fillantropus |
|
(14.10.2012 22:10:58) ehm dětskou, první várku jsem uvařila pěkně se zázvorem pro sebe, zítra jdu vařit dětskou verzi. Ta dnešní má ale konzistenci i barvu, která mi intenzivně připomíná rotavirové období. Čím zahustit ? Dala jsem do toho trochu želatiny, puding doma nemám. Holt z toho bude moštík no. Jak tedy připravit tu řádně hustou věc až zas příště neodhadnu množství vody ? Přidáváte někdo třeba želé ? Ztuhne to, když se to bude ještě sterilizovat ? Nezničí ta sterilizace tu želatinu ? Díky.
Jo a na zavařovacím hrnci píšou, že prej jablečnou jenom na 85 stupňů. Já vždycky myslela, že to musí přejít varem. Tak jak to tedy je prosím ?
|
Maci1 |
|
(14.10.2012 22:38:33) Solamylem.
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:42:16) ten solamyl rozvrdlat do studené vody, nebo můžu lupsnout rovnou do horkých jablek- nebude to dělat hrudky ?
|
|
Bouřka |
|
(14.10.2012 22:43:57) Než Solamyl je dle mého lepší Maizena. Pudink je taky postaven hlavně na kukuřičním škrobu. Dobře zahušťuje i rýžová mouka, i když do rozvařeného ovoce jsem to ještě nezkoušela.
|
Bouřka |
|
(14.10.2012 22:45:14) A rozhodně nejdřív rozmíchat ve studené tekutině (Solamyl i Maizenu)
|
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:45:26) díky, nechápu proč mě to nenapadlo, solamyl mám vždycky doma. Ale tak nějak mám větí chuť tam dát želé, než škrob. Vždycky v jídle ten škrob cítím. Vůbec by mě zajímalo jestli je lepší maizena nebo solamyl. My to používáme úplně vyjímečně.
|
Bouřka |
|
(14.10.2012 22:49:53) Já hlasuju pro Maizenu (kukuřičný škrob). Pudinkové prášky bývají kukuřičný škrob, někdy ještě pšeničný a aroma. Do sladkého je podle mě vhodnější. Solamyl spíš do slané kuchyně.
|
Maci1 |
|
(15.10.2012 0:14:17) Solamyl je bramborový škrob, je zcela bez chuti, takže použití ve sladké kuchyni se není třeba bát . Lepší je rozmíchat to ve studené směsi, ale dá se i v horké, pokud se přisypává opatrně a ihned rozmíchává.
|
|
|
|
|
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:44:49) dej jen hrneček vody na plnej hrnec jablek, pak bude hustá dost, když mě ujela ruka, zahušťovala jsem rejžovovu krupičkou
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:46:39) a schválně jsem dělala i s jinejma obilnejma kašema - přesnídávka je pak sytější, je to taková kompletní svačina a taky steriluju vařící nalejt, otočit, jen co se nechatí ještě zavařím
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:47:38) proč se vůbec přesnídávky otáčejí ? To by mě zajímalo. Jako jestli drží víčko ? Nebo aby vznikll nějaký podtlak ?
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:51:22) aha, tak my jsme to tedy neotáčeli, ale víčka i sklínky jsem předtím projela myčkou. Pravda jen na sedmdesát. Tak je holt hned snim....to zas nebude takovej problém, jsou vynikající.
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:53:14) jo ehmmmm manžel zapomněl vypnout zavařovací hrnec.....vadí tomu, že se to vařilo dvě hodiny ? Dostal jeden jedinej úkol v celým zavařování, vypnul ho teď, když jsem mu sdělovalal, že jsme neotočili ty sklínky.
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:55:26) asi ne, víc rozvařit to nejspíš nejde, vitamín C je v řiti už totál :) ale jestli je zavařuješ, tak je nemusíš otáčet
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:59:35) díky dabo za super rady. Moje maminka nikdy nezavařovala, tak jsem se to neměla od koho naučit. Právě já je klasicky zavařuju a udělám to klidně i dvakrát...viz. diskuse pod námi. Ale prostě prý se to zavařuje jen na 85 stupňů, tak to ale nepřejde varem sakramejdlo. Neměla bych radši víc ?
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 23:03:01) ne, zavařuje takhle - když máš teda zavařovací hrnec nebo teploměr, já to tam prostě fiknu a 20 minut mírně vařím s poklicí :) vařící se to dává do těch sklenic, který se JEN otočej - tak se dělá jen marmeláda, povidla, přesnídávka, kečup...
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 23:07:00) já teda dělala jen ty přesnídávky, na marmeládu nemám ovoce a kompoty apod u nás nefrčej, ale přesnnídávku jsem dělala myslím 2 sezona skoro z metráku jablek (kupovanejch), mladá na ní doslova vyrostla, dost jsem tak ušetřila
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 23:09:49) my máme jablíčka z vlastních zdrojů. Dabi a zkoušelas třeba s citronem, nebo zázvorem nebo něčím dalším ? Nebo jen jablka a hrušky ?
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 23:28:15) já to dělala pro kojence - takže čistý ovoce, když bylo nutno tak ty kaše nebo glukopur
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 23:29:33) ale měla jsem tak luxusní jablka (Gala z ekosadu), že kdyby mě to někdo prodal, nebudu věřit, že tam neni cukr a nějaký aroma
|
|
|
|
|
|
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 23:00:20) ten vitamín c se asi uvařil po prvních pěti minutách, o toho mi zas tak nejde,toho je všude dost, kurděje asi letos nedostanem. Doufám.
|
|
|
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:54:20) 100% víčko je základ tohoto typu zavařování - já je radši "napařovala" ve sterilizátoru na lahve a tahala rovnou z něj, jablečný se mi nikdy nezkazily, hruškový patlaný na chalupě asi tak 20%, řekla bych, že to bylo blbejma víčkama - použila jsem co se dalo, už nebyly v kondici a možná i těma hruškama, že líp kvasí
|
|
|
|
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:49:05) dabo jaký obilný kaše dáváš ? instantní ? A přidáš kaši až po rozvaření jablek, nebo rovnou do hrnce ? Tý jo to je super, to mě nenapadlo, těch nadělám plnej sklep......dostanu teď hromadu hrušek, tak je musím zpracovat......jenom odsouvám jiné povinnosti, který mi padají na hlavu.
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:50:33) dávala jsem jáhlovou alnatura a nějakou kombinovanou Nominal a tu rýžovou krupičku - Nestlé. Hele, nejdřív vyzkoušej vzorek, aby to chutnalo, než naplníš ten sklep
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:51:28) jo a mrskala jsem tu kaši podle oka rovnou do mixéru k těm vařícím jabkám
|
|
|
|
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:46:43) problém je ten, že nemám velkej hrnec, tak jsem to prdla do osm a půl litrovýho tlakovýho hrnce. Vím, že se tam má dávat hrnek vody, ale bála jsem se, aby se to v tom papiňáku nepřipálilo.
|
daba+holčička |
|
(14.10.2012 22:48:14) a vařila si v zavřenym? tam bych dala ještě míň - je to rychleji a menší odpar
|
fillantropus |
|
(14.10.2012 22:49:51) vařila v zavřeným, na asi pět kilo jablek přišly tři decky vody. A třtinový cukr- jablka byla kyselejší.
|
|
|
|
|
|