Vítr z hor |
|
(28.8.2012 9:49:54) Mám dělat úplně něco jiného, avšak Svynka mě svedla z cesty a zasnila jsem se na téma hrnce. V zásadě nepotřebuji nic než nový wok (starý Tefal je už životu nebezpečný, svádím to na mou matku a její manévry s nerezovou lžící, ale co čekat od teflonu, že).
Čili – které je podle vás nejdokonalejší varné nádobí současnosti? Zkusme vynechat měděné povrchy, bo to je laciný vítěz a měl by sloužit především jako ozdoba výkladních skříní (kdo by se s tím čistil, za tu cenu by to mělo nosit i kafe do postele a ostatně Angreštová tu někde psala, že rozdíl mezi hliníkem a mědí je z fyzikálně-kulinárního hlediska zanedbatelný).
Mě osobně se líbí anodisovaný hliník a keramické povrchy, ale jak se zdá, ohlasy uživatelů jsou spíš smíšené (tedy pár nadšenců a pár znechucených)... Na druhou stranu se už i Mauviel, nestor měděného nádobí, vynořil s jednou krásnou keramickou řadou (drahou jak značkovej pes), tak na tom třeba něco bude...
Nerez je asi fajn (mezi nerezí a titanem neumím rozlišovat), ale takové barevné, elegantní, myčkovzdorné nádobí je přece jen něco, co mě láká víc (mám samej nerez). Kdyby se to ještě k tomu nelepilo...ach!
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 9:55:23) Tady je tapetka:
|
Červená řepa |
|
(28.8.2012 10:04:19) já ti moc nerozumím. Rozlišuju hnce pouze smalt/nerez. Ale plánuji koupit celou sadu hrnců (vše mi léty odešlo a vařím v hrcích bez uší, s loupajícími se dny atd..), takže se těším, co se zde přiučím.
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 10:20:35) Kdyby byl život tak jednoduchý
Doposud se mi připletly do cesty (nebudu počítat smalt vzoru cibulák propašovaný z NDR mou drahou matkou):
– nerezáky (klasika, netřeba rozvádět, fleky mě nerozčilují, ale možná by se zvýšila kvalita mého života, pokud by bezpracně nebyly) – úžasné smaltované hrnce různých vnitřností (myšleno různé typy kovu uvnitř, tedy schované pod smaltem) s nerezovými chapadly - měď – měď skrytá pod nerezem (anti-snob úprava, TM Angrešt) – cokoli pokryté teflonem (velmi pohodlné, avšak vyvolávající černé svědomí) – litina (mám jednu slušnou pánev, být Fibingerová, možná bych už dávno měla všechny hrnce v litině) – anodisovaný hliník pokrytý keramikou (třeba Greenpan, jenže ten má recenze tak protikladné, že prostě nevím)
|
susu. |
|
(28.8.2012 10:31:01) Mám hodně litinových hrnců, ale je fakt, že jsou těžké. Chybí mi na nich ucha nebo rukojeti na držení při vaření, jinak jsou celkem fajn.
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 10:38:20) Mě jednak nebaví ta váha, ale hlavně se bojím, že s tím něco roztřískám (třeba rovnou sporák). Je to spíš taková sváteční pánev, za x let, co ji mám, byla v provozu tak 15x.
|
|
|
Červená řepa |
|
(28.8.2012 13:14:16) Tak mě vychází pořád nejlepší ten nerez, prakticky nezničitelný (pokud nemá plastová ucha), fleky mě nevzrušují a nerez se mi líbí. Nějaký kov potažený jiným kovem mě nechává chladnou, a taky jde o cenu. Hrncový život pro mě naštěstí jednoduchý je
|
|
|
|
|
susu. |
|
(28.8.2012 10:10:57) Akorát bych byla opatrná s tím hliníkem, je jedovatý. Takže povrch musí být krytý něčím jiným. Jinak si myslím, že je to jedno, všechno má své pro a proti, hodně jde o to, co se líbí tobě, já bych třeba nerezové nádobí moc nechtěla, páč se mi nelíbí, no ale zase se nerozbije. Fakt těžko říct.
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 10:24:36) Samo, hliník je jen jádro, zevnitř (někdy i zvenku) je kryt keramickým povrchem (třeba tím Termolonem, Bialetti dělá zevnitř keramiku, zvenku snad silikon.
Nevím, jestli a jaký je rozdíl mezi smaltem a keramikou... leda že u té keramiky většinou tvrdí, že je nepřilnavá (což potom často vyvracejí recenze). Ale pokud se týče hrnců, tak je mi celkem fuk, jestli je to při- nebo nepřilnavé.
|
susu. |
|
(28.8.2012 10:27:54) Já nepřilnavé docela ráda, dobře se mi s jídlem úpracuje a dobře se to myje. Jak je to u kramiky s rozbitností? Já mám pár skleněných pekáčků, jsou fajn, byť je zpravidla neumím umýt do totální bezskvrnosti, ale hrozím se, že je rozbiju.
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 10:36:37) Jaké máš nepřilnavé? Peču ve skle i v keramice, zatím bez nehody a myju bez skurpulí v myčce.
Co se týče anodisovaného hliníku pokrytého keramikou, Greenpan se snad nedá mýt v myčce (nebo to jen nedoporučuje?), Mauviel ano, ale stejně doporučuje mytí v ruce. Jak moc je to rozbitné ve smyslu oprýskání, nevím... Zajímalo by mě, jestli to tu někdo používá, a jestli to není je několikasezónní výkřik, který zakrátko vyšumí...
|
susu. |
|
(28.8.2012 10:43:55) Remosku, pánve, a pak pár věcí napečení-pekáč, dortovou formu, jiné formy,... Remoska a pánve jsou téměř dokonalé(ty litinové teď vůbec nepoužívám), jen musím dbát na to, abych je nepoškrabala. Ty formy mě neoslovily, teď jsem něco pekla v jedné a připálila to trochu a ono se to nedá dobře vydrhnout protože teflon. Nevím, jestli jsou i nepřilnavé povrchy, které se dají vzít drátěnkou v případě potřeby, zas tak se v tom nevyznám.
|
|
susu. |
|
(28.8.2012 10:45:50) Myčku nemám, myju v ruce. A keramické povrchy zatím taky ne, mám docela dost nádobí, tak ho chci napřed nějak dopoužívat, nové není kam dát.
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 10:32:21) Thermolonem, tedy, překlepů bude přibývat, roste hlučnost prostředí...
|
|
|
|
angrešt |
|
(28.8.2012 10:47:02) Ahoj Momentálně jsme se spokojeně zahnízdila se skupinou hrnců od Creusetu - hliníkové jádro, avšak nikoli jen ve dně (to má většina hrnců), ale i ve stěnách. Báječné, snížily nám spotřebu elektřiny tak, že manžel spočítal, že se nám zapaltí do tří let (tj. za rok už tam budem ).
S keramickým povrchem mám. Do myčky to nejde - pak se to nechutně přichytává. Nemám Greenpan (je mi nesympatická svou reklamou útočící na ekobiozeleno). Mám Berndes a Rohe. S funkcí jsem spokojena, přichytává to maličko víc než teflon, ale mnohem méně než nerez. Trochu se mi to časem obarvilo růžově od rajčat (měla jsem bílý vnitřek). Nelze na tom používat kovové nástroje - sice se to škrábe výrazně míň než teflon, ale přesto se to trochu škrábe. A v místě škrábanců se to pak chytá.
Litinu miluju, ale od velikosti "malý hrnec" výše už neunesu. Takže mi stačí jeden litiňák, víc jich neplánuju.
Dále používám Simax. Zdravotně ideální. Vaří se v tom též velmi příjemně (skoro nepřichytává). Ale nutno přemýšlet při změnách teploty. Intelektuálně náročnější nádobí.
|
maximin |
|
(28.8.2012 10:55:38) Veve, prihreju si polivcicku
Nutne potrebuje nove panve a to tak nutne, ze mam doma jednu jedinou titanovou a tim koncim.
Vzdy kdyz poridim teflonku, tak mam max zivotnost 2 roky u tech drazsich, levnejsi presne rok, at pecuju jak pecuju, mycka nemycka. Proste vic ani tuk. Takze resim, jestli poridit litinovou panev, stejne smazim na oleji a ne na sucho, aspon pujde vydrbat a neposkrabu ji, nebo se smirit s tim, ze proste 2roky a dost?
Angrest, ty hrnce Creuset mas ty uzasne krasne cervene (volcanic)? Jake to ma dno? Snese se to s plynovym sporakem? Jsou nadherne, ach
|
angrešt |
|
(28.8.2012 10:57:04) Ne, mám ty nenápadné nerezové. Cena je ovšem také nápadná, podobně jako u červených. http://cookware.lecreuset.com/cookware/category_Tri-Ply-Stainless-Steel_10151_-1_20002_17555
|
maximin |
|
(28.8.2012 11:00:36) Aha, aha, dekuju.
Myckujes tyhle hrnce?
|
angrešt |
|
(28.8.2012 11:03:17) Jistěže Co nesmí do myčky, nesmí domů (skoro)
|
maximin |
|
(28.8.2012 11:04:38) Muj clovek
|
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 11:07:36) No právě, jenže nejkrásnější hrnce, na které jsem narazila, nesmějí do myčky a přitom jsou za (ještě) přijatelnou cenu
|
|
|
maximin |
|
(28.8.2012 11:03:35) No tak, na webu maji, ze jsou vhodne na vsechny typy sporaku
Takze ted uz zbyva jen otazka, jaky vnitrni povrch panve
|
|
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 11:04:18) Jsou moc krásné. Mají takový gentlemanský šarm, nevytahují se vzhledem. Zatím tedy hledám něco podobného v šedé, černé či bílé. Ale děkuji za tip, zaručeně budu mít dlouho brouka v hlavě.
|
angrešt |
|
(28.8.2012 11:09:19) Aha, tak po barvě netoužím, stačí mi zdobnost vyjádřená kombinací lesklé a matné nerezi
Greenpan myslíš ty bílé zakulacené? Roztomilé, leč nestohovatelné?
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 11:12:58) Ach jo. Já to tušila. Dovolila jsem si mail.
|
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 11:14:54) Takže nestohovatelné znamená, že ta katastrofa s chybějícími skříněmi by se znásobila, a jak předpokládám, ty bestie jsou ještě k tomu křehké a musely by stát zdobně vedle sebe na poličce s patřičnými rozestupy?
|
angrešt |
|
(28.8.2012 11:30:35) jak ti můžou chybět skříně? Jeslti jsou křehké, to nevím, neměla jsem je nikdy v ruce. Ale Greenpan pánev ano a nevím, myslím, že by ten povrch špatně snášel pravidelné obrušování vypouklinami hrnců. Ale co já vím, třeba ta velikost je taková, že to jde volně do sebe a problém neexistuje
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 12:22:30) No jo, zkusím je nenápadně nacpat do sebe, uvidím, co to s nimi (a s prodavačkami) udělá...
|
|
|
|
|
|
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 11:00:03) Už jsem se pevně rozhodla, že pánev pořídím s keramickým non-stick povrchem, jen pořád nevím, jakou. Ten Greenpan mě ohledně pánve taky odpuzuje, ani ne tak reklamou (i když tou taky), jako tím, že tak 50 % lidí píšících ohlasy je nadšených a 50 % totálně rozzuřených. Mr. Cuketka někde psal, že nějaké dávné série začaly po čase lepit, a že firma vstřícně měnila lepivé kusy za nové. Nějaká uživatelka tak provedla a byla nadšená. Jenže už nepsala, jak to s tou novou pánví dopadlo za rok, za dva.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 10:56:33) Díky! Takže hliník v jádru ano? Právě po těch jsem koukala nejvíc, Greenpan má taky takové, dokonce bílé (nepropaguje je jako pánve), Creuset jsem pominula, očaroval mě Mauviel (jenže na něj nemám, tak je to jen taková iracionální touha).
Co má Creuset na povrchu? Musí se s tím taky jako s třaskavinou nebo je to odolnější povrch než keramika?
Tvoje pánev je bílá i zvenku? A tam ta barva drží?
Simax mám taky, jenže mě v životě nenapadlo dát do na desku, je to jen pár kousků do trouby ještě z časů mikrovlnky kombinované s horkovzdušnou troubou...
|
angrešt |
|
(28.8.2012 11:05:41) Creuset mám s nerezí uvnitř i venku.
Pánve jsou obě bílé uvnitř (každá značka trochu jiný odstín, Rohe míň chytla tu růžovou), zvenku Rohe zřejmě ocel, je to šedoštříbrně natřené. Berndes natřená zvenku černě. Obě mají sendvičové dno.
|
|
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(28.8.2012 11:45:02) Veveru, mám hrnce a pánve s keramickým bílým povrchem, dávám do myčky, nepřichytává se na nich vůbec nic...neškrábu je teda cíleně, ale lžící normálně nabírám, jsem z nich naprosto unešená (často opékám na min. nebo bez tuku a to po čase vzdal i teflon). Jen si nemůžu vzpomenout na výrobce...je to český výrobce, dříve vyráběl něco jako turbíny (na návodu k použití je to hodně znát - popisky jak z technických výkresů )
|
Vítr z hor |
|
(28.8.2012 12:23:45) No, na výrobce jsem se tě právě chtěla zeptat, copak já vím, kdo vyráběl turbíny?
Ale jinak to zní jako pohádka...
|
Martina, 2 kluci |
|
(28.8.2012 12:30:01) Vynasnažím se, moment...tak už jsem dohledala "TPT Coating - ČR"...na nádobí je napsáno "proinduction guss"...to byla moje podmínka - aby fungovalo na indukční plotně.
|
|
Martina, 2 kluci |
|
(28.8.2012 12:32:07) No a ještě v okouzlení mými hrnco můžu pokračoval - na téhle pánvi se mi nelepí ano nasucho pečené pohankové palačinky, které se mi přilepily předtím vždycky a nerada jsem je dělala, ač s kaštanovým krémem byly dokonalé
|
|
|
|
Svynka |
|
(28.8.2012 13:03:12) Veveru, ja poradím ťažko, keďže s aktívnejším varením v podstate len začínam, no možem priblížiť moj hrncovo-pánvičkový arzenál..
- ako svatobný dar som dostala sadu hrncov zn. zepter. Bola som z nich nadšená, a tak mi muž (na Vianoce) dal ešte veľký hrniec tejto značky, v ktorom robím vývary a iné "maxi jedlá". Nijak sa o ne nestarám, a to už, chúďatá, zažili kadečo.. - na rýchlovarenie (cestoviny) + ohrev polievok používam obyčajné nerezové hrnce, myslím že kolimax alebo tak nejak. Tie mám 4 - rozne veľkosti. - najviac mám malých kastrólov (priemer od 10cm), kam odkladám zvyšky jedál + ohrievam mlieko. Tých mám myslím 6, som na to úchyl, milujem tieto malé "hrnce" (neviem či názov "kastrol" je správny. Sú malé, s uškami po stranách). - potom mám 3 teflónové panvice - najviac používam tú s priemerom cca 20cm
- a mojimi skvostami, mojimi najvačšími láskami sú jednoznačne: litinová panvica na palacinky, a "pekáčohrniec" - tiež litinový, zn. BAF. Z toho "hrncopekáča" som tak nadšená, že chcem ešte jeden, ale v menšom.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(28.8.2012 14:44:14) Litina, litina, litina!
A na takový to vaření těstovin a podobný věci nerez.
|
|
|