TeriRez+3 |
|
(31.10.2012 10:09:07) Ochladilo se a po včerejšku jsem si poprvé uvědomila, že už mi není náct. Po krušném tréninku (skoro 2 hodiny na koni) v ledovém větru s deštěm se ozvalo v silném protestu koleno a kyčel. Kyčel mě pak bolela ještě celý večer, ačkoliv jsem jí prohřála a promasírovala, nedala si pokoj. V té souvislosti mě napadlo, že by nebylo od věci začít trochu nějak celý pohybový aparát podporovat. Nehodlám do sebe ale cpát žádné chondropreparáty a umělé doplňky... ráda bych našla něco přírodního, přirozeného, co můžu doma uvařit. Takže jaké jsou tipy?? Díky moc!
|
Lassie66 | •
|
(31.10.2012 10:32:23) Sulc. Prasečí nožičky rozvařit a máš Condro forte
|
sarmi |
|
(31.10.2012 12:06:35) a za pakatel
|
|
|
angrešt |
|
(31.10.2012 13:33:23) Jíst dostatek vitamínu C a dostatek kvalitního masa. Vařit si ptákoviny nemá cenu.
Už tu byla víceméně totožná diskuse, tak to z ní zkopíruju
Carolyn, domácí sulc ne samozřejmě dobrota a pokud si ho chceš dopřávat, že Ti chutná, tak proč ne Pak je ovšem lepší vařit ho z nožiček (vepřových, telecích), z těch to tuhne velmi dobře.
Sulc "na klouby" je ovšem nesmysl. Zkusím Ti to vysvětlit. Kolagen je bílkovina. Tedy dlouhý řetěz aminokyselin spojených v řadě za sebou (je to trošku komplikovanější, ale takhle to stačí pro představu).
Naše tělo nevstřebává bílkoviny jako celek, ale štěpí je na krátké úseky a posléze je rozštípe až na jednotlivé aminokyseliny. Z nich si pak může sestavit zase své vlastní bílkoviny.
Samozřejmě je absolutně vyloučené, aby vepřový kolagen po snědení "vlezl" do lidského kloubu. To nejde ani v případě žádné jiné bílkoviny, my opravdu nemůžeme zabudovávat bílkoviny jiných živočišných druhů, ani kdybychom je nakrásně dokázali "procpat" do krevního oběhu přes střevní stěnu (což se v jisté minimální míře děje v imunitních buňkách střeva, kde "cizí" bílkoviny stimulují imunitní sytém).
A tělo staví z jednotlivých naštěpených aminokyselin to, co uzná za vhodné, rozhodně ne, že sníš kolagen a Tvé tělo postaví kolagen. Tak to prostě nefunguje. A ani nejde. Kolagen totiž obsahuje převážně tzv. hydroxylované aminokyseliny - hydroxyprolin a hydroxylysin - které nelze zařadit jako stavební kameny do žádné bílkoviny. To tělo neumí. Bílkoviny stavíme tak, že tvoříme řetězec nezměněných aminokyselin a posléze v hotové bílkovině některé modifikujeme, např. tou hydroxylací. Volný hydroxyprolin nelze použít pro nové vytvoření kolagenu a je vylučován močí. takže když budeš jíst hodně sulcu, akorát si zvýšíš vylučování hydroxyaminokyselin močí, na klouby to nebude mít žádný vliv.
Pokud chceš zlepšit tělu dodávku opravdu vhodného materiálu pro stavbu jeho vlastního kolagenu v kloubech, tak narozdíl od nesmyslného sulcu má smysl konzumace kvalitních bílkovin z libového masa, které si tělo naštípe na aminokyseliny a kolagen si z nich dle potřeby postaví. A další důležitou věcí je, že kofaktorem syntézy kolagenu je vitamín C - bez dostatku vitamínu C tělo není schopno kolagen tvořit. Odtud kurděje - při kurdějích (nedostatek vitamínu C) vypadají zuby (nedostatek kolagenu v dásních), vlasy (vlasy jsou skoro čistý kolagen) atd. Kurděje jsou samozřejmě krajní věc, v ČR jsou dost vzácné, vyskytují se občas u mladých žen s výstředními dietami. Píšu to jen pro vysvětlení.
|
TeriRez+3 |
|
(31.10.2012 17:24:29) Anrešt, moc díky, kde jsi tu diskuzi našla? Já zkoušela hledat a nenašla nic, proto jsem zakládala...ale je fakt, že jstem neměla moc času a asi to vzdala moc brzo :) To už zní podstatně lépe a vitamín C by mě fakt na tohle nenapadnul. Přemýšlím, v jakém množství ... když denně sním 1 jablko a vypiju skleničku moštu (domácího), tak to asi nebude dostačující, co?
|
angrešt |
|
(31.10.2012 21:30:42) Diskuse je tady http://www.rodina.cz/nazor15264607.htm
jabko a trocha moštu je prd, ale tak jíš snad i zeleninu, ne? jabko + mošt + těch cca 150 g čerstvé a alespoń 200 g tepelně opracované zeleniny (ono tam vit. C taky něco zůstane) je tak normální denní dávka. Vitamín C je důležitý velice, protože je to kofaktor syntézy kolagenu, resp. přesněji jeho hydroxylace. Vysvětluju to v té diskusi.
|
|
|
|
|