stará stodola |
|
(6.1.2012 21:41:37) Prosím o radu, dostala jsem od Ježíška domácí pekárnu a již několikrát jsem v ní pekla chleba,ale nebyl zrovna O.K.Je nádherně nadýchaný,kůrka pěkná,vykřupaná,na řezu je také na pohled výborný,ale při vytržený kousku chleba z něj uděláte kuličku jak z plastelíny.Je takový mazlavý a v puse se taky chová jak nějaká žvýkačka.V čem dělám chybu?Pekla jsem recepty vyzkoušené i směsi a je to stejné,nedobré.
|
zerat |
|
(6.1.2012 21:47:49) Nechat déle péct nebo nastavit silnější propečení
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 21:53:59) Všude píší,že mám nastavit základní program.Tak jsem včera zkusila zadat program č.2 tj. Francouzský chléb,pečení je o 10 min.delší a stejně se mi to zdálo blemcavé.Ach jo!!!
|
zerat |
|
(6.1.2012 21:58:36) Já nevím, co máš za pekárnu, ono se to liší. Já mám Etu Siestu a nikdy jsem problém s nechutností chleba neměla Vypečený jako kupovaný z pekárny nebude, holt ta pečící pec ten chleba vysuší víc či jak to říct, ale blemcavý nechutný chleba opravdu nemívám. Ještě ale upozorním, že "základní program" neznamená, že nemáš zvolit míru propečení, jaká Ti vyhovuje. Já dávám většinou světlou kůrku a nebo střední, ale znám lidi, kteří nastavují silný stupeň propečení, protože jinak jim chleba nechutná.
|
|
|
|
jedna plus dvě |
|
(6.1.2012 22:03:46) Jak odměřuješ mouku? (rozhodně ne odměrkou) Prosíváš? Zkus experimentovat s množstvím vody.
|
zerat |
|
(6.1.2012 22:06:04) Proč ne odměrkou? Jinak jsem to nikdy nedělala byla-li míra na ml
|
jedna plus dvě |
|
(6.1.2012 22:15:18) Vodu na ml jasně. Ale mouku v takových těch odměrkách, kde ti ryska odměřuje gramy různých potravin - cukru, mouky, rýže. Nedoporučuju z vlastní zkušenosti, když se mi váha rozbila, dělala jsem to podle té odměrky a chleba byl mazlavý. Pak jsem to porovnávala s novou váhou a mouky v odměrce vyšlo méně.
|
Staronová.luc |
|
(6.1.2012 22:20:54) No, já mouku odměřuju jedině odměrkou a chleba mazlavý nemám.
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:23:50) Já se z toho zblázním,co já v té kuchyni tedy dělám.Mrzí mě to,strašně moc jsem si jí přála a .........
|
|
zerat |
|
(6.1.2012 22:24:27) Taky dávám odměrkou. Někdy dolaďuju a jindy ne a taky mazlavý nikdy nebyl. Ale zajímalo by mě, jestli zakladatelka než pekárnu vypne kontroluje špejlí, jestli se nelepí i na špejli - to by znamenalo, že prostě potřebuje víc propéct. (zapnout program pečení ještě na pár minut).
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:29:20) Ne,tak to jsem fakt nedělala,a stydím se,protože to je myslím základ pečení.Ale já té bedně naprosto důvěřovala,že vše zvládne sama.Ach jo!!!!
|
Inka | •
|
(6.1.2012 22:31:39) O domácí pekárně najdeš úplně všechno tady http://domacipekarny.dama.cz/ A těsto si musíš ze začátku ohlídat, aby to byla pevná koule. Já ještě přd kynutím vyndám háky a těsto uhladím.
|
Staronová.luc |
|
(6.1.2012 22:38:05) jj, taky vytahuju háky
|
elko |
|
(7.1.2012 21:36:03) Holky,kdy přesně vytahujete háky?Mám pekárnu moulinex
|
Inka | •
|
(7.1.2012 21:38:06) Po posledním míchání. Nemáš k tomu časovou tabulku? Jestli ne, jednou to pozoruj a zapisuj si časy.
|
|
|
|
|
zerat |
|
(6.1.2012 22:33:40) Žádná blbka nejsi! Ono časem získáš ten potřebný cvik A na Dámě toho opravdu můžeš hodně vyčíst Dřív jsem zapínala pekárnu přes noc, teď už roky ne, právě proto, že si to těsto chci ohlídat - dolaďuju vpodstatě všechno. Odpadávám, a tak přeju dobrou noc a příště aby se chleba povedl
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:37:12) Moc děkuji za cenné rady,dobrou!!!!
|
|
|
|
|
|
|
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:08:50) Mouku si vážím na starých vahách a vody jsem vždy dala tolik kolik psali. Pekárna je BRAVO B4262.
|
zerat |
|
(6.1.2012 22:13:19) Stodolo ona i mouka není jakou mouka. Jsou různé značky a ne všechny jsou dobré... Musíš tu strukturu dolaďovat, protože opravdu některá mouka je víc savá, jiná míň... Ale stupeň propečení 100% volit můžeš.
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:16:50) Jezdím si pro mouku do Polska.Loňské cukroví stálo za prd a tak letos jsem si na radu jiných koupila právě v Polsku a cukroví mi chválila i tchýně!!!No a na ten chlebík jsem jí taky použila.
|
Staronová.luc |
|
(6.1.2012 22:24:22) Tak jestli to nebude kvalitou mouky. Vyzkoušej jinou. Jinak já peču chleba 750 g 2.50 minut. Taky kontroluju těsto při hnětení, musí to být taková tužší koule, nesmí se matlat. Když se matlá, přidávám po lžících mouku.
|
Staronová.luc |
|
(6.1.2012 22:24:49) 2 hodiny 50 minut
|
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:27:38) To je myslím pro mě dobrá rada.Já to prostě zapnula a nechala svému osudu.Jsem prostě stará blbka.
|
Staronová.luc |
|
(6.1.2012 22:29:23) Nejsi blbka Prostuduj si tyto stránky, mě moc pomohly:
http://domacipekarny.dama.cz/
|
|
|
|
Libii |
|
(6.1.2012 22:36:54) jéé a jakou mouku přesně v Polsku kupuješ? Jezdíme tam hodně nakupovat ale mouku mají jinak značenou tak nevím jakou na co?!
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:41:40) Já taky v tom tápala,nejprve jsem koukala na čísla,jako 450,550 a podobně,ale přišlo mi,že nemají snad vůbec polohrubou.Stále hledám a zkouším,ale na to cukroví jsem si koupila poměrně drahou za 3 zlotý,ale cukroví z ní byla jedna báseň!!!!!!Jmenuje se "BASIA" maka tortowa extra,nejlepsza do wypieów.A tu jsem použila i na ten chlebík.
|
Libii |
|
(6.1.2012 22:44:21) díky moc koupím vyzkouším
|
|
Inka | •
|
(6.1.2012 22:45:06) maka tortowa je mouka na dorty ne? Na chleba bych hledala jinou. Kup si předměřickou s tou mám dobrý zkušenosti. Mají chlebovou žitnou i pšeničnou, celozrnné obě i normální mouky.
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:52:36) To asi ano,ale já to brala tak,že je dobrá na pečení.A co víc?V tu chvíli jsem doma jinou neměla a chtěla jsem to ihned vyzkoušet!!!
|
|
|
|
|
|
|
jedna plus dvě |
|
(6.1.2012 22:16:33) Jestli je mazlavý, mouku bych přidala nebo vodu ubrala. Mouky se liší savostí.
|
|
|
|
sabrina20 |
|
(6.1.2012 22:07:20) ono kazda pekarna to ma jinak, ale tohle se mi stalo na začátku, s tím, že jsem dala- nějaký program na rychlý chleba- cca hodinu trval, až pak sem zjistila, ze musím na ten delší program- přes 3hod a to je pak jina jinak prvni super chleba mam odtud:
http://domacipekarny.dama.cz/recept.php?r=2494
|
stará stodola |
|
(6.1.2012 22:14:21) Díky zkusím to.Ale už mám fakt strach.Jo a ještě musím říct,že ta první pečení trvala 3.05h. a ta další jsem dala na 3.18h.
|
|
|
magrata1 |
|
(6.1.2012 22:33:51) nejlepší chleba mám podle této kuchařky
|
|
|