sun 15 |
|
(15.2.2012 20:08:21) Na toto téma mě přivedlo zamyšlení nad tím, jak jsou děti teď rozmlsané , jasně je to dobou ,jdou do krámu a všude je bezpočet sušenek, sladkostí , jogurtíku apod., ale podle těch co se pohybují kolem mě , mě připadá , že kdyby teď najednou vypukl hlad, tak než by snědli to co jsme jako malé jedli my, tak by radši hlady umřeli . My jsme jako malé jedli chleba s máslem a hořčicí , rozvařená jablka s pudingem , do pudingu mi maminka šlehala tvaroh a vyráběla tak ochucený tvaroh, jedli jsme placky z bramborové kaše, brambory s kapustou , kyselé zavařené houby , zavařené třešně , zavařený angrešt, chleba se sádlem, chleba se škvarkami aod. , mě to jako malé připadalo vše jako super jídlo a chutnalo mi , ale neměla bych odvahu nic z toho udělat svým dětem, ani dětem svých kamarádek, myslím, že žádné z nich by do toho ani nekouslo . Pamatuje si co jste jako malé jedli a chutnalo vám to , ale víte jistě , že by to žádné vaše dítě určitě nejedlo ????
|
Pole levandulové |
|
(15.2.2012 20:13:01) Tak ja premejslim, ale nejak si nedovedu vzpomenout, co bych jako dite jedla a ted by se to jist uz nedalo. U nas se varilo celkem dietne, protoze tata mel problemy se zaludkem, takze to bylo vlastne trosku nadcasove - hodne jsme delali kurata s bramborem, misto mekkych salamu jsme kupovali sunku a totez delame vlastne i dneska.
|
aach |
|
(15.2.2012 20:14:57) pamatuju si,že jsem nejedla svíčkovou, protože jsem si myslela,že jsou v ní nastrouhaný svíčky
|
MarMat (+2) |
|
(15.2.2012 20:22:16)
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(15.2.2012 20:14:31) sun, nejmíň polovina toho co píšeš se snad jí i dneska, ne, aspoň u nás v rodině jo
|
|
Eva + Klárka2/07 |
|
(15.2.2012 20:15:04) Já jako malá nejedla skoro nic, vyrostla jsem na rohlíkách, max. s máslem. A na bonbonech - ty do mě zmizely hned .
Jako malá jsem nejedla salát z červ. zelí, teď ho jím. Jinak vařím stejně jako naši vařili nám. A byla jsem a jsem strašná frfňa, takže nic extra.
|
|
Insula |
|
(15.2.2012 20:15:48) Mamka pracovala v potravinách. Vzpomínám si, že když jsem přišla ze školy, jak se mě vždycky ptala, co chci ke svačině a já odpovídala, že rohlík se šunkou. No, ne vždycky jsem to dostala, protože deko šunky stálo korunu, ale když jo, tak to byl svátek. Na jeden rohlík plátek (nebo dva) šunky. Pak jsem s tím vždycky běžela k pokladně a řekla "napsat". Paní pokladní to mamce napsala a když šla domů a nakupovala, tak jí to k tomu připočetla. Zlaté časy. Vzpomenu si na všechny ty prodavačky dodnes. Některé už mezi námi nejsou.
|
aach |
|
(15.2.2012 20:17:25) máma dělala v lázních.nosila domů socialisticky ukradenou šunku.
|
Pištová |
|
(15.2.2012 20:19:17) jé vy jste se mělimy měli pořád hodonínský salám
|
aach |
|
(15.2.2012 20:22:30) neměli měnila jsem ve škole chleba s 200gr. šunky za rohlík s budapešťskou
|
Pištová |
|
(15.2.2012 20:34:12) my byli s bráchou přežraní zabijačkových výrobků,chovali jsme prase a doteď na to fakt nemám chuť
|
|
|
|
|
Pištová |
|
(15.2.2012 20:18:21) nedávno jsem se dívala na netu na Ženu za pultem a ve vitríně měli šunku 70kč kilo-což mi přišlo šíleně drahévlašák 2.20 10deka,ale ta šunka
|
Markéta, kluci 10 a 3 | •
|
(15.2.2012 20:25:21) Njn to jsou ty představy že za komančů bylo všechno laciné. Máslo stálo deset korun, to bylo taky dost. Dost se v zimě ušetřilo za ovoce a zeleninu, to nebylo.
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:27:38) U nás nebyla zelenina ani v létě. Jen na zahradě . Já si pamatuju jak jsem chodila do zeleniny a tam byly jen konzervy a zavařeniny. V létě melouny, v zimě někdy mandarinky a pomeranče (to byly fronty). Nechápu co tam chudák paní celé dny dělala.
|
Pištová |
|
(15.2.2012 20:36:18) no to si holky žijou jak prasátka v žitě rajčata,okurek,kapie,mrkev chtějí každý den když je kedluben a ředkvičky,nemá to chybu já miluju míchané zeleninové saláty-bez leďáku ani ránu
|
|
|
|
|
|
Pištová |
|
(15.2.2012 20:16:45) asi tak jako všude,v téhle době jedno vím jistě,že přes zimu zelenina moc nehrozila u nás máme šílenou spotřebu zeleninyholky mají každý večer nakrájenou misku a čerstvé pečivo mamka nám míchala tvaroh s vajíčkem a pekla listové šátečky s marmeládou
|
MUMIE |
|
(15.2.2012 20:20:30) Babička taky pekla listové šátečky s marmeládou. A vařila povidlové taštičky.
|
|
|
MUMIE |
|
(15.2.2012 20:17:39) Skoro všechno co píšeš, pořád běžně jím. Babička dělávala skvělou pomazánku ze sardelové pasty a pekla výborné sušenky. Takové obyčejné, suché, tvrdé. K čaji byly výborné. Chleba s máslem a povidlama jsem už dlouho neměla. Jo a ještě jsem u babičky zbožnovala noky s vajíčkem, pohanku s mlékem a suchý piškot.
|
|
qwerty | •
|
(15.2.2012 20:18:07) Nase deti jedej v podstate to samy, co pise zakldatelka, krome veprovejch fujtajbliku (sadla atd.), hub a horcice.
|
|
Teri | •
|
(15.2.2012 20:21:04) Vzpomínám si, jak nám moc chutnal čerstvý chleba s domácím sádlem a s kyselou okurkou ))))
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:26:11) My na to dávali plátky česneku )
|
MUMIE |
|
(15.2.2012 20:40:24) My taky česnek.
|
Sisi Karamelka |
|
(15.2.2012 21:50:06) Ano, chleba se sádlem a česnek. Cítit to bylo z člověka ještě týden
|
|
|
|
|
Šešule |
|
(15.2.2012 20:22:13) Moje děti jsou od přírody žravý a my zmlsanost moc nepodporujem Myslím, že není potravina, která by mně jako dítěti chutnala a moje děti nad ní ohrnuly nos.
|
|
zuzini |
|
(15.2.2012 20:24:58) Kromě těch chlebů (ty jsem nejedla ani já) jedí moje děti všechno z toho co jsi jmenovala.
|
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:25:13) Jedla jsem všechno kromě svíčkové, zelí a tučného. Moje nejoblíbenější byl rohlík s máslem a se šunkou. To byl svátek, když jsem to měla. Ted si celkem užívám, že je to tak levný. Ale zase je kumšt sehnat dobrou. A moje děti? Dcera nejí skoro nic, je vybíravá až hrůza, jako hodně ostatních dnešních dětí. Buď by fakt pomřely hladem nebo vydržely na suchém pečivu. I když některé co znám, tak třeba nejí chleba, tak nevím nevím.
|
sun 15 |
|
(15.2.2012 20:27:19) Přesně tak moje děti by radši pomřely hlady
|
boží žena |
|
(15.2.2012 20:35:42) no nevim jestli ty je v tý zmlsanosti nepodporuješ
jak můžeš jako vědět, že by to nejedly, když jim to neuděláš?
jinak to co si vypsala mi nepřijde nic zvláštního, co by se ted už nemohlo
|
vertigo |
|
(16.2.2012 13:41:18) Přesně tak, co je špatnýho na pudinku s tvarohem? Chleba se sádlem doma teda nejíme, ale když jsme se k němu někde nachomýtli, tak se dcera olizovala až za ušima (ostatně já taky, dostávala jsem ho u babičky s nakrájenou cibulí, mana božská... )
|
adriM+M+N |
|
(16.2.2012 13:43:17) Tak pudink s tvarohem jsem kdysi nejedla ale ted ho obcas udelam, je to domaci termix, do jahodoveho pridam treba par jahod v sezone a je jahodovy apod...
|
|
|
|
|
zuzini |
|
(15.2.2012 20:27:38) Mamka mi dělávala rohlík s máslem a šunkou, když jsem byla nemocná. Mňam.
Jedla jsem všechno kromě játry, tvarůžků, fazolí na husto a plíček na smetaně. Plíčka nepozřu doteď.
|
|
|
sára+3kulíšci |
|
(15.2.2012 20:25:35) jo ,když zbyl knedlík ,tak ho mamka nakrájela na kostky a osmažila s vejcem. Nebo třeba rohlík v mlíku...brr,ale vím že někdo to má rád..
|
|
sára+3kulíšci |
|
(15.2.2012 20:25:35) jo ,když zbyl knedlík ,tak ho mamka nakrájela na kostky a osmažila s vejcem. Nebo třeba rohlík v mlíku...brr,ale vím že někdo to má rád..
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:28:18) A teď s knedlím když zbyde děláte co? My teda taky občas smažíme s vejcem - považuju to za normální jídlo - přidáváme k tomu kyselý okurek
|
sára+3kulíšci |
|
(15.2.2012 20:30:04) Nám knedlík nezbude nikdy,mám hodně žravou dceru,a kdyby nááhodou zbyla třeba pulka,zamrazím-hodit se bude pořád
|
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:31:07) Zerat, já knedle normálně nekupuju. Jen když dělám k obědu knedle s vajíčkama . A k tomu okurkový salát. Chutná nám to všem. To mamka dělávala hodně často.
|
MrakovaK |
|
(15.2.2012 21:06:34) v některých restauracích si to lze objednat, knedlíky s vajíčkem. Stejně tak jídla, která napsala zakladatelka tématu. Co je divného na kompotech? Babička dělávala zeleninovou polévku s hořčicí a sojovým masem, to bylo takové možná nezvyklé. Chutnalo mi to. Jinak to sojové maso jsme měli často, ale to taky není nic neobvyklého.
|
|
|
Markéta s párkem | •
|
(16.2.2012 10:27:26) My děláme zbytky knedlíků nasladko. Nakrájí se na kousky, osmahne na másle a přidá práškový cukr (lze přidat i skořici). Mňamka.
U nás je o zbylé knedlíky v domácnosti vždycky boj. Manžel si je chce dělat s vajíčkem, já s dcerou na sladko. Vzhledem k tomu, že přehled o tom, co je v lednici mám já, většinou vítězí naše strana.
|
|
|
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:27:28) Vpodstatě vše z toho, co píšeš doma běžně jíme Je pravda, že když jsem z krůtího tuku prvně uškvařila sádlo, tak se na to holky koukaly nevěřícně, ale když sádlo se škvarky dal na čerstvý chleba, posypal jemně cibulí zakáplou citronem, tak ochutnaly a teď to jí s námi když to uděláme Kupuju bílý jogurt Hollandia a vmícháváme do toho domácí marmelády od babičky... Minulý týden jsme obědvali nočky se zelím, týden před tím jsme měli pirohy (z hrubé mouky) plněné šťouchanými brambory se smaženou cibulkou a omaštěné cibulkou. Chleba s máslem a hořčicí teda ještě dcerky nejedly, ale myslím, že co není může být
|
|
kambala pláááckááá |
|
(15.2.2012 20:28:06) já jedla vajíčko do skla. dneska bych nejedla. pak máti pekla koláče a buchty, ty dneska taky moc nejím a nemusím. taky pudink a krupicovou kaši, to taky nejím. a škubánky na sladko, to taky ne. a zemlbábu, tu taky ne. tak.
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:29:13) My doma děláme vše, co píšeš a děti jsou z toho nadšené
|
kambala pláááckááá |
|
(15.2.2012 20:33:21) no já to neměla ráda ani tehdy. ale miluju dodneška chleba s vajíčkem a řekdvičama a solí (jenom nemůžu to máslo). taky babí dělala rybičkovou a vajíčkovou pomazánku, to už taky nesmim.
a děda mi kupoval uherák, říkali jsme mu blbeček (blbej salám, dělal si legraci, že mi nechutná), tak ten miluju dodneška
|
|
|
|
Winky | •
|
(15.2.2012 20:28:53) tak třebas jediné těstoviny byly špagety nebo teda event. kolínka (ale ty nám nesměly přes práh, táta na ně měl pifku ještě z vojny). No a ty byly pouze a jedině s kečupem. Žádná omáčka s masem, zeleninou event. smetanou jako se dělá dneska běžně. Taky jsme jedli hodně topinky - normální chleba osmažený na sádle, pěkně s vysočinou a kouskem cihly. Nevím jak moje děti, možná by si daly, ale já bych z toho měla tak akorát žlučníkový záchvat Nicméně zbytek jídel byl ok - brambory, rýže, knedlíky, čočka, chleba (housky a rohlíky spíš vyjímečně), zelenina a ovoce často z naší zahrádky (no, moc úspěšní zahradníci jsme nebyli, nakonec si naši nechali jahody, maliny a jabloně ), kompoty jsme teda tenkrát jedli (chutnaly mi, krom jahodového - to byla blemcačka), to jo, dneska je nedělám a myslím že děti by na ně neskočily s nadšením. Spíš bych řekla, že máma uměla ukuchtit vždycky z ničeho něco . Jo a taková slavnostnější večeře byl u nás obložený talíř - kolečka šunky/debrecínky/vysočiny, k tomu pár deka bram.salátu, na kousky nakrájený sýr a vařené vajíčko, k tomu chleba s máslem.... Dětem by tohle myslím chutnalo taky (akorát dcera nejí sýr a syn šunku )
|
Markéta s párkem | •
|
(16.2.2012 10:31:46) Tak já už jsem dost velký pamětník a výběr těstovin už byl. Nejen špagety a kolínka - dělaly se vrtule, mušle, samozřejmě fleky. Do polívky vlasový nebo písmenka. A kromě špaget byly i makarony - ty s dírou uprostřed, ty teď nikde nevidím. My mívali špagety vždycky s masem - ne s buřtem, ale s vepřovým, nadrobno pokrájený. Kečupu jen ždibec a hodně sýra.
Topinky s česnekem u nás doma nasazuju, jak se objeví nemoc. Je to jediný způsob jak do dětí dostat trochu syrového česneku.
|
|
|
irlev |
|
(15.2.2012 20:29:32) Moje děti to jedí i teď (kromě sádla a škvarků, protože to nejím já), ale pudink s jabkama nebo s tvarohem, to se můžou utlouct :) Na hořčici je učí manžel, ale jsou to mrňata, je na ně moc ostrá. A placky z bramborovýho těsta, to jsem milovala jako dítě a jsem docela hrdá, že to předávám dál. Jako každopádně mají víc ovoce nebo zeleniny, ale tyhle jednoduchý jídla, to je prostě základ.
|
irlev |
|
(15.2.2012 20:31:04) A kompoty jedí taky, já zavařuju všechno, co se nehejbe :) Taková jahodová omáčka do jogurtu, o to se přímo rvou :)
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:33:18) Já bych zavařovala a tááák ráda, ale jsme na paneláku a bez zahrádky Zatím nás ale zásobuje tchýňka, zlatá to žena Máme od ní zásobu zavařených okurek, paprik, jahod, broskví, višní, meruněk, švestky na buchty... k tomu marmelády, vozí mi sem domácí věnce česneku, cibule... díky tomuhle nejskromnější měsíce přežíváme snáz.
|
|
|
|
zuzini |
|
(15.2.2012 20:29:45) Teď jsem si vzpomněla co jsem milovala jako dítě. Teplé kakao a v něm nalámaný rohlík nebo vánočku. To si budu muset udělat.
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:30:51) Zuzini, tohle snídá naše mladší dcerka denně - rohlík v kakau (až na výjimky)
|
zuzini |
|
(15.2.2012 20:33:04) Fakt? To bylo pro mne dodnes úplně zapomenuté jídlo a jak já ho zbožňovala :)
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:37:17) Fakt Manžel si to dělává celé roky, co jsme manželé když zbývá starý chleba nebo rohlíky... takže to od něj holky odkoukaly. Starší už od toho ale ustoupila, jen občas neodolá, ale mladší (čtyřletá) už si každé ráno vyndá plastovou mističku, naleje si sama mléko, dá ohřát do mikrovlnky, já jí do toho dám trošku kakaa a natrháme rohlík. Je to už denní rituál Teď se musíme uskromnit, tak nekupuju často rohlíky, tak to je vyloženě smutná, ale zvykne si myslím i na ten chleba
|
boží žena |
|
(15.2.2012 20:39:06) no tak to je jedno z mala, co si vzpominam a už bych to jíst teda nechtěla
nadrobený chleba v meltě nebo rohlik v mlíku.. ehm né=é
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:39:44) melta, mlíko není sladké kakao
|
boží žena |
|
(15.2.2012 20:40:19) ja ale o kakau nic nepsala
jen o tom co sem vyjmenovala br
|
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:43:50) Co je tezke ceske jidlo?
|
boží žena |
|
(15.2.2012 20:49:12) jo jo vaříme až na ty knedliky a omáčky
ale občas taky
|
anemon |
|
(15.2.2012 20:55:55) Kachnu rád manžel, já s dětmi radši krůtu, jehněčí a pečínku radši se špenátem a domácím bramborovým knedlíkem. Vepřové jednou za čas a ne pečené (segedín a dušené v mrkvi)
Ale většinou něco rychlejšího i lehčího.
|
|
|
|
irlev |
|
(15.2.2012 20:54:07) Za typicky českou považuju dokonalý zpracování sezonních potravin - takže v zimě nebo v tomhle období typicky řepa, kapusta, zelí, brambory a starý jabka :)
Jasně, patří k tomu i ta zabijačka, ale to je přeci o všeho s Mírou, ne o českosti.
|
Anni&Annika |
|
(15.2.2012 20:58:04) tak ja nejedla nic a to mama mohla varit co chtela a kazdy den se me ptat, co mi teda ma uvarit zitra....az jsem skoncila s vyklopenou nudlovou polivkou na hlave...dodnes ty domaci nudle vidim.... jedla jsem ale mraky ovoce a zeleniny, tak jsem to nejak cele vyrovnavala co mi opravdu chutnalo byl uherak bez chleba a kesu orisky a co by me dite z meho detstvi nejedlo a co chutnalo me? No to same ji chutna, ale v tom zbyteku je rozdil...me dite ji vsechno, neznam nic, co by nejedla
|
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:58:41) A taky jsme v Česku. Ono je to tak správně ). Akorát jsem pořád nepřišla na to jak v zimě s tou zeleninou. To bychom se asi museli minout :-(. Prostě papriky ani ledový salát tady v zimě nevypěstujeme. Nebo ano?
|
boží žena |
|
(15.2.2012 21:02:12) tak třeba náš aktual jídelníček
chlebová polevka játrový guláš, rýže zapečené brambory se zeleninou frankfurstká polevka (tak jednou za 5 let ) povidlové taštičky lečo droždová polevka
zitra bude asi ryba+brambor a pak sekaná+brambor
polívka zelnačka
a o víkendu něco extra u našich
|
|
irlev |
|
(15.2.2012 21:02:34) Já si v zimě pomáhám vařenou zeleninou, plus zásoby z léta namražený. Taková mrkev s fazolkama na kousku másla a s čerstvým chlebem s máslem - to je lahůdka. Nebo pečená červená řepa, nebo kapustičky s kouskem dušenýho masa a šťouchačkama, nebo pórková polívka, no už mám hlad :)
Jinak papriky kupuju, protože se jich neumím vzdát. Třeba kedluben se nebojím ani v zimě, nebo jakýkoliv kořenový, když se mi po oloupání nezdá, prostě to zpracuju tepelně.
|
Raduza |
|
(15.2.2012 21:03:46) Ja prave taky papriky miluju
|
|
Oggová |
|
(15.2.2012 21:04:54) Majo, papriky mi tak smrdí, že je nemohu pozřít. Ani rajčata nejsou dobrá, chutná to jak amarouny... Tak to doháním zelným salátem, různě obměňuji co do něj přidávám. A už se moc těším na čerstvou zeleninu .
|
Raduza |
|
(15.2.2012 21:07:29) Oggova, zkousela jsi takovy ty tensi dlohy baleny? Jsou moc dobry.
|
Oggová |
|
(15.2.2012 21:16:37) Létavice, zkoušela jsem zelené dlouhé, ale tak můžu zkusit ty červené. Jestli mi nebudou smrdět už v krámu ;-) díky za tip
|
|
|
irlev |
|
(15.2.2012 21:07:50) Oggi, já si je jezdím kupovat do jedný malý zeleniny, ale sežeru čtyři na posezení, přitom plněný papriky v rajský bych nepozřela (moje děti to maj rády, ale oni jsou ještě malí a věřej tomu, že co uvaří maminka, je dobrý :). Zelnej je základ, já do něj strouhám taky všechno, co mi přijde pod ruku - leju na něj jogurt s česnekem, aby to líp klouzalo do krku :)
|
|
|
|
|
|
Raduza |
|
(15.2.2012 20:57:03) Tak to nevařím . Ale dělám hodně maso, to je pravda. Omáčku rajskou s těstovinama, špenát, kapustu, těstoviny zapékám s lilkem, cuketou, rajčaty, když peču maso, tak plecko, třeba s bramborovou kaší nebo k tomu špenátu. Omáčku zahušťuji jen klechtánkem . Řízek dělám občas taky, na výlet s chlebem a hlavně je to jediné maso co naše vybíravá dcera jí. A to ještě kuřecí. A saláty nedělám, skoro ke každému jídlu krájím syrovou zeleninu, děti ji kupodivu požadují i jen tak. Myslím, že snad nikdo nevaří nějaká těžká jídla každý den. A na kousku dušeného hovězího s bramborama nevidím nic těžkého.
|
|
Len |
|
(15.2.2012 21:01:28) Spatny oleje? Nevim, ale typicka ceska kuchyne je na sadle, oleje jsou novodoba zalezitost let socialistickych. Treba moje skorosvagrova dela na sadle i palacinky
|
Inka | •
|
(15.2.2012 21:03:40) Přesně, moje babička používala olej jen velmi vyjímečně a to poue kvalitní slunečnivový, jinak sádlo a máslo. On ten olivvý je taky pěkný výmysl, má se jíst to, co roste v tom místě a olivy tu rozhodně nerostou. Tak pokud už někdo potřebuje olej, tak slunečnicový nebo řepkový.
|
boží žena |
|
(15.2.2012 21:04:09) ja olivový nemam ráda
|
Inka | •
|
(15.2.2012 21:05:54) To je totiž taková divná móda, do italských jídel, třeba do pizzy ho dám nebo na nějaký salát, ale někdo ho cpe i do bábovky.
|
|
|
zerat |
|
(15.2.2012 21:11:08) Inko, olivový olej je možná nesmysl, ale úplně mi srovnal cholesterol a tchýni taky Narozdíl od všech v rodině, kde snad všichni měli operovaný žlučník a měli problémy problémy se slinivkou já a ségra nemáme, stejně tak tchýně Tak výmysl to asi tak moc nebude A jinak kromě olivového kupuju houfně i rýžový - taky perla na trhu
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(15.2.2012 21:12:57) co jsou smaženky???? strouhanka vajíčko????
a co můžou být pečenky???? dcera s tím přišla ze školky, že nějaký chlapeček říkal, že měli k večeři pečenky
|
zerat |
|
(15.2.2012 21:21:29) Hanko, smaženky jsou buď vajíčko, strouhanka, tvrdý sýr, sůl a nebo někdo tak říká osmaženým ve vajíčku chlebům či rohlíkům ve vajíčkové směsi i s tím tvrdým sýrem a dokonce jsem to jedla i jako verzi s česnekem. Tohle teda neděláváme, ale hrozí-li tvrdnutí chleba, tak uděláme chleby ve vajíčku - většinou ale upřednostníme topinky pečené v troubě se sýrovoaechtčesnekovoukečupovou směsí
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(15.2.2012 21:28:54) smaženky znám jako vajíčko strouhanka sůl trošku mléka - placky tvar chleba usmažit a dávat právě na chleba, hořčice, cibule, nakládaná kapie.... - to si tak 1x za rok na chalupě z nostalgie udělám - dělával si tam taťka a provonělo to celou chalupu
pak znám vajíčko, tvrdý sýr nastrouhat, sůl - natřít na veku a natřenou stranou na pánev, pak otočit.... k tomu jméno neznám - to jsem neměla leta letoucí. Dala bych si klidně tak jeden kousek.... no ale kvůli tomu to dělat nebudu
no a pak klasicky chleba ve vajíčku...
rýžový olej neznám hledala jsem a první na co jsem narazila - krmivo pro koně - rýžový olej - ten jsi asi nemyslela http://www.centrumkrmiv.cz/product/ryzovy-olej-1-l-959/
Ale co můžou být ty pečenky? předpokládám že asi něco z výše uvedeného jen pod jiným názvem... Lucku děsně zajímalo co to teda chlapeček večeřel
|
irlev |
|
(15.2.2012 21:33:04) Hodila jsem "pečenky" do strýce googla a vylezlo toho docela dost - od brambor až po játrové a další. Tak těžko říct, všechno se to od sebe hodně liší.
|
|
zerat |
|
(15.2.2012 21:37:28) Hani, tady je rýžový olej http://www.suriny.eu/ a dělá ho i Olitalia a ještě někdo a teď si nevybavím kdo Je opravdu podle mě výborný - chuťově neutrální, takže nekazí chuť sladkého nějakým aroma a fakt má vysoký práh přepálení
|
|
zerat |
|
(15.2.2012 21:38:49) Jinak pečenky by mohly být i pečené vánočky ve vajíčku s cukrem a skořicí, ale pečené v troubě - to jsme my nikdy nedělali, ale mám dojem, že to dělávala teta v Trutnově
|
Anni&Annika |
|
(15.2.2012 21:45:04) ja jedla jeste jine smazenky....dle meho to byla veka /nebo neco podobneho/, uvnitr tvaroh - byly to dva platky a uvnitr tvaroh, a obalene a osmazene a nakonec obalene v cukru.....
|
Lassie66 | •
|
(15.2.2012 21:46:11) To mi připomíná Mládkovu oblíbenou chlebovou pochoutku - tenoučký plátek chleba připlácnutý mezi dva tlusté chleby
|
|
angrešt |
|
(15.2.2012 21:48:03) To jsou chudí rytíři
|
Anni&Annika |
|
(15.2.2012 21:54:29) aha Angrest...ted na to koukam....co ty vsechno neznas
|
|
|
|
|
|
|
|
Inka | •
|
(15.2.2012 21:14:50) Já to beru, že všeho s mírou a všechno co kam patří. Používám různý oleje, sádlo i máslo, prostě podle potřeby. Colesterol i žlučníky máme OK.
|
zerat |
|
(15.2.2012 21:19:05) Inko, já hodně používám opravdu už jen ten rýžový olej - je to opravdu perla v antioxidantech a vitamínu E a má hodně vysoký bod přepálení a ten olivový extra virgin a samozřejmě občas sáhnu po másle. Krůtí sádlo se škvarkama máme tak jednou měsíčně všichni s čerstvým máslem a cibulkou zakápnutou citronem... nejsme jen na olivovém, ale převažují ty dva rýžový a olivový. Třeba bábovky peču s tím rýžovým a stejně tak ho dávám příp. tam, kde má být máslo a nemám ho zrovna a nebo ho nechci dávat...
|
zerat |
|
(15.2.2012 21:22:21) Co jsem to napsala za blud sádlo s máslem to máslo tam nepatříííí! - mělo tam být s čerstvým chlebem
|
|
|
Lassie66 | •
|
(15.2.2012 21:24:19) Řepkový olej - trochu podceňovaný český oliváč: "Za krále olejů se považuje olej olivový, jehož hlavními přednostmi jsou vedle specifických chuťových vlastností vysoký obsah antioxidantů a mononenasycených mastných kyselin (až 75 %). Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz olej řepkový, který se svým složením i zdravotními účinky olivovému oleji podobá. Podle posledních vědeckých poznatků o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je však skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 %) a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 %) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. " http://www.zdrava-vyziva.net/repkovy-olej.php
|
|
Lassie66 | •
|
(15.2.2012 21:24:45) Řepkový olej - trochu podceňovaný český oliváč: "Za krále olejů se považuje olej olivový, jehož hlavními přednostmi jsou vedle specifických chuťových vlastností vysoký obsah antioxidantů a mononenasycených mastných kyselin (až 75 %). Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz olej řepkový, který se svým složením i zdravotními účinky olivovému oleji podobá. Podle posledních vědeckých poznatků o působení jednotlivých druhů mastných kyselin v olejích, je však skladba řepkového oleje dokonce ještě lepší než skladba oleje olivového. Řepkový olej obsahuje velmi málo nasycených mastných kyselin (zhruba 8 %) a naopak významné množství mononenasycených (asi 61 %) i esenciálních mastných kyselin omega 6 a omega 3. " http://www.zdrava-vyziva.net/repkovy-olej.php
|
angrešt |
|
(15.2.2012 21:32:29) Problém řepkového oleje je kyselina eruková. Ačkoli je dnes už vyšlechtěná nízkoeruková řepka, tak přesto tam erukové trochu je, což jinak složením kvalitní olej poněkud kazí.
|
Lassie66 | •
|
(15.2.2012 21:33:36) Tos mi neměla říkat.....
|
Lassie66 | •
|
(15.2.2012 21:36:26) No ale i tak - v tom článku třeba píšou, že se obsah KE snížil z 50 na 2 procenta...to už je skoro homeopatický množství...
|
angrešt |
|
(15.2.2012 21:51:35) Lassie, ano, 2% - jenže pokud vím, tak se neví, co je "bezpečná dávka" erukové. Na lidech studie dělané nebyly, ale u laboratorních potkanů kys. eruková způsobuje infarkty.
|
Lassie66 | •
|
(15.2.2012 21:52:39) To jo, ale podle posledních výzkumů je řepkový olej srdci prospěšný, to se píše ve více článcích, nejen v tomto.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:50:15) Danielo, bramborový salát se dá udělat bez majonézy a bude chutnat úplně stejně jako s majonézou, řízek (děláme jen krůtí nebo drůbeží) se dá usmažit na olivovém oleji a je stejně výborný... Zeleninový salát ano, ale v sezóně, ne z těch hnusů umělých, co se teď prodávají
|
|
Jachtarka |
|
(15.2.2012 21:56:49) Tak ten bramborový salát - já nevím, brambory, kopa uvařené zeleniny, hořtice a jogurt, sůl a pepř? Jasně jsou asi žlučníkově a kaloricky dramatičtější varianty, ale mně to tedy nijak nezdravé nepřipadá.
Na řízky jezdíme k babičce -cca 1x za 2 měsíce. Brambory nebo rýži s masem (krůtí, kuřecí, jednou za čtrnáct dní vepřové) dělávám často.
Zelí nebo zelný salát taky není nic vražedného, ne?
|
|
|
|
Len |
|
(15.2.2012 20:46:11) Ja varim tezka ceska nebo anglicka jidla. Varenou zeleninu nejim vubec, syrovou ale zase ve velkem mnozstvi.
V mem detstvi jsme doma jedli necesky, neb me mamince tezka ceska jidla nechutnala. Ja se v nich naopak vyzivam.
|
|
zerat |
|
(15.2.2012 20:46:18) Danielo, my oma vaříme česká, slovenská jídla, ale o těžkém nevím nic- asi záleží na celkové úpravě a zeleninu dávám v sezóně hodně, teď míň - nějak mi přijde, že teď spíš to naložené zelí, sterilovaná červená řepa, sterilovaná příp. kořenová zelenina třeba i mražená - je lepší než ta umělá zelenina ještě ke všemu předražená na pultech.
|
|
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(15.2.2012 20:47:20) tak my knedlo-vepřo-zelo jednou za čas klidně akorát zelí nejradši z cukety, vepřo žádný tlustý bůček, spíš plec, a knedlíky pravé nefalšované
řízek s bramborem klidně
a spousta jiných klasických českých jídel....
|
|
anemon |
|
(15.2.2012 20:50:21) Teď jsem dojedla svíčkovou - libové maso, zeleniny v ní bylo, že už nebylo nutné dohušťovat, jednu smetanu na pět porcí neřeším.
Pak máme rádi segedín - z plecka nebo krůtího zadku s kysaným zelím, ten taky nehustím, dávám s domácím chlebem.
|
|
|
Simeona+3 |
|
(15.2.2012 21:14:13) Já měla sadrinky s cibulí k večeři. Ještě k tomu patří čaj s medem a citronem, ale musí být tak horký aby mi spálil jazyk
|
|
|
|