rybíz |
|
(13.10.2012 17:34:18) Sháním tipy na nějaké super pomazánky na chlebíčky, ale takové, aby to byla trochu vyšší třída.
Potřebuji, aby byly bezmasé - jediné maso, které na nich může být, je rybí, ale mořské plody už ne. Taky bez oliv a bez česneku.
Dál pokud by měl někdo odkaz nebo přímo fotku na chlebíčky, které jsou hodně moderní, nevím, jak to lépe napsat, ale prostě něco, kde není eidam složený do klubíčka a vedle toho položené vejce a podobně.
Chybí mi nápady a potřebuji něco takového připravit.
|
Inka | •
|
(13.10.2012 18:22:35) Když může být rybí maso, tak z krábích tyček, hermelínovou, česnekovou.
|
|
Alternativní kvočna |
|
(13.10.2012 18:34:30) Vyšší třída - z těch, co umím mě napadá z krabích tyčinek: krabí tyčinky nakrájet nejlépe ještě za zmražena, přidat najemno nakrájený pórek, na malé kostičky nakrájené kyselé jablko (třeba Granny Smith), přisolit, popř. připepřit bílým pepřem, zamíchat zakysanou smetanu nebo zakys.smetanu/majolku... Dobré na světlém pečivu...
Pak je velmi zajímavá ze salátu (ale není moc chuťově výrazná): vyšlehat máslo s vařenými žloutky, přidat nasekané bílky a hlávkový salát natrhaný na velmi drobno, ochutit solí a troškou hořčice. Tu mazat spíš na tmavé pečivo.
Možná bude moc obyčejná - mrkvová s křenem: najemno nastrouhaná mrkev a kousek celeru (někdy přidám kousek jablka), trochu nastrouhaného křenu, lučina
A klasická rybičková (u nás pouze z tvarohu) - obrané maso z uzené ryby (nebo šproty), celá vanička tvarohu, nadrobno nakrájená malá cibule, kyselé okurky a vařené vejce, osolit, opepřit, trošku horčice.
|
Daflik |
|
(13.10.2012 18:41:29) 20 let dělám pomazánku z brambor:
5 velkých uvařených brambor ve slupce 4 vajíčka natvrdo 3 okurky 1 cibule 1 tatarka všechno nastrouhat na struhadle, cibuli nakrájet nadrobno, přidat tatarku, osolit,pokud je to husté přilít vodu z okurek. Zatím všem chutnalo a široká rodina a známí už jinou nedělají.Někdy si ji uděláme a jíme lžičkou s rohlíkem.Na chlebíčky na ni ale dávám šunku, sýr apod. prostě klasika.
|
|
|
Jana Z. |
|
(13.10.2012 18:47:00) Rozmixovat:
- tunak (z konzervy)+lucina, vajicko na tvrdo, jemne cibulka (petrzelka - hladka!, ne kudrnka)
- nastrouhane uzene tofu, lucina (chutove maji lidi dojem, ze jedi uzenou rybu)
- prip. prave uzena makrela (nejlepe filet nebo holt si dat praci a obrat klasiku) + lucina
- lucina/tvaroh + rozmixovane peppadew (nevim cesky nazev - proste sladke cervene papriky, vypadaji jako malinka rajcatka), muze se udelat ostrejsi..
- avokado, rozmackat, osolit (pridat rozmackany cesnek, kdyz ne...tak jen osolit, nebo sojovka)
- lucina (nebo ovci syr), susena rajcata v oleji , trochu toho cesneku ;), s hladko upetrzelkou (chlorofyl z petrzelky neutralizuje zapach cesneku)...
|
Jana Z. |
|
(13.10.2012 18:56:58) A jestli to chces nejak "jinak" podavat, je mozne pouzit treba takove ty male kulate tenke celozrnne "chlebicky". (nevim nazev)
Muzes udelat rolky z tortil (ktere se pak nakraji napric), nebo misto tortil koupit v Ikee jejich "chleba" (tenke placky), maji to v chladaku, da se to taky pouzit na rolky.
Ruzne syry ci pikantnejsi pomazanky se daji dat na crackery typu Ritz apod..
|
|
|
Alternativní kvočna |
|
(13.10.2012 19:00:08) A pokud chceš teda luxus - vzpomněla jsem si, ale jsou sladké: pomerančové máslo (vyšlehané máslo, šťáva z pomeranče, možno kapinka alkoholu -likér, nastrouhaná kůra z chem.neošetřeného pomeranče, dosladit medem nebo moučkovým cukrem, možno přidat špetku koření - kardamom nebo skořice)
nebo sladká sýrová pomazánka - rozmixovat lesní ovoce (maliny, ostružiny, borůvky - klidně mražené), přisladit, přidat šťávu a kůru z citronu nebo limetky, příp. dochutit vanilkou, zamíchat do cottage sýra
|
|
Markéta, kluci 10 a 4 | •
|
(13.10.2012 19:13:34) Ricotta, nasekané/namleté pistácie/trošku olivového oleje/ strouhaný parmazán.
Celer/křen/ majonéza/dijonská hořčice/kapary.
Vajíčko/cibule/kyselá okurka/hořčice/tvaroh (ricotta, lučina, pomazánkové máslo, majonéza).
Mńam.
|
|
Romča+V.6/03+L.5/08 |
|
(13.10.2012 22:54:00) http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=16574&user=83445
|
|
zerat |
|
(14.10.2012 9:38:11) Zkoušela jsem doma už ledacos, ale vždycky nejvíc boduje pomazánka od mojí maminky, takže už zkrátka vůbec neexperimentuju a dělám pomazánku: vařená vajíčka na tvrdo, nastrouhané vařené brambory ve slupce, cibule, kyselé okurky, pepř, sůl, třeba krapet cukru, hořčice, mazlavý sýr, majonéza nebo sojanéza. Dochutit tak, aby to ladilo chuti Zdobíme kornoutkem ze šunky, okurkem, paprikou, vajíčkem a sypeme sýrem - moderní to asi moc není, ale jsou fakt geniálně chutné
|
zerat |
|
(14.10.2012 9:39:53) Aha teď koukám, kde je téma zařazeno, to asi šunka nebude to pravé Potom bych ty chlebíčky ozdobila klidně plátkem rajčete a pažitky...
|
zerat |
|
(14.10.2012 9:40:20) pažitky a nebo natí petrželky
|
|
|
|
rybíz |
|
(14.10.2012 10:19:45) Děkuji za nápady, ale bohužel musím hledat dál, nějak to není to, co jsem si představovala. Krabí tyčinky, bohužel, vůbec nejsou vyšší třída, spíš naopak. Ani ty brambory s tatarkou... Zkusím určitě tu riccotu+parmezán atd., ale spíš doma pro nás. Tady jsem hledala fakt nějakou extra třídu. No vůbec nevím, kde hledat.
|
angrešt |
|
(14.10.2012 21:13:25) No, to máš těžký, když předem vyloučíš ohromné množství surovin - zejména česnek je součástí spousty klasických slavnostních pomazánek. A olivy docela také, bez oliv a česneku vylučuješ vlastně všechny klasické provensálské a italské pomazánky, třeba...
No a vyloučení mořských plodů - to zas, klasické slavnostní záležitosti typu pomazánka z krabů, krevetový koktejl (který se dá i použít jako pomazánka) apod.
Treba alespoň Taramosalata - jikry by prošly? Tj. prošel by i kaviár? Toho je škoda do pomazánek, pokud tedy mluvíme o pravém kaviáru.
Co si vlastně představuješ pod "slavnostní potravinou"? Potravinu, která je drahá? Tak to třeba ten kaviár. Nebo třeba lanýžové máslo (lanýže mají teď sezonu, tj. měly by jít koupit např. ve Wine Food Marketu)
Slvnostní přece může být i jídlo z potravin celkem levných. Viz. třeba nedávné pozvednutí červené řepy v podobě carpaccia, které zazářilo na nejslavnostnějších stolech.
Nějak nechápu, co vlastně chceš.
|
Marťa11 |
|
(14.10.2012 21:23:36) angrešt, prosím tě, jak děláš krevetový koktejl?
|
angrešt |
|
(14.10.2012 21:39:38) Krevety předvařit a vgyloupat - jedna z věcí, na kterouse hodí malé krevety
Majonézu smíchat s ušlehanou šlehačkou, troškou pomerančové šťávy, koňaku, cayenského pepře. Osolit podle potřeby. Někdo pro barvu přidává lžičku rajčatového pyré, ale mně to přijde zbytečné. Nevadí mi bílý koktejl. Do toho vmíchat okapané krevety a je to. Dá se to použít i na chlebíček, musí být ovšem tužšího typu, nebo předem nasucho opečený, aby se to nerozmáčelo.
|
Marťa11 |
|
(14.10.2012 23:05:38) super, díky moc! M.
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(14.10.2012 11:20:31) - lososová majonézová (jsem alergická na syrovou mrkev, nealergici můžou dát syrové): uvařit mrkev a celer, 5 min před koncem vaření vložit vykostěnou. porci lososa. vařenou mrkev a celer nastrouhat na okurkovém struhadle, vmíchat majonézu, citronovou šťávu, chilli a nakonec rozlámaného vařeného lososa.
- sardelové máslo: změklé máslo vyšlehat s rozetřenými sardelkami a trochou citronové šťávy
- celerová: celer nastrouhat na okurkovém struhadle, dát do mísy, pocákat dodou a dát na 2 min do MW. Vychladnout, přidat majonézu, utřenou sardelku a lžičku dijonské hořčice a popř. trochu soli.
- lososový tatarák: lososa nasekat nožem na co nejmenší kousíčky (ne v robotu, to se rozes..re). Přidat citronovou šťávu, lžičku dijonské hořčice, lžičku hrubozrnné hořčice, trochu soli a nechat odležet, losos "vpije" cuť. Po odležení vmíchat sekaný kopr a dosolit a dokyselit.
- Finská pomazánka: Ustrouhat jemně sýr s modrou plísní. Smíchat s měkkým máslem a za přikapávání horkého mléka pořádně vyšlehat, aby to bylo napěněné a hladké. Pak vmíchat najemno pokrájenou cibulku, opepřit, dost ocitronovat. Npoté zdobit očkem a pokrájenou cibulí.
- Guacamole: dužinu avokáda rozmixuju s česnekem, citronovou šťávou, cherry rajčátkem, malou papričkou jalapeňo a solí - lze i nasekat, ale pak se to blbě maže, takže na jednohubky raději mixuju.
- tuňáková pomazánka s pórkem: jemně nakrájená ta středová světlezelená část pórku + okapaný tuňák ve vlastní šťávě + majonéza + citronová š´táva + pepř + sůl
- pomazánka z pečených paprik: upéci papriky, oloupat, jemě usekat, vmíchat krémový smetanový sýr, okořenit troškou drceného rozmarýnu a česneku, osolit.
Co se týká vzhledu chlebíčků, doporučuju zcela "nemoderní" úpravu ze straých vydání Viléma Vrabce Studené kuchyně - bývávaly prosté, elegantní a jasně definované hlavní surovinou. Pozor, v novějších vydáních jsou již přepláané chlebíčky soudobého typu.
|
CPO |
|
(14.10.2012 11:21:59) OT, Angrešte, jak to aktuálně vypadá pod nickem? Písni mail
|
|
|
|