| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí jogurt bez jogurtovače

 Celkem 15 názorů.
 cvrček + 5 


Téma: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:04:25)
Ahoj,
před časem jsem tady na Rodině našla diskuzi o přípravě domácího jogurtu. Už jsem to zkusila asi třikrát, ale prostě pořád to není ono - jednak je hrozně tekutý a občas v něm zůstávají kousky (jako hustší místa) Hollandie.
A tak chci poprosit někoho, kdo takto jogurt dělá, jestli by nenapsal přesný postup... (Nejlépe stylem: 1. vezmu hrnec, 2.... Prostě jako pro blbce:-))
Moc díky.
 KoproFka 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:14:41)
Dělám si doma jogurt už cca 3 měsíce.
Mám od kamarádky kulturu z Japonska - je o dost tekutější, ale mě to neva.
Nicméně jsem zkoušela udělat ho i z Hollandie a taky se povedl.

Postupovala jsem tak, že jsem večer vzala plastovou krabičku, do ní dala cca 2 lžíce jogurtu, zalila mlékem (používám plnotučné trvanlivé), dobře to rozmíchala - proces míchání jsem ještě vylepšila tak, že používám takové to "napěňovátko" mléka na baterky ~t~, zacvakla víčko a postavila na teplé topení. Ráno byl jogurt. Případně se to na topení postaví ráno a odpoledne je hotovo.

Ten japonský lze nechat i normoš v kuchyni při pokojové teplotě (máme doma cca 23-24 stpňů), nicméně "z topení" je hustší.
Hollandia mi v kuchyni na lince nezhoustla téměř vůbec, asi jí bylo zima~t~
 KoproFka 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:36:41)
ještě jsem zapomněla - ta moje krabička na jogurty má cca 0,5 litru a na to ty 2 lžíce stačí - mám to pro sebe na 2 dny, ale prý vydrží i 5 dní~;).
 Chrysantéma 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:16:38)
Vezmu hrnec,vyleju 1 litr mléka z automatu a převařím.Nechám zchládnout na vlažno a rozmíchám 1 bílý jogurt s živou kulturou(ne Danone(,já dávám bílý Bio od Olmy(zelený kelímek).
Vyleju i s rozmíchaným jogurtem do pekárny na chleba a dám program Jogurt.Za 2hod. hotovo.
Pokud není program jogurt,dává se program kynutí,ale tam to trvá déle.
Dá sei v klasické troubě na 50st.C.,ale tam jsem to už dlouho nedělala.
 Oggová 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:29:31)
Chrysantémo, když dáš program kynutí, tak to tam necháš jak dlouho?
V pekárně jsem ještě jogurt nedělala, to mě zaujalo.
Teplota je při programu kynutí dostačující?
 Chrysantéma 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:43:39)
Oggová,

já mám program na jogurt,ale kamarádka mi říkala,že program kynutí je téměř srovnatelný...Hele,já si i program Jogurt musela vychytat.To je prostě stylem pokus X omyl...jen to bude trvat dýl,myslím,že to poznáš podle komnzistence.Onten jogurt totiž úplně neztuhne,ale hlavní zahušťování propbíhá až při chládnutí = záleží jak pracují bakterie...
 Oggová 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:51:37)
Zkusím, díky.
 Meta 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:25:23)
Vezmu velký hrnec. Naskládám do něj skleničky od jogurtů (9 ks), víčka, naběračku a metly šlehače a vyvařím (vyčteno na Rodince). Když to zchladne na snesitelnou teplotu, opatrně vytahám na přežehlenou utěrku.
Vodu vyleji a zaměním 1l mléka z automatu, zahřeji, aby bylo o něco málo teplejší, než si myslím, že by měl mít výsledný jogurt. Vhodím 1 velkou Hollandii a prošlehám. Přitom přisypu něco sušeného mléka. Rozliju do skleniček, zavíčkuju, naskládám do plastové krabice a postavím dopoledne na akumulačky, shora dám dětskou deku. Nechám pár hodin, když se mi to zdá moc teplé, sundám na krabici na postel a nechám pod dekou. Večer dám krabici jogurtů do lednice. Jsou husté. Po snědení opakuji.
 Lucie+3 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 18:15:37)
Meto, a jakou trvanlivost má takový jogurt v lednici? Týden?
 takyjedna 
  • 

Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:49:12)
- viz návody již zmiňované, dá se na dohuštění domíchat sušené plnotučné mléko (ještě jsem nezkoušela), pokud se v létě netopí, dá se teplé mléko s jogurt. kulturou šoupnout pod peřinu a když přijdeš odpoledne z práce tak je hotovo
 Ningit 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 13:53:33)
Domácí jogurt bez jogurtovače dělám už hodně let, mám nacvičený jednoduchý postup, na jehož konci je hrnec s jogurtem tak tuhým, že se dá krájet.
Používám mléko přímo od krávy (kupuji od souseda), ale samozřejmě lze použít běžné čerstvé mléko z obchodu (raději plnotučné nebo aspoň polotučné). Jako startovací kulturu kupuji jogurt smetanový Choceňský (chutná mi více než Hollandia).
Mléko nechám v hrnci ohřívat tak dlouho, až se na povrchu začnou dělat malé bublinky a povrch se jakoby "napíná" (ale ještě se nevaří). Pak hned odstavím a nechám přiklopené vychladnout na takovou teplotu, kdy se mi zdá hrnec zvenčí spíše teplý až mírně horký (když strčím do mléka prst, začne pálit až poté, co napočítám do 11). Z mých zkušeností je lepší, když je teplota raději o trochu vyšší než nižší (když je mléko chladnější, pak je větší riziko, že jogurt bude řídký).
Pak už pracuji rychle: bílý jogurt (na 1l mléka používám tak 3 lžíce jogurtu) si dám do hrnečku, zaleju trochou toho teplého mléka, rychle rozmíchám kvedlačkou a vliju do hrnce s mlékem. Toutéž kvedlačkou pak obsah hrnce jen velmi rychle a nedbale promíchnu (žádné pečlivé promíchávání!)a honem přikryju pokličkou. Mezitím už mám připravenou na stole starší teplou vestu a pod ní velkou šálu (používám jenom pro tyhle účely), hrnec na to položím, zabalím a nechám při pokojové teplotě nejmíň 8 hodin, klidně i déle. Důležité je, abychom během míchání nestrčili do mléka olíznutou lžičku nebo vařečku, a taky je prý důležité, aby hrnec, ve kterém se dělá jogurt, byl v klidu - to znamená nedotýkat se ho, nedrncat s ním, neposouvat.
Dělám vždy jogurt vždy takto přímo v hrnci, zdá se mi zbytečně pracné rozdělovat ho do skleniček, navíc takto si lépe udrží teplotu. Pak ho můžu buď přímo konzumovat, nebo (což máme doma hodně rádi)ho nechávám ještě překapat, aby byl ještě mnohem hustší. Plastový cedník vyložím utěrkou a celý obsah hrnce do něj překlopím a nechám několik hodin (třeba i celý den) překapávat. Pak ještě dělávám většinou i to, že tento překapaný jogurt (ten má už pak konzistenci spíše tvarohu a je to moc dobré, chutí připomíná něco mezi řeckým jogurtem a Lučinou) přendám do smaltovaného kónického "prababičkovského" cedníčku a chvilku ho tam nechám - tím pádem získá krásný tvar jako homole cukru a dá se krájet na plátky - toto máme raději spíš naslano, třeba k dobrému pečivu nebo k bramborám na loupačku, k tomu zelené natě.. je to dobrota.
 Eilatt 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 17:33:45)
(když strčím do mléka prst, začne pálit až poté, co napočítám do 11) ~:-D

Tak tomu říkám detailní popis, vyzkouším to. Jen by mě zajímalo jakou máte doma pokojovou teplotu, nebo jak teplo musí být na to aby se jogurt zdařil....
 Ningit 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 19:56:29)
To je jen tak plus mínus:-), já už to mám nacvičeno, tak nepočítám. Ale tenhle popis jsem kdysi někde vyčetla a funguje mi dokonale.
Pokojovou teplotu máme tak kolem 20 stupňů, jak kdy.. Přinejhorším se dá hrnec ještě tepleji zabalit a nebo dát ještě do peřiny..
Doporučuji hlavně to odkapání, to dá jogurtu úplně jiný rozměr..~ ;)Ale pak mi to chutná spíš na slano než na sladko..
 šatranka 


Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 17:40:13)
Ningit, to je skvele popsano, uz jsem si to vytiskla ~R^
 Jája 
  • 

Re: Domácí jogurt bez jogurtovače 

(12.4.2012 17:52:23)
Chceš-li jopgurt hustší, musíš ho nechat odkapat. Tak se dělají jogurty tzv. řeckého typu.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.