Elíláma |
|
(7.3.2012 8:43:04) Zdravím vás, chytla mne předporodní žrací panika a chci si udělat zásoby do mrazáku, aby se jedno jídlo dalo dát do krabičky (proto je to v kategorii do jednoho hrnce) i když počítám s přílohami zvlášť (těstoviny, brambory a rýži mrazit neplánuju).
Nemám tu babičky, tak se musím spolehnout na svou kuchyň a minule jsem týden nemohla stát ani sedět, tak abych aspoň na tu dobu byla jištěná, nezvládala jsem ani rychlovky.
Do toho kojení, takže něco bez mega cibule, česneku, zelí (fňuk), znáte to...
Jaké máte tipy na jídla, která jsou dobrá i po rozmražení?
Zatím mám vymyšlen jen slepičí a hov. vývar (zeleninu hodím čerstvou). Zmrazila sem dnes taky 3 mísy pirohů s masem pro návštěvy po porodu. Mám tu ještě tlačenku od tchána
A tím zatím má inspirace došla.
Díky!
|
veronika82,Kamilka,klučík03/09 |
|
(7.3.2012 8:47:51) Tuhle paniku jsem měla taky nakonec jsme do mražáku ani nesáhli. Byla jsem po druhém porodu překvapivě docela fit. Asi tělo ví,že si nemůže dovolit úsporný režim.
Jinak na zamražení: rajská,vývary,guláš,svíčková,koprovka...
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 8:54:55) veroniko, já naopak minule machrovala a po příchodu z porodnice patlala tortily... no a o pár dní později toho měla plný kecky a říkala si, že příště takhle ne
Vidíš, guláš, dík
|
|
|
angrešt |
|
(7.3.2012 8:50:48) Ahoj Měla jsme namražené krabičky slepičího a hovězího vývaru. pak krabičky vařené "boloňské" omáčky bez cibule smotané syrové španělské ptáčky bez cibule (házela jsem je pak do papiňáku a bylo to fantastický žrádýlko)
Pak jsem měla zmrazené syrové směsi už s kořením, připravené na to, že se to jen dalo do pekáčku v troubě - měla jsem takto kousky krůtího s tymiánem, očištěné kousky kuřecích jater s majoránkou...
Tlačenku - pokud ji nesníš - doporučuju rozmixovat a takto zmrazit. po rozmrazení uvařit, popř. přidat trochu vody a je z toho výborná masová polévka.
|
angrešt |
|
(7.3.2012 8:54:18) Jo, a ještě jsme zmrazili švestkový koláč a odpalované věnečky a vánočku - jako rozhodně ne pro návštěvy - měla jsme pak z toho snídaně.
Zamrazené jídlo se nám hodně sešlo, protože po mém propuštění z porodnice onemocněl jak manžel, tak já, a ploužili jsme se tu oba s teplotou a nachystané jídlo nám sakra bodlo. Měli jsme množství cca na 2 týdny a bylo to akorát.
|
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:00:05) Ha angrešt, jsem tak ráda, že tě vidím!!
Píši si, píši si, děkuji!
Boloňská, no jasně!!!
To je fakt, že syrová jídla připravená do trouby jsou ještě level výš, to promyslím a udělám!
WOW, s tou tlačenkou by mě to v životě nenapadlo to zní šíleně, musí to zkusit
Dík!! Kdyby tě ještě něco napadlo, třeba i s konkrétním návodem (třeba nevím moc, jak nachystat ta masíčka připravená k pečení, jsem teď jak po lobotomii), tak se nezdráhej napsat!
|
angrešt |
|
(7.3.2012 9:22:40) Ellíí, mně totiž hotová jen rozmrazená jídla nechutnají - kdežto ty masa s kořením a zeleninou jen manžel překlopil do pekáčku či papiňáku a ono se to samo udělalo a bylo to čerstvé. Jatýrka (kvůli železu ) dá dost práce očistit, takže už samotné očištění a nakrájení předem pomohlo. A smíchání s kmínem, majoránkou a trochou papriky a trochou pokrájené slaniny (holt bez česneku a cibule, no) - do pekáčku lžička oleje a na to tuto a upéci, upečené osolit.
Kousky krůty smíchané už rovnou i se solí, s tymiánem, trochou citronové šťávy a trochou oleje. Opět jen manžel překlopil do pekáčku a trochu podlil.
Ptáčky zcela hotové jen nandal do papiňáku a podlil.
Ta polívka z tlačenky je úplně v pohodě. protože tlačenka je sama o sobě dost riziková potravina (kvůli tomu, že zabíjačka = nikdo se moc nesere s tím, že by řešil, kde a čím krájí syrové a vařené maso - psala to tu tuším Buchlovanka, že následkem něčeho ze zabíjačky myslím předčasně porodila) - a v mrazáku samozřejmě nic z té kontaminace nechcípá, takže jíst tlačenku po zmrazení a rozmrazení je, no, hloupý nápad pro netěhotnou nekojící, ale pro těhotnou či kojící totální kravina. Ta polívka z toho funguje, věř mi Popř. pokud je tlačenka fákt hodně masitá s málo rosolem, tak ji lze i rozemletou zapéci jako prejt.
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:35:34) angrešt: tak takhle tláča už je na těhotné ozkoušena ale polívka bodne, dík moc! Tláča je krásná, ne moc kořeněná, kusy libového, asi tchán zapěl na notu, že drží dietu dietní tláča
Za tipy na masíčka děkuju, už si to dokážu konkrétněji představit a játra i krůtu udělám, na ptáčky nemám papinův kotel, a ještě jsem je nedělala, tak se bojím riskovat před porododem emoční újmu
Já právě taky mražený hotovky nemusím, třeba boloňskou jo, ale táta si dělával rizoto, kupoval lasagne a tak a není to můj šálek krávy. Ale třeba už upečené krůtí do baget bude v poho tak zmrazím i hotovou i syrovou do pekáčku, krůty není nikdy dost!
|
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 10:25:17) angrešt, prosím, slyšela jsem, že máš vypracovaný nějaký slavný a opěvovaný jídelák, nemohla by ses se mnou třeba mailem podělit?
|
angrešt |
|
(7.3.2012 10:43:42) Ellí, posílala jsem pouze jídelníček "záložák" - pro situace, kdy dojde inspirace. Jinak si dělám jídelníčky vymakanější, sezónu respektující atd. Ale tohle Ti klidně pošlu - na mail pod nickem?
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 10:55:05) Děkuji angrešt, ano, platí ten mail
|
|
Mirišedá |
|
(9.10.2013 11:36:36) Ahoj Angrešte, na diskuzi jsem zaregistrovala, že tam nabízíš jídeláky pro zoufalé. Potřebovala bych si vyrobit jídlo a zmrazit, abych měla na prvních 14 dní. Po porodu. Příbuzní jsou daleko, nemůžu na ně spoléhat, že mi něco navaří. Navíc je to mé první dítko, takže nevím vůbec jak budu reagovat. Zvláště když se znám, a jídlo řeším až na posledním místě, takže jsem schopná i celý den nejíst.
Byla bys tak hodná a poslala mi jej?
Můj email je miriseda@gmail.com
|
|
|
|
|
|
|
Judy+2 |
|
(7.3.2012 8:51:07) Já nejraději mrazím vepřovou variantu roštěnek, my tomu říkáme "maso na šťávě": osmažím v hrnci cibulku, kterou pak dám bokem nakrájené malé řízky z kýty naklepu, osolím, opepřím a pak po obou stranách opékám v hrnci. Vždy už ty opečené tam nechám. Až mám všechno maso, tak zaliju vodou a vařím asi 1,5 hodiny. Nakonec zahustím moukou rozmíchanou v troše vody. Dá se to pěkně zmrazit, když máš hodně šťávy. A pak stačí uvařit rýži nebo brambory.
|
|
DaVinci |
|
(7.3.2012 8:51:49) Rizoto, boloňská omáčka na špagety, lasagne.
|
|
MarMat (+2) |
|
(7.3.2012 8:52:14) pirohy
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:01:05) Marmat: jo a ne šátečky
|
|
|
remus |
|
(7.3.2012 8:52:21) já zamrazovala vše, co mi přišlo pd ruku, obalené karbanátky, knedlíky na něklik způsobů, sekanou, guláš, roštěnou, .............
|
remus |
|
(7.3.2012 8:54:56) jinak jsem nemrazila vývary, ale rovnou hotové polévky, omáčky - rajská, pažřitková, koprová, hořčičná,...n mraky jsem toho měla, chlap jen sáhnul a krmil děti, byla jsem tedy pryč jen tři dny, no ale pak jsem byla ráda, že mám v mrazáku připraveno, děti tu mám na oběd všechny, tak to fakt bodlo!
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:03:23)
|
|
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:02:53) RinTinTina: vše co mi přišlo pod ruku vzbudilo bujně mou fantazii já už se vidím v noci, nevyspalá, praštěná, v mrazáku rybilka, mobil, hrnek s kakaem a ovladač na TV
Dík
|
remus |
|
(7.3.2012 9:16:46) tak přesně takhle to u nás nějak vypadalo, chlap mi pvídal, že jsem propadla panice, že tu pojdou za mojí nepřítomnosti hlady, byla jsem schpná zamrazit i kance, kdyby běžel kolem, v pdstatě jsem jen vařila a na všechny křičela, a´t mi t nají a seženou krabičky
|
|
|
|
Luc. |
|
(7.3.2012 9:09:10) Ono lze v podstatě zamrazit cokoli kromě brambor. Já třeba vařím knedlíky jednou měsíčně ve velkým a mám zásoby v mrazáku, jakékoli omáčky, polévky, masa, karbanátky, rizoto, těstoviny, obalený květák, brokolice, palačinky...fantazii se meze nekladou
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:14:27) beznicku, nojo, já to tu nechtěla rozmazávat, ale jsem stará fňukna sladký hlavní chody nejíme (je nám z cukru šoufl), jinak ty knédly a palčinky by vládly mrazáku. No a třeba obalený květák, nemáme fri´ták a z pánve nám to nejde a tak... no a spoustu věcí ani neumím, já se soustředím na pár vymachrovaných receptů (taková husa se zelím, krůtí paličky na tymiánu, ratatouille, krůtí v roqueforovém soté s brokolicí a tak...) a zbytek se musím naučit, tak mám trochu strach, že to všechno zvořu
|
Luc. |
|
(7.3.2012 9:18:52) To sladký chápu, taky nemusím, jen jsem to psala jako variantu Já taky nemám friťák, ale květák na pánvi jde dělat ne? ;-) Nebo to myslíš tak, že vám z pánve nechutná? Jo a dám mám jeden šuplík pečiva, rohlíky, chleba, celozrnný, štve mi chodit denně nakupovat ;-)
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:21:18) beznicku: nevím ti, asi ho blbě míchám nebo mám pocit, že je opečený na vystouplých částech a v důlkách ne... možná málo oleje?
|
Luc. |
|
(7.3.2012 9:24:54) Elííí, já dělám malé kousky a pravda, víc oleje a stojim u toho a otáčim na všechny možné strany.
|
|
|
|
|
|
Tante Ema |
|
(7.3.2012 9:13:23) Klasika je perkelt, guláš nebo jiná varianta dušeného masa s omáčkou, klidně i se zeleninou. Slepice na paprice bez smetany, která se dodá po rozmrazení. Boloňská omáčka na těstoviny. Pytlíčky s mrazenou zeleninou (u nás vede hrášek), kterou se naplní omeleta. Libovolná polévka i zahuštěná, gulášová je vydatná. Nádivky všeho druhu, výborná věc, sytá. A osvědčilo se mi upečení mladé krůty a její pozvolná konzumace s různými přílohami a saláty. Když si uděláš zásobu vývaru, tak pak do něj jen namočíš kuskus, přidáš orestovanou mraženou zeleninu a třeba kusek mozarelly a máš jídlo hotové. Jde mít v zásobě strouhací tvaroh a pak dokde táta jen pro nové brambory a pro okurku, super koutový oběd . A návštěvy, pokud už mají k nedělce přístup, tak je slušnost, aby jídlo (hotové, jen na ohřátí) přinesly ssebou a ne ho očekávaly dostat. Přesně před rokem jsem řešila totéž .
|
Luc. |
|
(7.3.2012 9:21:11) Jako u nás, manžel si po porodu (mém porodu ;-) ) vzal 2 týdny dovolenou, uklízel, pral, vařil, sice to není žádnej velkej kuchař, ale s mýma radama jednoduchá jídla zvládl.
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:29:39) bzenicku: "Jako u nás, manžel si po porodu (mém porodu ;-) ) vzal 2 týdny dovolenou, uklízel, pral, vařil, sice to není žádnej velkej kuchař, ale s mýma radama jednoduchá jídla zvládl."
Tohle bych měla před očima jen, kdybych si dala po porodu notnou dávku LSD Navíc je bohužel naštěstí zrovna od pondělí čerstvě povýšen, tak se musí zapracovat a dovolenou dostane nejdřív tak v červnu a to bych pukla ve švech
jinak "s mýma radama jednoduchá jídla zvládl" vidím u nás: Elííí: uděláš čaj, prosím? P: nojó no. A jakej? E: černej P: jak horkou vodou to mám zalít? E: vroucí P: já už to zalil teplou E: hm, to neva P: kde je čaj?? E: nad dřezem, já myslela, že už jsi to zalil? P: no dal jsem vodu do konvice E: tak tam dej zelenej, když to nevře P: já už našel ten černej a dal ho tam, kolik pytlíků? E: dva! P: tady je jen jeden! E: néé, je tam nová krabička P: není! E: tak tam dej jeden, no! P: tak jo... o 5 minut kráčím s hrnkem čaje do kuchyně pro med, na který se neptal, zavírám skřínku nad dřezem, kde vidím za krabičkou s hruškovým čajem novou pixlu černého, zavírám skřínku, kam ukládáme hrnky a šuplík se lžičkami, utírám rozcamranou vodu na lince a vybírám pytlík čaje z dřezu.
fakt s ním mám zkusit po porodu vaření dle instrukcí?
|
Káťa,2 kluci |
|
(7.3.2012 10:22:44) Elíííí - dlouho jsem se tak nepobavila, jako bys popisovala situaci u nás. Můj muž - není-li nucen opravdu nevídaně silnými okolnostmi - ani neobsluhuje pressovač na kávu. Kdyby měl dovolenou po (mém) porodu, choval by se nejspíš jako po svém (porodu).
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 10:25:51) Káťa: "choval by se nejspíš jako po svém (porodu)"
Přesný dík
|
Káťa,2 kluci |
|
(7.3.2012 10:35:06) jo, jo, je dobrý to vědět a tiše doufat, že obluzena šestinedělím nebudu žít v mylné představě, že se snad novopečený otec zorientuje v lednici.
No, u mě už to jsou jen hypotézy, s rozmnožováním jsem skončila před notnou řadou let.
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 10:56:59) Káťo, já jsem teď v plném rozmnožovacím hurikánu a už se svým způsobem těším, až budu moct říct: hotovo a hrnečku dost
|
Káťa,2 kluci |
|
(7.3.2012 13:39:56) Elíí, já myslím,že je třeba si rozmnožovací hurikán pořádně užít. Držím palce, ať je vše OK (včetně dokonale zvládnuté gastropaniky). Angrešt jídelníček je ke mě onehdá díky nějaké diskuzi taky doputoval, inspirovalo mě to k tomu, že každé pondělí dopol sednu a napíšu alespoň hrubý jídelníček na celý týden dopředu. U nás je to obzvlášť náročné, protože jedno dítě nejí maso (a kupu dalších věcí, seznam poživatelných pokrmů je značně strohý), další dítě nejí kupu toho, co starší ano, manžel si vcelku nevybírá, já nejím červené maso.... Výsledkem je, že výjimečně vařím pro všechny pouze jeden pokrm.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Elíláma |
|
(7.3.2012 9:18:57) Tante: no jasan, slepice na paprice, díík!
A ta krůta, oberu paličky, maso zmrazím po kouscích, do bagety, salátu, kamkoliv, to je SUPER!!
jo vlastně kuskus do železných zásob, píšu si...
dík!
|
|
|