jedna plus dvě |
|
(11.9.2012 9:44:47) Potřebuju se líp zorientovat v kyselých a zásaditých, resp. kyselino- a zásadotvorných potravinách. Projela jsem pár webů, ale informace jsou tam značně protivhůdné. Kde najít spolehlivé info? Díky.
|
Elíláma |
|
(11.9.2012 9:52:15) Hlavně nepij metanol, ten způsobuje acidózu
|
MarMat (+2) |
|
(11.9.2012 10:04:13) neni kyselý organismus blbost? Sem někde četla o bramborách, že jsou špatný (byly to brambory?) a pak tem někdo psal, že kdyby byl organismus kyselý, tak umře
|
Inka | •
|
(11.9.2012 10:13:30) Taky myslím, že je to blbost, hlavně aby lidi kupovali produkty, které je odkyselí.
|
MarMat (+2) |
|
(11.9.2012 10:17:25) no podle toho co všechno je špatné projde snad jen člověk, který jí jen některé luštěniny a zeleninu
"Maso je dvojnásob nebezpečné proto, že kromě samotného překyselení zanáší organismus ještě tzv. purinovými metabolity, které jsou také schopny vyvolat různá nebezpečná a bolestivá doživotní onemocnění.
Více informací na: http://www.celostnimedicina.cz/prekyseleni-organismu-a-zradnost-jeho-jednoduchych-reseni.htm#ixzz269BPo1cL"
|
|
|
Elíláma |
|
(11.9.2012 10:20:54) Markétko: však ano, ale třeba metanol opravdu může překyselit... no, a pak se umře
|
MarMat (+2) |
|
(11.9.2012 10:22:06)
|
|
|
|
jedna plus dvě |
|
(11.9.2012 11:25:15) Na metanol dávám bacha, ten Vietnamec z krámečku přísahá, že je ten rum nezávadnej.
|
|
|
Alternativní kvočna |
|
(11.9.2012 10:26:01) jo, informace jsou občas takové, jak se to komu hodí do krámu... nejde o to, abychom jedli či nejedli určité potraviny, důležité je, jíst to, aby bylo tělo v rovnováze... pokud tě aspoň trochu zajímá tradiční čínská medicína nebo aspoň její základní principy, moc pěkná knížka je "Výživa podle pěti elementů" od Barbary Temelie
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(11.9.2012 10:56:51) Souhlas, staří Číňani to měli (a mají) vychytaný.
|
Alternativní kvočna |
|
(11.9.2012 11:01:48) jenže tam byl lékař placený za to, že má pacienty zdravé
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(11.9.2012 11:02:27) To by byly pojišťovny v balíku
|
|
|
|
|
Gora |
|
(11.9.2012 11:06:36) Podle mého odborného lékaře překyselit organismus nelze. Pokud je tělo kyselé, znamená, že je mrtvé, kyselost vyvolává rozklad těla. Tudíž ani jídlo nemá asi takový vliv, že by člověka "překyselilo".
|
Alternativní kvočna |
|
(11.9.2012 11:10:53) nevím, jestli na to má vliv přímo jídlo nebo stres či "voni", ale někteří jedinci jsou zakyslí až až...
|
Gora |
|
(11.9.2012 12:45:37) Věrko, to máš pravdu. Z některých lidí ta kyselost přímo čiší.
|
|
|
angrešt |
|
(11.9.2012 11:28:46) Goro, jídlo vliv má - když není, tak extrémní hladovění vede ke ketoacidóze, tedy významnému překyselení organismu, a, pravda, smrti Jinak samozřejmě souhlasím, kyselost/zásaditost jídla má vliv pouze na tkáně, s nimiž je v přímém kontaktu - např. silně kyselá jídla mají vliv na zubní sklovinu. Nebo silně zásadité věci (třeba soda) neutralizují částečně žaludeční kyselinu a tak dočasně svýší pH v žaludku. Ale jinak je "překyselený organismus", no...že. Už jsem se tu o tom rozepisovala, nechce se mi to poakovat http://www.rodina.cz/scripts/diskuse/novep_tree.asp?all=yes&id=16485289&typ=0
|
Gora |
|
(11.9.2012 12:52:32) Přelítla jsem, a tak nějak mi to taky říkal ten můj lékař, o tom překyseleném organismu a pohádce pro lidi.
|
|
Mudr Tere |
|
(11.9.2012 15:38:37) Angrešt, prosím, včera jsem tu zakládala téma http://www.rodina.cz/nazor16575224.htm. Můžete mi poradit? Dík, Tereza.
|
|
|
|
jedna plus dvě |
|
(11.9.2012 11:19:28) Ale tak třeba u pálení žáhy (řeším v rodině) není úplně jedno co se jí, ne?
|
Alternativní kvočna |
|
(11.9.2012 11:30:50) ne, jedno to fakt není... tam je potřeba žaludek malinko "zchladit" - vadí alkohol, ostré/pálivé/příliš o kořeněné, hodně těžkého masa... naopak nevadí kyselé (jako opravdu kyselé - citrón, zakysané potraviny, kvašená zelenina)... jinak dobře "odkyselují" švestky, fíky, meruňky, myslím i hrozny, ale těmi si nejsem jista, ze zeleniny fazolky (zelené), snad by pomohly "chladivé" bylinky - máta, meduňka - hlavně máta
doporučuju se ještě podívat, zda dotyčnému "neleží něco v žaludku"
|
|
angrešt |
|
(11.9.2012 12:04:47) Úplně jedno to není, ale nijak to primárně nesouvisí s tím, jestli je potravina kyselá či zásaditá.
Pálení žáhy je jen příznak - záleží na příčině. Obvykle je na vině vadný svěrač, který je na rozhraní žaludku a jícnu. Takže "netěsní" a kyselý žaludeční obsah se dostává ze žaludku do jícnu. To vadí velice, protože chronické dráždění sliznice jícnu (která není na HCL stavěná) vede k rozvoji tzv. Barrettova jícnu, který je prekancerózou.
Odtud třeba pálení žáhy po velkém obžerstvu - když se žaludek extrémně přepěchuje potravou, tak to ani zdravý svěrač neudrží a ohromné množství žaludečního obsahu hjo prostě "promáčkne" a tak se kyselina dostane do jícnu. Viz. písnička V+W Vodník
Pokud není možné řešit samotný stav svěrače, tak se dělá to, že se sníží kyselost žaludečního obsahu, aby to, co do jícnu teče, nedráždilo tolik a nezvyšovalo tolik riziko rakoviny. To ale neznamená, že "žaludek je moc kyselý", ale to, že teče, kam nemá.
Je tu ale ještě další aspekt - záněty žaludku také můžou být provázené pálením žáhy. A u chron. zánětů se hodně uplatňuje Helicobacter pylori. Ten žije v žaludku. A má enzymy, které mu umožňují přžežít extrémně kyselé prostředí tak, že si kolem sebe vyrábí "bublinu" zásaditého prostředí. A když se při infekci H.pylori významně sníží kyselost žaludku, tak to paradoxně může helicobacterovi vylepšit životní podmínky. Takže při léčbě chron. gastritid je to takové na hraně - na jednu stranu snižování kyselosti žaludečního obsahu, aby tento nepoškozoval v tu chvíli (díky zánětu) zranitelnou žaludeční i jícnovou sliznici, na druhou stranu vylepšování podmínek pro helicobactera.
|
Elíláma |
|
(11.9.2012 14:16:06) Ale jistě! Známý helicobacter!
|
jedna plus dvě |
|
(11.9.2012 14:34:30) Problém vzniká, když havaruje si sliznice...
|
jedna plus dvě |
|
(11.9.2012 14:34:46) překlep: DO sliznice
|
|
|
|
|
Gora |
|
(11.9.2012 12:47:59) Pár známých a příbuzných trpělo na pálení žáhy, a potraviny s tím nesouvisely. Někteří měli problém se žaludkem, jiní s trávícími cestami.
|
|
|
Marta | •
|
(11.9.2012 14:20:26) Tak to jsem zvědavá, jestli se někdo najde. Také jsem to kdysi hledala a nedohledala - lišily se hlavně mléko a mléčné výrobky. Jinak čerstvé ovoce a zelenina by měli být zásadotvorné (hodně zásadotvorný je prý i ten zmiňovaný citron) Nejvíce kyselinotvorné je červené maso, cukr a alkohol, ve zbytku se moc neorientuji - tam se to právě všechno rozchází. V každém případě je to o tom jíst hodně zeleniny a ovoce, omezit maso a bílý cukr. Ještě se nestresovat - to prý překyseluje překyseluje také
A to překyselení organizmu je opravdu docela častý stav - na jeho základě vznikají právě dnešní civilizační choroby. Pro všechny, kteří nevěří - pH se dá otestovat běžně doma (konkrétně se testuje pH moči) - kdysi jsem na tohle dělala ve škole při biochemii výzkum, při tom jsem testovala asi 20 osob a opravdu mezi těmi lidmi byli šílené rozdíly - vegetariáni měli moč zásaditou, většina ostatních kyselou až neutrální. Měla jsem v tom vzorku asi 4 lidi, kteří trpěli na časté pálení žáhy, a u všech 4 byla ta moč dost kyselá - vlastně ji měli nejkyselejší ze všech testovaných. Takže souvislost s překyselením je úplně evidentní. Takže osobně tomuhle věřím, i když chápu, že doktor studující před 30 leti, považuje čínskou medicínu za šarlatánství (celou dobu studia mu to cpali do hlavy). Naštěstí dnes už se ten přístup pomalu mění.
|
Dee Dee+2 kluci |
|
(11.9.2012 14:42:00) Jen poznámka: ne všichni doktoři studující před 30 ti lety považují čínskou medicínu za šarlatánství. Vlastně všichnio největší odobrníci v republice, který jsem kvůli synově dg.oblítala (neurochirurgové, očaři, neruologové) uznávají třeba akupunkturu a radili mi jí. A ani jednomu pánovi, či dámě nebylo pod 50 let...
Jo a na tu akupunkturu jsem zrovna se synem chodila k Mudr.
PS:Nevím, co s tou kyselostí a zásaditostí,ale jedna další poznámka. že nějaká altebnrtaivní metoda funguje neznamená ještě, že fungují všechny...
|
Marta | •
|
(11.9.2012 14:52:34) Nechtěla jsem, aby to vyznělo, že všichni lékaři studující před 30 lety jsou nemožní a neuznávají žádné jiné metody, to ne. Sama jsem se také s pár takovými lidmi setkala - bohužel ale spíše jen na univerzitě, v běžné praxi se s nimi nesetkávám,...Věřím, že ty největší kapacity věří různým alternativním metodám, bohužel k nim se ale člověk nedostává tak často, jako třeba k obvoďákům...
|
|
|
|
|