| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost?

 Celkem 8 názorů.
 koré 


Téma: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 13:45:32)

Právě jsem koupila klasické hořické trubičky, neplněné.

Složení:

pšeničná mouka
máslo
cukr
sušené mléko
sušené žloutky
rostlinný olej
aroma vanilkové
lískový oříšek
skořice
med

A mají trvanlivost do 1. 6. 2013, přičemž se můžou skladovat při normální teplotě. Jak to? Mléko i žloutky jsou sušené, ale přece jen je tam máslo a olej...to nevadí, resp. to opravdu tak dlouho vydrží "zdravé"? Je to dáno speciálně tím, že jde o hořické trubičky, tj. suchou tenkou vrstvičku těsta? Funguje tam jako konzervant med?

Ptám se i proto, že jsem v pátek upekla jablečný koláč (tímto zdravím angrešta, šlo o pařížský jablečný koláč z plánované kuchařky a byl moc dobrý), půlku jsme přes víkend snědli a druhou půlku jsem zapomněla zavřenou v troubě na chalupě. Bude tam tak 15 a méně stupňů, ale dostaneme se tam zase až v pátek...a vůbec nepochybuju o tom, že koláč je z hygienického hlediska ztracen a budu ho muset vyhodit. Ale proč - protože je to mokrý koláč s náplní? Kdyby tam bylo jen těsto, tak zjevně může vydržet do 1. 6. 2013 :-)

 Jana, 2/07+10/08+5/11 


Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 13:53:26)
dokonce ani doma pečený koláč bez ovoce by delší dobu nepřežil, dostala by ho plíseň. Taky by mně zajímalo čím to je, že ty kupované cukrovinky vydrží tak dlouho.
 Půlka psa 


Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 14:00:37)
Nejen kupované. Málokdo skladuje vánoční cukroví v ledničce. Peče se před Vánoci, skladuje doma a spoustě lidí leží celé svátky na stole až do tří králů. A taky je v tom většinou máslo a vajíčka a někde možná i mléko. Vím, není to taková doba, ale stejně... Řekla bych, že je to tím, že neshnije a nezplesniví, protože je to malá suchá věc, ale proč to upečené máslo úplně obyčejně nežlukne, to fakt nechápu.
 lampetra 


Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 13:54:31)
Jsem původem z Hořic ;-). OPlatky na trubičky jsou opravdu trvanlivé svou podstatou - jako třeba suchary, když kupuju oplatky na trubičky, mají trvanlivost cca 1-1,5, přesně nevím. Když je ale stočím, už bych je tak dlouho nenechala, potírají se kromě jiného máslem, lale u nás se snědí v podstatě hned, jak se rozleží, takže trvanlivost neřeším.
 Inka 
  • 

Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 15:03:26)
Myslím, že každý sušenky mají takovou trvanlivost
 Vaitea 


Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 15:06:27)
Řekla bych, že je to hlavně proto, že se používá sušené mléko a sušená vaječná hmota. Myslím, že je to lyofilizované, takže nehrozí pomnožení čehokoliv, zvlᚍ, když je pak cukrovinka řádně uzavřena.
Ale nejsem potravinář.
Je to jen nápad ~;)
 angrešt 


Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 17:48:07)
To mě těší, že koláč chutnal ~:-D Škoda druhé poloviny.

trvanlivost i nekonzervovaných výrobků je daná různými aspekty, které trvanlivost zvyšují - brání mikrobiální kontaminaci. Často je to vysoký obsah cukru, ten konzervuje. Dále (asi tenhle případ) vyschnutí - v suchém pečivu se mikrobům nedaří. Dále mechanizace výroby a balení na sterilních linkách. Když se to nekontaminuje při výrobě a zabalí se to rovnou do obalu, tak to nemá co chytit a vydrží to tím pádem dlouho. Podobně funguje balení do ochranné atmosféry (obvykle dusík) - v ní mikrobi nerostou.

Žluknutí tuků opět souvisí s kontaminací. A když kontaminace není, tak to rychle nežlukne. Resp. žlukne to i fyzikálními vlivy (hlavně teplo), ale to trvá podstatně déle, klidně ty měsíce.

Proto máš na těchto výrobcích vždy psáno "uchovejte v chladu a suchu".

Mokrý koláč s jablky se zkazí za chvíli, takové vlahé prostředí je pro mikroby ráj.

Vánoční cukroví se kazí, protože zejména náplně jsou kontaminovány již při přípravě. Částečně pomůže to, že je v tom dost cukru, ale nestačí to. Ale řadě lidíé žluknutí chuťově nevadí a jedí žluklé, aniž by to tušili. Na návštěvách mi žluklé cukroví bylo již předloženo mnohokrát.
 Signoret 


Re: Co dává cukrářským výrobkům dlouhou trvanlivost? 

(10.10.2012 17:53:02)
Možná chce kupované cukrářské výrobky taky důkladně prohlížet. Pár takových s mnohaměsícovou zárukou bylo po měsíci výroby plesnivých uvnitř. K jídlu jsem je servírovala v den zakoupení. Taky nevím, jak zboží skladují obchody.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.