Agniezska |
|
(25.9.2012 15:01:46) Zjistila jsem, že mám v lednici kilo bílého jogurtu, který zítra "projde". Potřebovala bych z něj nejlépe upéct/udělat něco sladkého, ale recepty, které znám jsou maximálně z malého kelímku a co s tímto gigantem fakt nevím...
asi ho dám psovi aspon kousek
|
angrešt |
|
(25.9.2012 15:05:13) Odkapat ho - buď osolený, pak Ti vznikne labneh - sýr. Nebo oslazený, pak vnikne dobrý "krém" nebo jak to říci, výborný do ovocného poháru. A bude toho jen 500g
Syrovátkou lze např. zadělat chleba.
|
Epepe |
|
(25.9.2012 15:10:42) To je zajímavé. Normálně v plínce nebo sítku? Kolik hodin tomu tak dát? Při pokojové teplotě? Musí to být nějaký speci jogurt? Jdu to hned zkusit!
|
angrešt |
|
(25.9.2012 15:15:48) Na kastrol položit cedník, cedník vyložit buď plátnem, nebo kuchyńskou papírovou utěrkou (ne ubrouskem, ten se přilepí). Na to jogurt. Na jogurt obrácený talířek a ten něčím zatížit, třeba hrnkem s voodu. Takto dát do chladu - spíže, lednice. Nechat kapat alespoň 3 hodiny - pak vznikne krém - nebo přes noc, to vznikne už tuhý sýr.
|
Epepe |
|
(25.9.2012 15:42:00) Cedník - sítko nebo vyloženě cedník s většími dírami? Kovový může být?
|
angrešt |
|
(25.9.2012 15:46:50) Na velikosti děr nezáleží - zakryjí se tím plátnem nebo papírovou utěrkou Kovový klidně, to je jedno.
A jogurt jakýkoli, který je skutečně jogurtem, tj. nefunguje to s nějakou želatinovou náhražkou. Já používám Hollandii.
Pokud uděláš labneh, tak pak hotový se jí s olivovým olejem. A na labneh můžeš jogurt nejen osolit, ale i ochutit bylinkami.
Odkapaný sladký používám do pohárů.
Odkapaný neochucený v nouzi používám místo řeckého jogurtu, protože u nás v sámošce řecký nevedou a řecký je také odkapávaný, proto je tak hustý.
|
|
|
|
|
|
KvětuškaS |
|
(25.9.2012 15:08:21) Výborný - něco jako perník - ze špaldové mouky:
350 g špaldové mouky 1 vejce 2 lžíce kakaa 150 g oleje 500 g bílého jogurtu 200 g cukru 1 lžička jedlé sody trochu mléka lžička skořice, rum (pouze z ověřených zdrojů )
Půl hodiny péct na 180 st. Mňam!
A když uděláš dvojnásobnou dávku, máš jogrut fuč.
|
|
Epepe |
|
(25.9.2012 15:09:30) Tzatziki, masové nudličky v jogurtové marinádě, jogurtová buchta, mleté maso alá musaka zapečené s jogurtem, ovocný pohár, jogurtová "zmrzlina" ...
My doma sníme kilo jogurtu denně běžně.
|
|
KvětuškaS |
|
(25.9.2012 15:10:29) A nebo "nepečený dort" - můžeš jogurt smíchat s kakaem, medem, ovocnou zavařeninou a pak prokládat vždy s vrstvou piškotů, vršek polít čokoládou, nechat ztuhnout - tahle dobrota je vždy u nás do jednoho dne fuč!
|
Epepe |
|
(25.9.2012 15:11:34) A nebo do toho zamíchat želatinu a ovoce a dát ztuhnout do formy.
|
|
|
bono |
|
(25.9.2012 15:36:52) nepečený dezert http://www.mamincinyrecepty.cz/dorty-a-zakusky/jogurtovy-amaroun
|
|
Leontýnka+3 |
|
(25.9.2012 16:36:30) Z půl kila jogurtovou buchtu. Já to dělám z velkého kelímku jogurtu, do toho půl kelímku cukru, jedno vejce, jeden kelímek PLH mouky a prášek do pečiva. Nahoru nakrájet jablka na plátky, posypat skořicí a posypkou (žmolenkou, drobenkou). Právě mi tam zůstaly od včera poslední dva kousíčky
Zbytek smíchat s cukrem, do mísy nasypat piškoty, na to maliny nebo jakékoliv měkké ovoce, když není tak i marmeládu (domácí). Zalít jogurtem a nechat uležet. U nás se sní na posezení. Děti to maj místo jogurtů, lipánků, říkáme tomu malinovej dort.
|
|
hankuba/Kubík06/Eliška09 |
|
(25.9.2012 17:08:14) Já dělávám z jogurtu pizzu,dále koláč s drobenkou,nebo dávám jogurt do nepečeného dortu s piškotama a ovocem...
|
|
divizna23 |
|
(25.9.2012 17:27:37) jogurtové lívanečky http://dolcevita.blog.cz/1203/livanecky-z-jogurtu
|
|
Lei |
|
(25.9.2012 18:48:23) Den prošlý jogurt není žádná katastrofa, můžeš ho sníst půlku klidně pozítří. Dala bych ho na svačinu všem členům rodiny třeba do mističek s medem a citronovou šťávou, mňam. Osobně sním půlkilový Choceňák na posezení s vanilkovým cukrem , ale chápu, že každý není jogurtový.
|
|
Hadi a spol |
|
(25.9.2012 19:19:11) Pokud je to jogurt na způsob Holandie, tak ho můžeš v klidu sníst i za týden Nic mu není a nebude
|
|
|