| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Jak zpracovat zelená rajčata?

 Celkem 31 názorů.
 Vítr z hor 


Téma: Jak zpracovat zelená rajčata? 

(30.9.2012 20:32:20)
Letos se mi vyhnula plíseň, takže jsem právě sklidila asi 2–3 kila zelených, převážně třešňových rajčat.
Vloni jsem je nechala automaticky zrát v kuchyni a poslední jsem brala ještě v lednu. Letos tu mám spoustu octomilek, takže by mi to neprošlo.
Myslela jsem, že udělám trochu čerstvé zelené salsy a z většiny zásobu chutney, ale vypadá to na výtěžek 4–5 kilo ~8~. Tak nevím, to nesníme.
Takže buď potřebuji nápad na další zpracování nebo tip na krásné-malé-levné skleničky a budu to rozdávat k vánocům.
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:39:35)
Normandskou marmeládu z pomerančů a zelených rajčat? Nedělala jsem ji, ale mám v plánu, jestli mi letos zbude hodně zelených rajčat.

A dozrávání je dobré při zabalení do papíru. dozrávají rychleji a nejdou na ně octomilky.
 Alternativní kvočna 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:40:27)
angrešte, pomůže k dozrávání dát rajčata mezi jablka, nebo je to pověra?
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:46:30)
Jablka při zrání uvolňují ethylen, který urychluje zrání i jiných plodů. Funguje to hlavně v uzavřeném prostoru, v bedýnce či pytlíku.
 Alternativní kvočna 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:49:43)
děkuju...~;((
 Puma 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:55:31)
Jsi neskutečná!~:-D~g~
 Anni&Annika 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:40:29)
hele, ja je jako dite jedla nakladane, nejak jako okurky....
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:53:37)
Takový recept tu mám taky, není to moc jako okurky? Máma mi totiž slíbila asi 30 lahví nakládaných okurek...nějak se jí vymkl z ruky skleník.
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:52:22)
Tak přesně tuhle marmeládu jsem taky zvažovala, jenže jsem ji v životě nejedla, tak si jaksi netroufám.
Kdysi jsem si hodně slibovala od cibulové marmelády a tak šíleně mě zklamala, že mám strach jít do další blázniviny.
Jak to chutná? Mám tu v popisu něco jako "zemitou chuť", což mi nic neříká ~d~
 Alternativní kvočna 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:57:54)
Cibulová marmeláda měla obrovský úspěch - z červené cibule...
Pravda, dávali jsme ji k masu - vepřovému, skopovému, rostbífu
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:00:01)
Nesedla mi možná proto, že maso nejím. Přitom mi chutná sladké k rybě – třeba k lososovi dělám datlovou omáčku...nebo perníkovou.
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:13:09)
Nevím, taky jsem to nedělala, mám to jen v kuchařce založené, že využiju, pokud mi zbude hodně zelených rajčat. Zatím mi ještě slušně dozrávají, tak je netrhám.
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:13:44)
Hele, a co smažená zelená rajčata? Já to znám jen z toho filmu, ale třeba je to dobrý? Nejedlas to?
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:16:02)
Taky jsem kdysi kdesi zahlédla recept na tatin ze zelených rajčat, to by třeba taky stálo za hřích.
...když už tu vůbec uvažujeme o hříšném pojídání jedovatého tomatinu, že... ~t~
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:25:52)
No jo, pořád. Doufala jsem, že to z těch rajčat vařením nějak vysublimuje, či co. Nebo se chystám vyrobit 4 kila jedu?
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:45:58)
Nevysublimuje~j~. Teoreticky by se měl ničit vysokou teplotou, tj. ta smažená zelená rajčata by mohla být ok - u brambor smažení stačí.
 Anni&Annika 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:57:05)
angrest....jsem vubec nevedela, o cem to pisete a tak jsem si to nasla ted na netu...
Nezralá rajčata Lycopersicon esculentum
* Převládajícími glykosalkaloidy jsou α-tomatin a α-solanin.
* Obsah solaninu v zelených rajských jablkách se pohyboval od 30 do 150 mg na kilogram. V červených plodech jsou podlimitní koncentrace.
* Obsah tomatinu v zelených rajčatech těsně po sklizni se pohybuje v koncentracích 50 až 80 mg na jeden kg v čerstvých plodech. Během skladování rajčat při 4°C došlo během tří měsíců k poklesu téměř k nule.
* Ve výrobcích ze zelených rajčat bylo nalezeno 10 až 30 mg tomatinu na 1 kg, podle podílu rajčat ve výrobku, během skladování došlo k poklesu obsahu zřejmě v důsledku hydrolýzy glykosidů.
* při běžných „kuchyňských“ teplotách do 150 °C nedochází v obsahu tomatinu téměř k žádným změnám. Příčinou poklesu tomatinu ve výrobcích je pravděpodobně jeho hydrolýza v kyselém prostředí.

 Veveru 
  • 

Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(1.10.2012 9:21:21)
To zní úplně příšerně, jako bych se chystala otrávit celou rodinu i přátele.
 Lela, čert a malinkej drak 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:46:07)
angrešte, mohla bych poprosit o recept? Nedaří se mi vyhledat ... Zní to zajímavě, Normandii můžu a mám tu zelených rajčat asi tři kýble ~;)
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:49:58)
http://books.google.cz/books?id=EGVmoq2dJ8IC&pg=PA103&lpg=PA103&dq=confiture+de+tomates+vertes+et+d+oranges+a+la+normande&source=bl&ots=Eauev20XT4&sig=MMJojFv4jlC7VtwnCOs2t0puy5w&hl=cs&sa=X&ei=yaFoUJzSIMnltQac84GQCw&sqi=2&ved=0CCsQ6AEwAQ#v=onepage&q=confiture%20de%20tomates%20vertes%20et%20d%20oranges%20a%20la%20normande&f=false

to je ta kuchařka, kterou tu mám. Akoerát ji mají na netu bez obrázků.

marmeláda na str. 103
 Lela, čert a malinkej drak 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 22:06:01)
Děkuji moc!
 Vaclavka 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:43:46)
Veveru, tvůj dotaz mi padl do oka, protože máme na zahrádce plno zelených rajčat, taky těch malých, soudkových. Myslíš, že v kuchyni za oknem dojdou? Octomilky nemám...
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:55:16)
Několik let mi dozrávaly postupně, nechala jsem je ležet normálně na lince v kuchyni. Máma je strkala do krabice, ale nedělala jsem ani to.
 Mysterious 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:20:52)
Ještě déle ti vydrží a postupně budou dozrávat, pokud je vytrhneš i s rostlinkou a někam pověsíš, nejlépe na světlo.
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:26:49)
S jakou rostlinkou? Touhle dobou jsem měla výhradně adély o výšce cca 2 metry, vystěhovat se nenechám ~;)
 Mysterious 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:31:29)
Já to věšela dneska do zahradního altánku, tam se ta "rostlinka" v pohodě vešla. Něco jsme rozvěsili i po plotě, co dozraje, to sníme, zbytek vyhodíme.
 Vítr z hor 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:33:02)
A co ranní mrazíky? Já je čekám každou chvíli, už mi zčervenalo psí víno ~d~
 Mysterious 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:43:18)
Tak to můžeš dát do sklepa nebo na půdu. Já si nechtěla dělat doma bordel, tak jsem otrhala asi dvě mísy na dojití doma a zbytek, co jsem nechala venku, buď dojíme my nebo ozobou ptáci.
 angrešt 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:46:32)
Mrazíky mě neberou, mám to ve skleníku. Spíš už je málo sluníčka, takže dozrávají pomalu.
 Maugha 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 20:45:51)
Zavařit do sladkokyselého nálevu.
 Mysterious 


Re: Zelená rajčata – co s nimi? 

(30.9.2012 21:18:41)
čalamáda:
1 kg zelených rajčat, 1 kg paprik, 1 kg okurek, 1/2 kg cibule - nakrájet.
Zalít 2 dl oleje.
Nálev - 1/2 l octa, 2 l vody, 30 dkg cukru, 25-30 cukerinů 8 dkg soli, 5 ks celého pepře, 5-10 ks hřebíčku a nového koření - svařit.
Vše smíchat, zalít nálevem, nacpat do sklenic, zavařit.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.