Vítr z hor |
|
(30.9.2012 20:32:20) Letos se mi vyhnula plíseň, takže jsem právě sklidila asi 2–3 kila zelených, převážně třešňových rajčat. Vloni jsem je nechala automaticky zrát v kuchyni a poslední jsem brala ještě v lednu. Letos tu mám spoustu octomilek, takže by mi to neprošlo. Myslela jsem, že udělám trochu čerstvé zelené salsy a z většiny zásobu chutney, ale vypadá to na výtěžek 4–5 kilo . Tak nevím, to nesníme. Takže buď potřebuji nápad na další zpracování nebo tip na krásné-malé-levné skleničky a budu to rozdávat k vánocům.
|
angrešt |
|
(30.9.2012 20:39:35) Normandskou marmeládu z pomerančů a zelených rajčat? Nedělala jsem ji, ale mám v plánu, jestli mi letos zbude hodně zelených rajčat.
A dozrávání je dobré při zabalení do papíru. dozrávají rychleji a nejdou na ně octomilky.
|
Alternativní kvočna |
|
(30.9.2012 20:40:27) angrešte, pomůže k dozrávání dát rajčata mezi jablka, nebo je to pověra?
|
angrešt |
|
(30.9.2012 20:46:30) Jablka při zrání uvolňují ethylen, který urychluje zrání i jiných plodů. Funguje to hlavně v uzavřeném prostoru, v bedýnce či pytlíku.
|
Puma |
|
(30.9.2012 20:55:31) Jsi neskutečná!
|
|
|
|
Anni&Annika |
|
(30.9.2012 20:40:29) hele, ja je jako dite jedla nakladane, nejak jako okurky....
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 20:53:37) Takový recept tu mám taky, není to moc jako okurky? Máma mi totiž slíbila asi 30 lahví nakládaných okurek...nějak se jí vymkl z ruky skleník.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 20:52:22) Tak přesně tuhle marmeládu jsem taky zvažovala, jenže jsem ji v životě nejedla, tak si jaksi netroufám. Kdysi jsem si hodně slibovala od cibulové marmelády a tak šíleně mě zklamala, že mám strach jít do další blázniviny. Jak to chutná? Mám tu v popisu něco jako "zemitou chuť", což mi nic neříká
|
Alternativní kvočna |
|
(30.9.2012 20:57:54) Cibulová marmeláda měla obrovský úspěch - z červené cibule... Pravda, dávali jsme ji k masu - vepřovému, skopovému, rostbífu
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 21:00:01) Nesedla mi možná proto, že maso nejím. Přitom mi chutná sladké k rybě – třeba k lososovi dělám datlovou omáčku...nebo perníkovou.
|
|
|
angrešt |
|
(30.9.2012 21:13:09) Nevím, taky jsem to nedělala, mám to jen v kuchařce založené, že využiju, pokud mi zbude hodně zelených rajčat. Zatím mi ještě slušně dozrávají, tak je netrhám.
|
angrešt |
|
(30.9.2012 21:13:44) Hele, a co smažená zelená rajčata? Já to znám jen z toho filmu, ale třeba je to dobrý? Nejedlas to?
|
angrešt |
|
(30.9.2012 21:16:02) Taky jsem kdysi kdesi zahlédla recept na tatin ze zelených rajčat, to by třeba taky stálo za hřích. ...když už tu vůbec uvažujeme o hříšném pojídání jedovatého tomatinu, že...
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 21:25:52) No jo, pořád. Doufala jsem, že to z těch rajčat vařením nějak vysublimuje, či co. Nebo se chystám vyrobit 4 kila jedu?
|
angrešt |
|
(30.9.2012 21:45:58) Nevysublimuje. Teoreticky by se měl ničit vysokou teplotou, tj. ta smažená zelená rajčata by mohla být ok - u brambor smažení stačí.
|
Anni&Annika |
|
(30.9.2012 21:57:05) angrest....jsem vubec nevedela, o cem to pisete a tak jsem si to nasla ted na netu... Nezralá rajčata Lycopersicon esculentum * Převládajícími glykosalkaloidy jsou α-tomatin a α-solanin. * Obsah solaninu v zelených rajských jablkách se pohyboval od 30 do 150 mg na kilogram. V červených plodech jsou podlimitní koncentrace. * Obsah tomatinu v zelených rajčatech těsně po sklizni se pohybuje v koncentracích 50 až 80 mg na jeden kg v čerstvých plodech. Během skladování rajčat při 4°C došlo během tří měsíců k poklesu téměř k nule. * Ve výrobcích ze zelených rajčat bylo nalezeno 10 až 30 mg tomatinu na 1 kg, podle podílu rajčat ve výrobku, během skladování došlo k poklesu obsahu zřejmě v důsledku hydrolýzy glykosidů. * při běžných „kuchyňských“ teplotách do 150 °C nedochází v obsahu tomatinu téměř k žádným změnám. Příčinou poklesu tomatinu ve výrobcích je pravděpodobně jeho hydrolýza v kyselém prostředí.
|
Veveru | •
|
(1.10.2012 9:21:21) To zní úplně příšerně, jako bych se chystala otrávit celou rodinu i přátele.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lela, čert a malinkej drak |
|
(30.9.2012 21:46:07) angrešte, mohla bych poprosit o recept? Nedaří se mi vyhledat ... Zní to zajímavě, Normandii můžu a mám tu zelených rajčat asi tři kýble
|
angrešt |
|
(30.9.2012 21:49:58) http://books.google.cz/books?id=EGVmoq2dJ8IC&pg=PA103&lpg=PA103&dq=confiture+de+tomates+vertes+et+d+oranges+a+la+normande&source=bl&ots=Eauev20XT4&sig=MMJojFv4jlC7VtwnCOs2t0puy5w&hl=cs&sa=X&ei=yaFoUJzSIMnltQac84GQCw&sqi=2&ved=0CCsQ6AEwAQ#v=onepage&q=confiture%20de%20tomates%20vertes%20et%20d%20oranges%20a%20la%20normande&f=false
to je ta kuchařka, kterou tu mám. Akoerát ji mají na netu bez obrázků.
marmeláda na str. 103
|
Lela, čert a malinkej drak |
|
(30.9.2012 22:06:01) Děkuji moc!
|
|
|
|
|
Vaclavka |
|
(30.9.2012 20:43:46) Veveru, tvůj dotaz mi padl do oka, protože máme na zahrádce plno zelených rajčat, taky těch malých, soudkových. Myslíš, že v kuchyni za oknem dojdou? Octomilky nemám...
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 20:55:16) Několik let mi dozrávaly postupně, nechala jsem je ležet normálně na lince v kuchyni. Máma je strkala do krabice, ale nedělala jsem ani to.
|
|
Mysterious |
|
(30.9.2012 21:20:52) Ještě déle ti vydrží a postupně budou dozrávat, pokud je vytrhneš i s rostlinkou a někam pověsíš, nejlépe na světlo.
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 21:26:49) S jakou rostlinkou? Touhle dobou jsem měla výhradně adély o výšce cca 2 metry, vystěhovat se nenechám
|
Mysterious |
|
(30.9.2012 21:31:29) Já to věšela dneska do zahradního altánku, tam se ta "rostlinka" v pohodě vešla. Něco jsme rozvěsili i po plotě, co dozraje, to sníme, zbytek vyhodíme.
|
Vítr z hor |
|
(30.9.2012 21:33:02) A co ranní mrazíky? Já je čekám každou chvíli, už mi zčervenalo psí víno
|
Mysterious |
|
(30.9.2012 21:43:18) Tak to můžeš dát do sklepa nebo na půdu. Já si nechtěla dělat doma bordel, tak jsem otrhala asi dvě mísy na dojití doma a zbytek, co jsem nechala venku, buď dojíme my nebo ozobou ptáci.
|
|
angrešt |
|
(30.9.2012 21:46:32) Mrazíky mě neberou, mám to ve skleníku. Spíš už je málo sluníčka, takže dozrávají pomalu.
|
|
|
|
|
|
|
Maugha |
|
(30.9.2012 20:45:51) Zavařit do sladkokyselého nálevu.
|
|
Mysterious |
|
(30.9.2012 21:18:41) čalamáda: 1 kg zelených rajčat, 1 kg paprik, 1 kg okurek, 1/2 kg cibule - nakrájet. Zalít 2 dl oleje. Nálev - 1/2 l octa, 2 l vody, 30 dkg cukru, 25-30 cukerinů 8 dkg soli, 5 ks celého pepře, 5-10 ks hřebíčku a nového koření - svařit. Vše smíchat, zalít nálevem, nacpat do sklenic, zavařit.
|
|
|