Černá kronika |
|
(12.9.2012 17:53:25) Už jsem z toho metanolu okolo nás tak vyděšená, že se bojím napít čepovanýho vína a burčáku. Koupila jsem obojí v Albertu ve vinotéce. Můžu mít jistotu, že se mi nic nestane? Nejsem chemik, tak neznám proces kvašení a výroby vína a burčáku, tak se omlouvám, pokud je dotaz stupidní, ale raději se blbě zeptat než oslepnout nebo umřít.
|
MarMat (+2) |
|
(12.9.2012 17:57:25) Burčák z Albertu?
|
boží žena |
|
(12.9.2012 17:59:01) ten musí být nebezpečný sám o sobě
|
MarMat (+2) |
|
(12.9.2012 17:59:54) může se to vůbec jmenovat burčák?
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 18:01:40) Prosím beze srandy , mám chuť se napít, ale bojím se.
|
Lei |
|
(12.9.2012 18:05:44) Napij se, neboj se.
|
Lei |
|
(12.9.2012 18:06:30) Ale ten burčák bych tam taky nekupovala, byť z jiných důvodů než z obavy před otravou.
|
lipoo |
|
(12.9.2012 20:06:47) co máte proti burčáku z vinotéky z albertu??U nás "hypernově"-tudíž albert mají taky vinotéku a burčák tam kupujem normálka....teda když tam jdem..jinak si kupujem "ve sklípku".....a jinak zakladatelko-burčák se nepálí,a je to nejzdravější pití)-tak si dej!!taky si musíme koupit-dík za připomenutí
|
|
|
|
|
|
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 18:00:42) V Albertu jsou za kasama u východu další malý obchody, jedním z nich je vinotéka - obchod s točeným i lahvovým vínem.
|
MarMat (+2) |
|
(12.9.2012 18:02:29) já bych se to bála koupit z principu teda bála, spíš to moc nebude burčák, ale co už, hlavně, že ti to chutná
nebála bych se piva, vína a dražších pitiv uvidíme co na to znalci na Rodině
|
|
|
|
Žžena |
|
(12.9.2012 18:06:42) Ano. Ve víně alkohol vzniká přímo při kvašení hroznové šťávy, je přirozenou a nedílnou částí toho produktu. Ten alkohol tam nikdo už nelije, ten sám vzniká. Likéry, vodky, rumy atd. vznikají tak, že se prostě smíchají suroviny (voda, etylalkohol, příchutě, barviva atd.). A tam se může stát, že do toho někdo přilije místo etylalkoholu metylalkohol... náhodou nebo spíš schválně (je levnější - není na něj uvalena spotřební daň) atd.
|
boží žena |
|
(12.9.2012 18:08:04) takže ano i ve víně methyl být může a v malém množství je
nebála bych se burčáku z alberta
|
|
Žžena |
|
(12.9.2012 18:08:53) Zkrátka "měkkýho" alkoholu se bát nemusíš. Z šizenýho burčáku budeš mít maximálně průjem či bolehlav (z úplně jiných důvodů, než metanol), ale neoslepneš ani neumřeš.
|
|
Lei |
|
(12.9.2012 18:12:27) Nemusí jít jen o dodání metylalkoholu zvenčí, pokud se nemýlím. U některých destilátů nemícháš nic - třeba u slivovice - švestky zkvasí podobně jako víno a pak se kvas nechá vypálit a právě tento proces musí být proveden správně, aby v lihovině zbyl jen etanol. Otravy metylalkoholem se stávaly přece hlavně u domácího pálení.
|
Žžena |
|
(12.9.2012 18:18:58) Lei, ano, ale ani v domácí špatně vypálené slivovici nemáš tolik metanolu, jako v tom, čím se ti lidé teď otrávili. A mimochodem pili vodku a rumy, což jsou právě ty případy míchání z čistých surovin.
|
Lei |
|
(12.9.2012 18:45:46) Ano, vím, že to nemají z nejrůznějších domácích -ic. Ale nevěděla jsem, že to špatné domácí pálení bývalo méně nebezpečné.
|
|
|
|
Elíláma |
|
(12.9.2012 18:22:20) jojo, kdysi jsem narazla na víno složení: alcohol, wine taste, jiné se tam sehnat v koloniálech nedalo, naštěstí to bylo pěkných pár tisíc km odsud...
|
Vínečko |
|
(12.9.2012 18:29:10) štěstí, že máme vlastní zdroj
|
|
|
|
Dee Dee+2 kluci |
|
(12.9.2012 18:07:49) Burčák je bezpečný v tom,že není pančovaný, neoslepneš, neumřeš, ale bacha! můžeš se z něj posrat
|
MarMat (+2) |
|
(12.9.2012 18:08:25)
|
|
|
kája+dva |
|
(12.9.2012 18:07:52) JJ, oboje je bezpečný. V burčáku i víně je poměrně malé % alkoholu. Zároveň způsob vzniku vína a tvrdého alkoholu je odlišný, do vína se žádný líh nepřidává. Do vodky a podobného se přidává. A ten metylalkohol našli jen ve vodce a rumu.
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 18:12:56) Tak jsem to prubla, při otočení zátky burčák vypěnil jako šampus a je hodně kalný. Chuťově je dobrý.Doufám, že sem na Rodinu nepíšu naposledy....
|
Dee Dee+2 kluci |
|
(12.9.2012 18:15:23) Neboj, to není tvrdej...a přeju dobrou chuť
(a závidím, já si momentálně dát nemůžu..)
|
|
kája+dva |
|
(12.9.2012 18:26:52) Neboj, taky jsem si ho dnes koupila, na trzích a už popíjím.
|
|
Vítr z hor |
|
(12.9.2012 18:31:22) Muzes treba kazde 3 hodiny zkontrolovat Rodinu. Kdyz bude cernobila, je zle.
A proc jeste nikoho nenapadlo, ze to je teroristicky utok na chlastajici krestanske a neznabozske psy? Nebo jo a ja jsem to prosvihla?
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 19:06:25) manžela to napadlo, ale ostatní v hospodě se mu vysmáli....
|
|
Margot+1 |
|
(12.9.2012 19:35:56) Teroristi jsou trošku mimo, nicméně Ten-jehož-jméno-se-nesmí-vyslovit si zajisté mne své muší ručičky, protože je to skvělá příležitost dokázat pěkně před volbami rozhodnost a schopnost vládnout. Tak tři dny před dnem D by mohl slavnostně přivést za ucho před kamery původce pančovaného alkoholu, i kdyby teď měli policajti vypustit duši. Dobré načasování...
|
|
Girili |
|
(12.9.2012 23:16:55) Tak konspiracnich teorii uz vzniklo nekolik. Te s teroristy bych verila nejmene.
|
|
|
Pawlla |
|
(13.9.2012 5:23:23) Oslavuješ,co?Je fakt,že máš důvod
|
|
|
|
withep |
|
(12.9.2012 18:39:33) Řekla bych, že se víno nedestiluje Pokud nakupuješ v normální obchodě, nebála bych se ani destilátů s kolkem.
|
ronniev |
|
(12.9.2012 23:41:41) Jo, bacha na to, jeden ten otrávený, který měl to štěstí, že přežil, vypověděl, že ten chlast koupil v kamenném obchodě a měl i kolek.
|
hbf |
|
(13.9.2012 11:27:57) Ano byla to Čongova večerka, takže stánek z tržiště vsazený do kamenného krámu. Provozní i jiné zvyklosti jsou stále stejné.
|
|
|
|
překvapená 20.9. |
|
(12.9.2012 18:49:40) Milá Přezdívko, ty nevíš, že alkohol zabíjí???!
a jak řekli ostatní, tohle není produkt fušerské destilace, ale nahrazení potravinářského lihu nějakým sajrajtem.
|
|
Persepolis |
|
(12.9.2012 18:53:39) Nebála bych se, akorát že ten "burčák" asi nebude mít s pravým burčákem moc společného.
|
Abigail* |
|
(12.9.2012 19:06:09) Proč by ten burčák nemohl být pravej? U nás už se prodává (a je od osvědčených vinařů).
|
překvapená 20.9. |
|
(12.9.2012 19:10:09) Ptž burčák je stav vinného moštu v určitou velmi omezenou dobu, nesmí se s nim moc drcat a měnit mu teplota.. Lidi co bydlej víc jak kilometr od vinice by možná měli radši pít pivko
|
|
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 19:09:18) Jak se vlastně pozná pravý burčák? Tenhle je kalný a šumí jako šampus. Když jsem otočila zátkou u pet lahve, tak šel nahoru a trochu mi i uteklo z láhve. Dole se drží docela viditelný kal a celý je to takový neprůhledný, zakalený, žlutohnědý. Ale chutná dobře, prodavačka říkala, že bude mít asi 6% alkoholu, když jsem se jí ptala.
|
Žžena |
|
(12.9.2012 20:37:36) Přezdívko, pravý burčák se především pozná podle toho, že jej v krámku u Alberta, na náměstí ve městě, ani u stánku u silnice, nekoupíš. Pravý burčák si vypiješ akorát ve sklípku, kam Tě pozve vinař právě ve chvíli, kdy mu ve víně tato krátkodobá fáze probíhá... a probíhá v řádu hodin. Ne že se to naleje do barelu a je možné s tím měsíc někde obchodovat.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(12.9.2012 20:40:44) On ani ten nepravej z vinotéky nechutná špatně
|
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 20:40:48) Tak to mám smůlu, u nás, v Jižních Čechách vinný sklípky nejsou.
|
|
ronniev |
|
(12.9.2012 23:45:34) No, my vozíme burčák ze Slavností vína v Uherském Hradišti, a nemůžu si pomoct, je skvělej i v řádu několika dní, ne hodin. Včera jsme ho dopili a doufám, že manžel koncem týdne doveze nový od téhož vinaře. Ňam!
|
Žžena |
|
(13.9.2012 8:03:39) ronniev, to co si vozíte může být skvělé, ale pokud to vydrží několik dní, tak to čistej burčák není Oni vědí, jak tomu pomoct, aby to dýl vydrželo ve fázi burčáku... Ale fakt prostě je, že lidi pijou rádi i to, co už burčák není.
|
|
|
|
|
|
štěpánkaa |
|
(12.9.2012 19:01:09) a pak že není hysterie z metanolu přezdívko, co maturita? oslavuješ?
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 19:10:52) Jo oslavuju. Jsem šťastná jako blecha. O prsa a s odřenýma ušima, ale mám to. No a celková známka na maturitním vysvědčení z němčiny je 3, tak jsem z toho pořád tak nějak v euforii.
|
štěpánkaa |
|
(12.9.2012 19:13:02) přezdívko - mám radost s tebou, blahopřeju
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 19:15:45) Děkuju!
|
|
|
Líza |
|
(12.9.2012 19:18:19) Přezdívko, takže hotovo, šmytec? Gratuluju, muselo ti dost odlehnout ;)
|
Černá kronika |
|
(12.9.2012 19:21:59) Díky, byl to přímo balvan, co ze mě spadl.
|
Amab+3 |
|
(12.9.2012 19:37:58) Ahoj! I ve víně může být methanol, ale popravdě tam je celkově tak slabá koncentrace alkoholu celkově, že bys toho musela vypít hektolitry.
Každopádně, pokud máte některá doma flašky s tvrdým alkoholem a chcete mít jistotu, že jsou v pořádku, tak tady je námět, jak si to nechat zdarma zjistit (je to ze stránek VŠCHT - vysoké školy chemicko-technologické):
Od VŠCHT Praha Nechte si otestovat svou pálenku Odborníci z VŠCHT Praha pomáhají nejen vysvětlovat různé aspekty současné kauzy kolem otrav metylalkoholem, ale také nabízejí své služby těm, kteří chtějí mít jistotu, že doma v lahvi mají bezproblémový alkohol. Testování zdarma (do 5 vzorků) bude ve čtvrtek 13. 9, v pátek 14. 9. a v pondělí 17. 9. provádět laboratoř na Fakultě potravinářské a biochemické technologie VŠCHT Praha (Dr. Ing. Rudolf Ševčík a dr. Ing. Čížková). Stačí vzorek 10ml lihoviny uzavřené v lahvičce. Speciální nádobku bude možné si vyzvednout na Chemickém jarmarku ve čtvrtek 13. října u stánku č. 1, ale je možné přinést vzorky i ve vlastní zavřené skleničce. Zájemce musí uvést svou mailovou adresu, na kterou dostane výsledek. Návštěvníci Chemického jarmarku se mohou osobně přijít do laboratoře na speciální přístroj podívat. Najdou ji v místnosti 265, ve 2. patře budovy B, Technická 3, Praha 6, telefon 220 443 013. V ostatních dnech mohou lidé přinést vzorky na oddělení komunikace budovy A, místnost 205, 2. patro. Výsledky analýzy budou do týdne.
Jinak ohledně výroby pančovaného alkoholu tady:
http://aktualne.centrum.cz/domaci/clanek.phtml?id=666023#utm_source=centrumHP&utm_medium=newsbox&utm_term=position-2
|
lipoo |
|
(12.9.2012 20:08:15) naše bábi už jednoho darovanýho ruma od Draka radši vylila-nestojí to za to.
|
|
|
|
|
Meta |
|
(12.9.2012 21:37:43) Huráááá! Gratuluji!!!! Já to věděla
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(13.9.2012 10:45:47) gratuluju, klobouk dolů , v tomhle zmatku bych maturovat nechtěla.
|
|
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(12.9.2012 20:35:02) je. už jsem taky popila
|
|
Gladya, bývalá dasa, |
|
(13.9.2012 10:49:18) Podle mě je víno v pohodě, jiný proces vzniku, míň alkoholu na zdraví
|
|
|