koré |
|
(24.9.2012 9:39:17) Dostala jsem o víkendu od babičky "vlastnoruční" velkou dýni hokkaido - má přes 8 kilo. Dýni mám ráda a nedělá mi problém udělat si v kuchyni monotématický dýňový týden, přesto to však nemůžu sníst všechno naráz, takže z většiny asi udělám polotovar a zamrazím.
Dotazy:
1. bude vůbec takto velká hokkaido dobrá? Mám zkušenost jen s menšíma a nevím, jestli takto velká vůbec "má být". 2. plánuju větší část rozvařit a rozmixovat jako hustý základ na polévku/pyré a pak zamrazit, nebo má někdo lepší nápad, jak dýni uchovat? 3. když ji dnes začnu kuchat, je možné, že by mi případně část vydržela řekněme do čtvrtka nebo do pátku na pečení koláče...? Nebo už to bude i v lednici mikrobiologicky ošemetné?
|
susu. |
|
(24.9.2012 11:09:50) Hele holky, můžu sem přidat otázku, jak vlastně dýni zpracováváte? U nás se dýně nikdy nejedly, já je jen občas vydlabávám na Haloween a vůbec nevím, jak bych tu směs peciček a divného materiálu zužitkovala, co se z toho vlastně jako jí a jak.
|
Elíláma |
|
(24.9.2012 11:12:16) no směs divného materiálu vyhodíš, semínka můžeš usušit a zobat jen tak u telky třeba, a tu dužinu zpracuješ jako zeleninu, upečeš zalité smetanou nebo uděláš pyré, polévku...
|
susu. |
|
(24.9.2012 11:17:26) Hele já nikdy nevdlabávala velkou dýni, semínka se domnívám jsou teda jen uprostřed a dužina je to, co okrájím směrem odprostředka ke slupce?
|
susu. |
|
(24.9.2012 11:21:16)
Hele už to asi vidím, bordel z prostředka vyhodit, zbytek vydlabat do misky a z toho vařit, šlupku taky vyhodit. Možná zkusím sebrat odvahu a uvařit něco z dýně.
|
|
koré |
|
(24.9.2012 11:22:31)
Susu, myslím, že to poznáš podle konzistence - dužina je pevnější, kdežto ten "divný materiál", v němž jsou semínka, je takový vláknitý nesoudržný. U Hokkaido navíc nemusíš loupat ani slupku, změkne tepelnou úpravou a chutná stejně jako dužnina.
|
koré |
|
(24.9.2012 11:23:20) Myslím, že na obrázku je právě Hokkaido.
|
|
susu. |
|
(24.9.2012 11:26:30) Aha, takže i slupku lze jíst! Díky moc.
|
|
|
|
|
Anadar |
|
(26.9.2012 14:09:51) Klasická dýně gigantická se dá zkompotovat.Něco o tom vím,minulý týden,čtyři večery jsme zavařovala 24 kg dýňových kostiček.Ano rozříznutá dýně přežije čtyři dny,i bez lednice(zkuste tam nacpat šestikilové "měsíčky"),aniž by se jí ujaly přátelské plísně a bakterie.Ještě,že máme to netko,našla jsem spoustu receptů-s octem,s kyselinou citronovou i s bílým vínem.S kořením i ananasovou trestí.A je to moc dobré,i když toho cukru a podezřelých chemikálií jako je ocet a kyselina citronová tam není zrovna málo.
|
|
|
Abigail* |
|
(24.9.2012 13:19:43) Fakt osmikilová Hokkaido dýně? To se mi ani nechce věřit Ty, co jsem někde viděla, či sama vypěstovala mají tak cca 1,5 - 2 kila.
|
koré |
|
(24.9.2012 13:35:36) No právě To, že to je Hokkaido, říkala babička. A dýně je sytě oranžová - tak, jak dýně Hokkaido bývají... Ale nevím, zda to je dostatečná záruka. Co jiného by to třeba ještě mohlo být? (Právě to hodlám použít i se slupkou, tak abych nakonec nežvýkala nějakou podešev.)
|
withep |
|
(24.9.2012 13:55:08) No, 8 kg mi na hokaido připadá taky docela dost Ale nemožné to asi není, já třeba kupovala menší hokaido a mělo skoro dvě kila. Mám radši menší - kilovou - tak na jednu polévku. Z větší vařím na dvakrát, a pokud to není do týdne, tak mi "rozkvete". Ale do čtvrtka by vydržet měla.
Ta semínka jsou dobrá na jídlo, ale vyloupávání jsem zatím nepřišla na kloub. Snad prý nasolit a druhý den usušit v troubě a půjde to, což hodlám zkoušet příště.
Jo, jestli to je nebo není hokaido bys mohla poznat podle toho, jestli má nahoře takový jako hruškovitý čudlík. Klasická dýně je kulatá (nebo šišatá) a čudlík mívá spíš dovnitř, hokaido ven.
|
|
Jachtarka |
|
(24.9.2012 13:55:16) Tak ji oloupej, to není trestný čin . Navíc, jak je ta dýně už tak velká, slupka je tvrdší. A ty jí máš hafo, tak šetřit nemusíš.
|
|
|
angrešt |
|
(24.9.2012 14:01:44) Jo, může být, loni jsem měla taky cca osmikilovou, od sousedky. Měla hodně vody, takže narostla, ale byla pěkně křehká.
|
koré |
|
(24.9.2012 14:08:43)
Tak já asi zvolím řešení chytré horákyně: budu předpokládat, že to je hokkaido se svými dobrými chuťovými vlastnostmi, ale pro jistotu ji oloupu
|
|
koré |
|
(27.9.2012 11:30:25)
Jen potvrzuju, že to tedy skutečně byla hokkaido, i když vážila přes osm kilo. Chutnala mi i slupka Babičce doporučím, ať se příště přihlásí na Zahradu Čech, s takovými výpěstky.
|
|
|
|
|