Jerome |
|
(3.12.2012 22:42:38) Ahoj, máte někdo zkušenosti s nádobím z přírodní litiny? Hlavně mi jde o hrnce a wok pánev. Bude to vánoční dárek, ale napřed bych rád znal nějaké názory.
Díky za jakýkoliv příspěvek :)
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(4.12.2012 8:55:48) Viděla jsem v provozu litinový plát Skeppshult (nebo jak se to jmenuje) a na pečení vynikající (ostatně sama mám starý litinový plát po babičce, zcela neznačkový, ale taky je to nepolévaná litina - a bezva. Na suchá těsta, na litá, všecko se na tom krásně upeče, na plynu nebo v troubě.
|
|
Veveru | •
|
(4.12.2012 10:05:39) Ohledně pánve jsem byla nadšena do té chvíle, než jsem ji vzala poprvé do ruky. Nejsem blázen ani Bugár, zvednout to jednou rukou je mimo mé fyzické možnosti (nedokázala bych to dopravit ani do dřezu), tudíž verze s jednoruč držadlem nepadá v úvahu.
Hrnec mám, stacionárně uvařím v pohodě, má dvě uši, takže na logistiku nemusím volat sousedy. Vaří se v něm výborně, na sporáku i v troubě, údržba taky v pohodě, ale vzhledem k váze v něm přece jen nevařím denně. Děti mi z něj jedí i jídla, která by vařená v ostatních hrncích nepožily. Chce to přizpůsobit techniku vaření, je to spíš na pomalé dlouhé vaření. Do myčky asi ne, bo by člověk minimálně ohnul dráty, dále se to nedoporučuje, bo by se jídlo mohlo začít připalovat. Občas chce proolejovat. Různé značky mají různé vnitřní povrchy, někomu se jeden chytá, jiný ne. Cena (pro mě) vysoká, i když byl v akci za polovic. Předpokládám, že ho mám na doživotí a mám pochopení pro lidi, kteří ho koupí za plnou cenu.
Wok, tedy spíš wokoid, mám opět stacionární, žádná dlouhá rukojeť. Připadám si nad ním jak Pýthie (nad kotlem, z něhož se občas valí pára) a baví mě, jídla z něj vycházejí výborná. Proces vaření ale není stejný jako v originálním woku, bo já mám silnostěnou litinu a Číňani tenkostěnnou, moje jídla zkrátka chutnají jinak a nelze provádět základní hmaty a chvaty typické pro wok - prohazování. (Nějakou tenkostěnnou verzi litinového woku jsem viděla nedávno v Makru.) Takže je to spíš rádobywok, ale vařím v něm ráda, i když přiznávám, že ho používám spíš na paellu (na to by tedy měl být jiný hrnec, že). Je třeba mu přizpůsobit způsob vaření, údržbu atd. Hodně lidí má problém s připékáním jídla, já jsem v pohodě. Dala jsem za něj polovinu ceny a rozhodně prohlašuji, že za plnou cenu by jeho půvaby byly značně přehnané. Ale jako u všeho, chce to především vychytat způsob vaření, aby kuchař dva dny ze tří neostraňoval připáleniny (četla jsem hodně recenzí od lidí, kteří jednou uvaří a pak ve woku 2 dny stojí voda, aby se odmočil). Pokud chceš typický wok, tak u nás seženeš spíše železný či nerez.
...no a proto má tolik lidí teflonový wokoid od Tefalu.
Závěr: Litinový hrnec rozhodně ano, pokud člověk opravdu a rád vaří. Pro polotovarové občasné kuchaření je to blbost, zbytečná práce a zabrané místo.
Wok ze silnostěnné litiny vlastně není wok, je to hračička pro kutily, kterým nevadí váha a nevědí, co s místem v kuchyni. V plné ceně příliš drahé za tu srandu.
Pánev pouze pro svalnaté, možná, MOŽNÁ by se dala snést obouruč verze s rukojetí A uchem.
|
|
Lucka22 |
|
(4.12.2012 19:14:09) Taky můžu doporučit Skeppshult. Mám 2 hrnce a jsem úplně nadšená. Je pravda, že ta váha není ideální, ale zase počítám s tím, že to mám alespoň na 20 let. Wok bohužel nemám. Uvažovala jsem nad ním, ale musí počkat na další vánoce :) Nicméně na Skeppshult jsem všude viděla jen samou chválu, určitě je to dobrá volba. Nějaké bližší údaje o přírodní litině můžeš najít tady: http://kvalitni-hrnce.cz/dopurucujeme-hrnce-z-litiny
|
|
|