítěte. Takže po oba dny budou roštěnky s knedlíkem, k večeři co si kdo uloví. V neděli si jedeme pro synka k prarodičům, tam bude čočka a čočková polévka.
|
|
Inka | •
|
(30.12.2011 17:39:24) Na půlnoc dělám koleno s křenem, na nový rok k obědu vždycky čočku.
|
|
TiNiWiNi |
|
(30.12.2011 18:11:57) Měla jsem tu kachnu, připravenou na 26.prosince, ale zbylo ještě jídlo z vánoc, tak kachna bude zítra. Taky udělám valašskou kyselicu. Na večer pomazánku tvarůžkovou, tvarohovou z jarní cibulky a sýrovou roládu. Na Nový rok čočku. Nějak to slavnostně všechno uzavřeme a budeme se těšit na příští vánoce!
|
|
16.5Salám&Lajka14 |
|
(30.12.2011 19:32:01) Máme koupený vepřový koleno, jehněčí plec a kližku na gulášovku, tak asi něco z toho.
|
|
Fous&fousek |
|
(30.12.2011 21:15:46) U nás zítra bude k obědi jen polévka hovězí s drobením, pak ovocný salát a taky vánočka, zrovna jí peču. Na večer chystáme jen pár sýrů a jednohubek, jsme jen dva, i tak nám bude blbě z přežrání. A v neděli svíčkovou podle Zatloukalové, tj. pomalu a dlouho pečenou v troubě, k večeři čočkový salát z posledního Apetitu.
|
|
|