Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.5.2012 9:29:45) Ahoj, nevíte někdo, jestli je jediným důvodem pro namáčení fazolí přes noc doba varu? Vím, že moje kamarádka byla se sedmiletými dvojčaty v nemocnici poté, co holky snědly čerstvě vyloupané fazole. Měly otravu. Tak zjišťuju, jestli se sušenými není nějaký stejný problém. Dala jsem je namočit až teď ráno, tak jestli je nemám spíš vařit až zítra, jinak bych je dala do tlakáče. Děkuji za odpovědi. J.
|
Chape | •
|
(12.5.2012 9:35:50) tak s otravou jsme se jeste nesetkal, ja znam jen nadymani, nevim kde to kamaradka pestovala, ale treba to byl nejaky sajrajt z okoli, treba od cesty a tak. Fazoel se namaci proto aby se zkratila doba varu, a zvlast u suchych fazoli i proto aby ta vnitrni duzina nabotnala.
|
Dalalmánek |
|
(12.5.2012 9:38:25) Syrové fazole jsou jedovaté!! I suché. A to dost! Nejedovaté jsou třeba pro klíčení jen "fazole" mungo. U čočky a hrachu se jedovatosti syrových plodů bát nemusíš.
|
withep |
|
(12.5.2012 9:40:55) No vida, tak dokonce jedovaté. No nenapadlo by mě jíst je syrové - ale děti holt napadne leccos
|
MarkétaP + 4 dcerky |
|
(12.5.2012 9:54:38) Nejen děti, přiotrávila se mi takto spolubudlící na kolejích, udělala si z nich salát.
|
|
|
|
Dalalmánek |
|
(12.5.2012 9:38:25) Syrové fazole jsou jedovaté!! I suché. A to dost! Nejedovaté jsou třeba pro klíčení jen "fazole" mungo. U čočky a hrachu se jedovatosti syrových plodů bát nemusíš.
|
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.5.2012 9:40:15) Opravdu, čerstvé fazole jsou jedovaté. Kamarádka to netušila a nechala holky, aby je vyloupali, a protože to vypadalo a vonělo podobně jako hrášek, tak každá tak 7 fazolek snědla. Strávily dva dny v nemocnici na kapačkách.
|
|
|
Dalalmánek |
|
(12.5.2012 9:37:22) Tak uvařit se musejí. Obsahují alkaloid fasin, který se varem ničí. Ale důvodem namáčení je to nabobtnání a změknutí - jinak jsou tvrdé i po dlouhém varu.
|
|
withep |
|
(12.5.2012 9:37:24) Je to kvůli lepší stravitelnosti, taky by se tím měla omezit jejich nadýmavost. A ano, zkrátí se doba vaření. Různé luštěniny se namáčejí různě dlouhou dobu, nejméně dlouho čočka - té stačí 2 hodiny. Včera jsem vařila hrách a na obalu bylo - podle mě chybně - uvedeno, že se vaří ve stejné vodě, v jaké se namáčel. Tu je lépe vylét, a ještě je možné luštěninu po tom, co se uvede do varu, přecedit a znovu dát čistou studenou vodu.
|
Dalalmánek |
|
(12.5.2012 9:39:50) Ano, tak je to, protože nadýmání způsobují především oligosacharidy (složené cukry o cca 8-10 jednotkách v řetězci), které se vymáčí do té první vody a pak se může dát druhá voda. A taky pomůže přidat některé koření - třeba majoránku, saturejku.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.5.2012 9:42:41) Cimbur, myslíš, že když to nechám namáčet cca 4 hodiny, pak to propláchnu a dám do tlakáče, že to bude ok? Děkuji.
|
Dalalmánek |
|
(12.5.2012 9:45:05) To by mohlo stačit. Záleží i na velikosti fazolí, ale myslím, že je to OK.
|
|
|
|
Alternativní kvočna |
|
(12.5.2012 9:40:59) jojo, taky vodu vylévám a dávám čerstvou a ještě vetknu větvičku nějaké byliny - majoránka, tymián, saturejka... nadýmací problémy s luštěninami většinou nemívám dělá se to proto, aby se zkrátila doba varu, červená čočka se nemusí namáčet vůbec
jo a čerstvě vyloupané jsou fakt jedovaté
|
|
|
anemon |
|
(12.5.2012 10:13:11) Syrové jsou jedovaté i zelené fazolkové lusky.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.5.2012 10:21:00) vidíš, tak tohle nevím. ale ty naštěstí syrové nevypadají lákavě.
|
|
|
Dáňula |
|
(12.5.2012 10:41:31) Klidně je dej vařit teď, nic jim nebude. Já když je zapomenu dál namočit(teda když v náhlém popudu chuti zjistím, že zrovna dneska holt budeme mít k obědu fazole), tak je suché opražím na troše oleje a pak dám vařit do tlakáče a jsou hotové zhruba ve stejnou dobu, jako namočené.
|
Jana, 2/07+10/08+5/11 |
|
(12.5.2012 10:48:18) Já jsem na ně večer myslela, ale pak jsem to nějak zazdila a dneska na ně mám chuť. V týdnu si je dát nemůžu, co kdyby...
|
|
|
Luc. |
|
(12.5.2012 11:59:20) Já fazole (ani jiné luštěniny) nenamáčím, dávám do tlakáče, kde vařim půl hodiny a jsou měkké.
|
|
Mila | •
|
(24.10.2014 22:09:25) Prosím, můžete se mi ozvat urychleně, jedna se o otravu ze surových fazole u 5 létě holcicky. Jak to probíhalo u těch dvojčat? Děkuji moc
|
|
Belos | •
|
(23.3.2015 13:44:43) Fazole se namaci proto, ze obsahujou anti-nutricni latky (toxiny),pro nas organismus spatny jedovate, cim vice je namacime tim lip, nemusi se potom tak dlouho varit.Vodu potom vylijeme (dulezite).
|
|
|