Binturongg |
|
(7.11.2012 11:08:04) A ještě jednou o vaření: Vyrábím jablkové přesnídávky. Rozvařená jablka zahustím vanilkovým pudingem, maličko přisladím, většinou medem, horké do skleniček, dnem vzhůru, event. sterilovat.
Moje známá však tvrdí, že tam, kde je škrob, nevydrží potravina dlouho a musí se rychle spotřebovat. Nikdy mě to nenapadlo. Sice vždy přesnídávky spotřebujeme tak do tří čtyř týdnů, ale chtěla jsem si udělat zásobu. Je to fajn i na lívance aj.
|
Lucie, Sára, Danny |
|
(7.11.2012 11:23:00) Já je mám z loňského roku a jsou v pohodě. Naši dělali stejně jako ty, s pudinkem.
|
|
Meta |
|
(7.11.2012 11:31:47) Jasně, domácí konzervace je na seznamu nežádoucích činností, neb podrývá spotřebitelký koš. Když už ji nejde zakázat, lze lidi aspoň strašit, no ne?
|
|
angrešt |
|
(7.11.2012 12:18:02) Škrob trvanlivost zkracuje, tojo, je vhodným substrátem pro mikroby. ale při správně provedené sterilaci (to opravdu není otočení na víčko, u něčeho, co obsahuje minimum cukru, protože jinak to steriluje ten cukr) je pravděpodobnost mikrobiální kontaminace velmi malá a skladování bych se nebála. Spíš bych něco takového vůbec nevyráběla, protože nechápu, proč patlat domácí přesnídávky a "voroštovat" je dosti ohavnými barvivy a ethylvanilinem z kupovaného pudinku (nemá to jen takový ten drahý od Oetkera, pokud vím). Nevidím nic zlého na nezahuštění. A když už zahušťovat, tak bych dala rozhodně přednost pektinu. Buď kupovanému (ale pozor u alergie na citrusy, delá se z citrusů), nebo domácím odvarem z jablečných šlupek a ohryzků, co zbudou po výrobě toho pyré. Pektin není pro mikroby taková lahůdka jako škrob, většina ho moc neumí štěpit.
|
Binturongg |
|
(7.11.2012 12:37:09) Angrešt - díky moc!
Já si jen říkala, že když je škrob i v těch dětských skleničkách, nevím, proč by se to nedalo udělat doma. S tou vanilkou je to výtečné, ale používám i Oetkera, tak tam kdyžtak vrznu ten a normálně zavařím
|
angrešt |
|
(7.11.2012 12:45:06) A proč vůbec pudink? V tom drahém je tuším kurkumin na obarvení, no, tak ten nevadí. Ale proč nekoupit normálně vanilku a normálně škrob a cpát tam tyhle předražené drahé pytlíčky? Když už, teda. By´t já bych dala jen vanilku a škrob ne. Zvlášť, pokud jde o jablka, ta mají hodně přirozeného pektinu, tak stačí je neloupat a mixovat i se slupkou, to pak zhoustne samo.
|
Binturongg |
|
(7.11.2012 12:52:27) To mě nenapadlo, pečlivě loupu, tak to zkusím se šlupkama Vanilka je dobrá a škrob jsem chtěla proto, aby to právě zhoustlo, jelikož musím krmit obě má strašidýlka, a pokud je strava tekutá, může mě vzít čert a je toho víc na nich než v nich
|
Jája | •
|
(7.11.2012 19:29:21) Já to nikdy neloupala a jen jsem to mixovala. Byla jsem toho názoru, že i dítku do sebe musí dostat nějakou tu vlákninu, tak proč ne z nestříkaných jablek.
|
|
|
|
|
|
|