Tulipánová |
|
(18.6.2012 19:54:26) Potřebuju nějaký dobrý recept na nakládaný sýr typu hermelín. Není to teď nic pro mě, ale chtěla jsem to vyrobit na naši svatbu, u nás to mají opravdu rádi.
Potřebuju, aby recept byl podle těchto požadavků:
1). Naložený hermelín by neměl být pikantní 2). Většina hostů nejí olivy, prosím, aby tam nebyly 3). Chtěla bych použít čerstvé bylinky, kterých mám velkou spoustu - tím myslím hodně druhů i množství
A na závěr potřebuju poradit i s olejem - jaký je na tento typ nakládání nejlepší?
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 19:57:25) A ještě jsem zapomněla na jednu věc - na svatbě bude několik vegetariánů, takže prosím bez použití salámů, klobásek atd., což už jsem taky viděla.
|
GJana& julinka |
|
(18.6.2012 20:08:44) ja delala jednoduchy.
vydlabane hermeliny naplnime smesi z jejich stredu,cesneku a na hrubo drcene vlasske orechy. Klidne bych se nebala dat tam par chilli papricek (mela jsem jen susene), dala jsem a pikantni to nebylo skoro vubec.
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 20:27:30) Chilli papričky určitě ne a pokud možno, tak i bez česneku. Moc si nedovedu představit, jak se to vykrojí a naplní tou směsí - to spíš nenecháte moc dlouho naložené a jí se to rovnou nebo se pletu?
|
GJana& julinka |
|
(19.6.2012 7:03:02) Tulipánová sýr rozkrojim podél a měkký střed opatrně vydlabu lžičkou do misky kam přidám prolistovany česnek a ořechy sůl a spojím. Pak zpět plním. Pikantní to nebylo vůbec naopak mi to přišlo bez chuti, ale dělala jsem to prvně podle receptu od kamarádky,kde bylo napsané u česneku a soli " podle chuti". manžel toto nejí,a já teď take ne. Takže zkoušet budu až později
|
|
|
|
|
inf |
|
(18.6.2012 20:31:19) Hermelín rozkrojím, okraje také jemně naříznu, abych narušila povrch. Mezi dvě půlky vždy dávám cibuli, česnek + koření (sladká paprika, grilovaný sýr, bylinky (bazalka, tymián, oregano...fakt je to na tobě). Cibulí a česnekem pak vyplňuji i zbylé místo v nádobě (máme to rádi). Do nálevu ještě přidávám bobkový list, jalovec, chilli papričky, nové koření, bylinky a na vrch ještě dávám kuličky zeleného pepře kupovaného v nálevu (dávám i s trochou toho nálevu). No a celé to zaliji olejem, většinou řepkovým. Dřív jsem to míchala půl na půl s olivovým, ale připadá mi, že to u hermelínů zrovna moc nevynikne. A těch chilli papriček a pepře se neboj, jak jsou to celý kusy, tak to dá jen správný šmak, ale samotný sýr pikantní není.
|
inf |
|
(18.6.2012 20:34:19) Aha koukám, že bez česneku...v tom případě bych dala do nálevu pouze celé stroužky česneku. Bude to mít stejný efekt jako ty chilli papričky...bude to dobře vypadat, nálevu to dá šmak a přitom v samotném hermelínu to nebude cítit. Ale těch celých kousků bych se fakt nebála.
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 20:36:19) Fakt to nebude cítit? Mám z toho trochu strach. Ale jinak moc díky. Taky mám strach míchat tolik druhů bylin dohromady, obvykle to nedělá dobrotu. Ale zkusit to můžu.
|
|
|
|
Paikea |
|
(18.6.2012 21:40:21) Je to teda bez bylinek, ale hrozně dobrý a můžou to i vegetariáni : hermelín nakrájet na osm trojúhelníčků, naskládat do sklenice na střídačku s červenou cibulí, sušenými švestkami a vlašskými ořechy, zalít slunečnicovým olejem. Místo sušených švestek se dají dát i brusinky (podle mě jsou lepší než ty švestky). Kámoška ty švestky ještě před naložením rychle spaří horkou vodou. Nakládám do malé sklenice se šroubovacím víkem od pečenáčů, vejde se tam akorát 1 hermelín na dvě patra. Nechávám odležet v místnosti, kde máme cca 16 stupňů asi 5 dní.
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 22:08:56) Mockrát díky! To vypadá dobře, zkusím to. Je na to nakládání lepší slunečnicový olej než olivový? Mám doma ještě bodlákový a ještě spoustu dalších a momentálně (těhotná) to nejím, takže bych to i ráda nějak "zlikvidovala". Ale zase aby to ten hermelín úplně nezabilo.
|
Anni&Annika |
|
(18.6.2012 22:21:21) cerstve bylinky bych tam nedavala, nevim co by to udelalo....ja delam klasiku....hermelin rozkrojim, vlozim platek cibule a spojim paratky, posypu jemne mletou paprikou. Dolu do sklenice davam kozi rohy /takove ty nakladane dlouhe papriky/, cibuli, bobkovy list, a cely pepr...prokladam takhle se syrem az nahoru, teda spise prazdna mista doplnim tema paprickama, cibuli a peprem, nakonec zaleju slunecnicovym olejem, ale muze byt i repkovy....necham ulezet tak cca 11 dni v lednici...
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 22:33:32) Co by mohly udělat naložené čerstvé bylinky?
|
Anni&Annika |
|
(18.6.2012 22:39:33) ja ti nevim, mozna ze i nic, ale treba ta cibule se doporucuje nekde i sparit, kvuli skvaseni....prece jen to lezi nejakou dobu, i kdyz teda v oleji
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 22:41:52) Já se v tom právě vůbec nevyznám. Umím vařit, ale v životě jsem nic nenakládala ani nezavařovala, vlastně jednou jsem dělala med z bezu a pampelišek, ale jinak je to pro mě úplně neprobádaná oblast. A bohužel ty kupované hermelíny jsou strašně peprné.
|
Anni&Annika |
|
(18.6.2012 22:48:21) Tulipanova...ja pouzivam bylinky, ale jen susene a to treba, kdyz nakladam fetu /nakrajim na kostky/ s oreganem, tymianem, najemno nakrajenou cibulkou /kolecka/, cesnekem, kulickovym peprem a pridavam i olivy /obcas pro manzela feferonky/.....to zaleju olivovym olejem, protrepam a necham do druheho dne ulezet...davam na salty ci jim jen tak...tak tam je pouzivam a myslim, ze by nevadily ani cerstve, ale u toho hermelinu nevim....to by vedela Angrest....
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 22:52:20) Tak já na ni zkusím počkat:)
|
Anni&Annika |
|
(18.6.2012 22:53:54) no zaloz diskusi..zeptej se ji....ja tu jednou potrebovala poradit, zvolala jsem tady do davu, ze potrebuju radu od Angresta a rada ti za chvili byla
|
Tulipánová |
|
(18.6.2012 22:55:24) Tak to je bezva. Ale zkusím to spíš až zítra, je už dost pozdě. Děkuji každopádně moc.
|
|
|
|
|
|
|
inf |
|
(18.6.2012 22:41:00) Ten česnek fakt cítit nebude, já ho na tenhle způsob sice používám pouze, když nakládám mozarellu, ale v ní fakt cítit není. A bylinky bych nemíchala, spíš bych zvolila jeden druh, max. dva, které k sobě jdou. No a já bych se čerstvých bylinek nebála, je pravda, že jsem čerstvé používala do ostatních sýrů, ale myslím, že ani do hermelínů s tím nemůžeš nic zkazit.
|
|
Jája | •
|
(19.6.2012 8:37:40) Podle mne neudělají nic, ani cibule. Jo, udělaly by, kdyby jich tam bylo moc a pustily hodně šťávy, to by pak mohlo i kvasit. Měla jsem v lednici zbylý olej po Hermelínu víc než měsíc (já na tom smažím nebo to přidávám do jídla, je mi líto to likvidovat) a nic tomu nebylo.
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(19.6.2012 10:41:17) Vezmu to od konce. Olej na nakládání není vhodný olivový, protože v chladu ztuhne. Jednak to není moc hezké, jednak v něm pak pořádně nedifundují chutě z ochucovacích přísad.
Naložený hermelín je potřeba skladovat v chladu - normálně v chladničce. Při skladování nad 10 st. začne Penicillium na hermelínu produkovat kyselinu cyklopiazonovou, což je mykotoxin způsobující poškození svalové tkáně.
Ani v chladničce by naložený hermelín neměl být skladován déle než 2 týdny.
Já používám zpravidla slunečnicový, protože mi chutná. Ale klidně lze lecjaký jiný.
Hermelín nakládám různě. Obvykle rozkrojím hermelín kolmo napůl a potom vodorovně napůl - vzmiknou půlměsíčky. Připravím si "ochucovací kašičku" - mám ráda usekaný česnek s oreganem a hrubým pepřem, popř, citronovou kůrou, nebo se saturejkou a tymiánem. Tohle rozředím olejem, který hodlám použít, na kašičku. Trochu osolím. Potřu vždy velkou řeznou stranu a půlměsíčky slepím k sobě (on totiž celý hermelín je jako chuťovka moc velký, půlka je akorát). Skládám do sklenice, prokládám kolečky červené cibule, snítkami tymiánu nebo saturejky (bylinek s tuhými lístky - ty nezhnědnou, třeba bazalka by hnědla), celým barevným pepřem. A do každé sklenice dám jednu čerstvou chilli papričku vcelku - je to hezké, pálivé to není, ale maličko to na chuti přidá.
Když nechceš česnek, tak bych klidně vynechala, ale dala bych pak trochu té citronové kůry. A hrubě drcený pepř. Bylinky doporučuju zvolit v nějaké obvyklé kombinaci - tj.např "italské" - oregano + bazalka (+ tymián), nebo třeba "provensálské )tymián, saturejka, petrželka, ev. rozmarýn alevandule, ale toho fakt maličko", nebo "české" - majoránka + mateřídouška+ dobromysl... - nemám moc ráda překombinovanost, ale to samozřejmě záleží na Tobě.
S "ochucovací kašičkou" jsou hermelíny hodně rychle hotové, protože se aroma uvolňuje rychleji než z celých přísad. Takže cca 4 dny stačí.
|
|
TommyR |
|
(2.11.2012 16:53:34) Já nakládám Sedlčanský hermelín, je akorát tak velký a krásně se naloží po pár dnech. Občas ho nakrájím na kousky a nakládám ho nakrájený. S chilli papričkou,česnekem lahoda
|
Marley85 |
|
(8.11.2012 16:59:15) Přítel ho má taky moc rád, už jiný hermelín ani nekupujeme. Přijde mi, že poslední dobou na něm přímo ulítává Až mě tím nakazil, já ho nikdy moc nemusela, ale teď mi chutná. Člověku jak se mění chutě
|
|
Dara111 |
|
(5.12.2012 21:42:14) Sedlčanského Pepu máme u nás doma nejraději na grilu nebo zapečeného třeba i jen tak se zeleninou.Vždycky vyčkávám na slevu, protože jich kupuji min. 10, chlapi u nás ho milují i jen tak na chleba. Nakládaný je fakt super. Je neskutečné, kolik variant přípravy exituje
|
|
|
|