| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované

 Celkem 44 názorů.
 drzuzu 


Téma: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:23:05)
Asi před dvěma měsíci jsem si pořídila domácí pekárnu, peču v ní kváskový chleba, nemám srovnání s jinými kváskovými chleby, nikdy před tím, pokud vím, jsem ho nejedla, ale ten můj mi docela chutná, i když dětem moc nejede.Pak peču housky, rohlíky, bagety, pro ty srovnání mám, bohužel mi nepřijdou tak dobré jako některé kupované.Nevoní tak dobře a nemají tak křupavý povrch jako některé pečivo, které koupím u nás v pekárně nebo i v supermarketu to rozpékané.Těsto dělám aspoň ze třetiny z celozrnné mouky, ale jednou jsem zkoušela jen z hladké necelozrnné a výsledek také nic moc.Tak nevím.Jak to máte vy?Voní a chutná vám vaše pečivo více a lépe než některé kupované?~x~
 Bberi 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:31:28)
Pečeš na horkovzduch?Myslím,že tak je pečivo křupavější...
 drzuzu 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:36:13)
jojo
 Půlka psa 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:31:44)
Domácí chleba chutná a voní líp než kupovaný. Musí být ale Z TROUBY. Z pekárny to nikdy nebude ono. S ostatním pečivem nemám zkušenost.
 Papillon 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:35:00)
Ja mam taky zkusenost, ze ten z trouby je lepsi.
(I kdyz vcera jsem ho nejak nedopekla a ted vaham, jestli ho muzu dopect ~k~)
 Colombi 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:36:08)
Přesně tak. Vyndej těsto z pekárny a upeč to v troubě. Bude to úplně něco jiného.
 drzuzu 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:38:07)
Chleba zatím peču v pekárně, chystám se péct i v troubě, ale housky, rohlíky peču v troubě.
 drzuzu 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:36:53)
Na troubovej se taky chystám.
 Arni 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:36:17)
Tak u nás vždy, když peču, se sbíhají sliny všem od těch malých až po nás dospěláky. Voní to nádherně, dalamánky (celozrné bochánky) jsme schopní zdlábnout jen tak nebo s máslem, ty dělám nejvíce. Chce to najít recepty, které vám sednou, já si vždy nějaký základní recept upravím k obrazu svému, míchám si sama poměry mouk atd. Jinak to kupované pečivo je taky často jiné tím, že tam jsou látky zlepšující chuť a přídavné sajrajty, které to jakoby povýší, ale v konečné fázi kvalitativně nula, nula, nula...
 Půlka psa 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:43:52)
Jak pečeš ty dalamánky, prosím?
 Beruška+J02A07T10 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 10:25:47)
arni, taky by mě zajímalo jak pečeš dalamánky - já peču rohlíky, kaiserky, mazanec, vánočku, chleba... skořicové šneky (kringel) a různé plněné.. a jsme spkojeni, ale občas mám období že peču víc a pak zase víc kupujem.. oboje se nám dycky časem přejí..
 Arni 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 19:34:03)
Je to v podstatě totožné těsto (poměry mouk různě střídám, víc žitné, míň celozrnné apod., ale vždy je většina těsta celozrnná, ne bílá). Dvě lžičky soli i cukru, čtvrtka obyč kvasnic. Když si vzpomenu, přileju lžíči oliv. oleje. Přidávám ještě lžičku (či míň´) kmínu a hodně semínek, co mám po ruce. Takže lněné, sezam., dýňové, slunečnicové či konopné. Někdy sypu i na horu sezam apod., není nutné. Z tohoto množství nám z večeře většinou nezbyde nic nebo jeden dva dalamánky. Dělám je spíše menší, máme rádi opečené kraje ~;)~w~
 zerat 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:37:37)
Já se přiznám, že mi taky chutná víc kupované - možná i proto jsme více méně zůstali u toho, že chleba kupuju z "vyškobrodské pekárny", kde je sice dražší, ale výborný a stejně tak rohlíky. Občas tu a tam dostaneme chuť na celozrnný chleba a ten teda upeču v pekárně a chutná nám hodně, lepší jsem z obchodu nejedla- ale týká se to jen zrníčkového a celozrnného chleba. Domácí rohlíky jsem taky zkoušela, dělala hokusy pokusy a ono to nebylo nikdy - jediné, co tak jsme si vážili toho, že je to domácí, čerstvě vytažené z trouby... nicméně přiznávám, že co chodím do práce si raději koupím to lepší pečivo z Vyššího Brodu ~d~~;)
 kosatka2 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:37:49)
Podle mě jde taky trochu o to, že na něco je člověk zvyklý a chce se tomu vyrovnat. když jsem se dověděla, co do těch supermarketových chlebů a rohlíků dávají, přestalo mi to chutnat.
Známí umí doma fantastické housky, pečou to však v troubě, pekárnu mají jen na hnětení a asi kynutí. Používají domácí kvásek a vícedenní kynutí. Nepoužívají nic instantního. Párkrát jsem jedla fantastický chléb z pekárny, někdy ale takový jakoby nedodělaný, uvnitř příliš mokrý a asi blbě vykynulý.

Chleba jsem pekla v cizině v polních podmínkách a celkem to šlo. Momentálně se učím péct doma bez pšenice, zatím zvládám jen to sladké.
 drzuzu 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:43:57)
Já si taky říkám, že je to trochu o zvyku.Ale prostě při porovnání chutí a vůní vyhrává kupovaný.Když to peču, voní hezky, ale po upečení a vychladnutí nic moc, no.
 Marťa 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:40:46)
já kupuju Hostivařský a na ten nemá žádný :-)

z domácí pekárny mi nechutnalo ještě nic... naštěstí jsem si ji nakonec nekoupila, co potřebuju péct hnětu ručně a peču v troubě, pekárna je pro mě trochu zbytečná módní záležitost
 zerat 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 9:52:56)
Marťo, tak já třeba na pekárnu nedám dopustit a jestli mi někdy dodělá moje už 10 let stará babičky Eta Siesta hned si koupím novou ~:-D Celozrnný věci jsem fakt ještě nikdy nejedla tak dobré jaké si umím nechat upéct v pekárně. Kynuté těsto, které jen naházím do pekárny a za necelé dvě hodiny vyndám - neznám lepší kynuté těsto. Umím udělat i ručně, spousta kamarádek se chválí, jak výborné kynuté umí i bez pekárny, ale NIKDY není tak vatové jako to z pekárny. ~:-D Zase tolik ta pekárna nestojí (pod 2000 Kč), abych ji nekoupila - vrátí mi na časové úspoře ty peníze hodně rychle ~;)
 Marťa 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 12:12:16)
Zerat, ale kynuté těsto si musíš vymazlit, když ho udělá pekárna, není to pro mě ono :-)

ale já to beru, každému vyhovuje něco jiného, pro mě to je jen další zbytečný krám, no...

 Inka 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 14:33:25)
Když na to má někdo čas a sílu. Já těsto prostě nevymíchám, takže pekárna je oblíbený pomocník.
 Inka 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 14:43:55)
Jsem křehká žena. A mojí babičce těsto vždycky míchal děda. A pekárna udělá kráaný těsto, nevěřím, že by někdo na chuti rohlíků pozbal kdo míchal těsto.
 zerat 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 14:48:19)
Querty, zajímavé je, že když přinesu já mazanec zadělaný v pekárně, kde si to těsto samozřejmě taky musím vyladit v prvních pár začátečních hněteních, aby bylo o.k. ale odedře to pekárna... tak ten můj mazanec je fakt jako vatička. Když k tomu přidám x mazanců, které jsem jedla od kamarádek, které se taky distancují od pekáren, tak je mají hutné, tuhé... prostě rozdíl je naprosto markantní! Jak jsem psala, nemám s kynutím těstem sebemenší problém, udělám si i výborné domácí bez pekárny, ale musím hlídat teplotu, musím nezapomínat jít promíchat, zboxovat v případě vánočky... tohle všechno za mě zastane pekárna a opravdu to kynuté těsto je 100% lepší než kterékoliv ručně dělané.
Ad waldorfská školka - nedávno jsem četla v Týdnu, že není rozdílu v pšenici kupované a doma vypěstované - plísně jsou na veškerém obilí! ~d~ Že by v nějaké velké školce měli pec na chleba, aby si pro velké množství dětí pekli chleba a ještě k tomu ručně a sami si mleli mouku... kde to prosím Tě je? Viděl jste někdo, že to tak skutečně je? Přijde mi to jako scifi! Na kolik prosím Tě chodí kuchařky do práce, aby to stihly? Nebo to je školka o deseti dětech? Přijde mi to fakt neuvěřitelné, nerealizovatelné~d~ ~5~
 mm 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 15:35:24)
zerat, to ale může být i receptem, náš tradiční rodinný vánočkovo-mazancový prostě neudělá nadýchanou vatu, i kdyby ho míchál Pánbůh. My ty vatový nemáme rádi ;)
 Marťa 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 19:44:25)
přesně, vatové těsto by u nás nikdo nebral... chtějí tradiční po babičce poděděný recept (i já, nejvíce miluju svoji vánočku) jsem skromná, co? :-) :-)

ale chápu, že každý je zvyklý na něco jiného...
 Lída + 4 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 21:40:04)
Přesně tak, ono je to hlavně receptem. Naše rodinný těsto na vánočky a mazance prostě JE hutnější, protože není tak suchý jako třeba ty kupovaný mazance ~;)
 Karavela 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 11:00:07)
Marťo, tak po roce šudlání s pekárnou jsem dospěla ke stejnýmu závěru~t~~t~

Zrovna včera jsem vytvořila nějaký cibulový zázrak, mě by i chutnal, kluk se ale vyjádřil, že to chutná jako polívka

Naštěstí do blízkýho města dovážej taky Hostivařskej a na ten taky nedám dopustit
 Marťa 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 12:13:10)
Karavelko :-) :-) já jsem tak dlouho zjišťovala a ochutnávala od těch, co mají... že jsem ji naštěstí nekoupila :-)
 mm 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 12:16:32)
Já stejně, dokonce jsem si ji i na čas půjčila. Nekoupila jsem, ale prachy a prostor jsem neušetřila, neb místo toho pořizuju velkého robota ~t~
 Xantipa. 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 14:56:31)
Pekárna není módní záležitost - to je pomocník, stejně jako myčka, trouba, pračka~;)
 Vítr z hor 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 10:05:11)
Peču chleba v troubě, drožďový (zatím nemám nervy na kvásek). Voní krásně po celém domě, chutná dobře, tvar má i bez formy nebo košíku naprosto akurátní.
Chutná lépe než všechny kupované ze sámošky a soukr. pekáren, ale paní, co ho peče doma do takové malé kavárničky poblíž, ho má lepší. Ten její je kváskový, i když teda přesolený (možná to dělá ta sůl). Na druhou stranu mi u jejího chleba nevyhovuje tvar a kůrka.
Nepřesoluju a zatím se mi nechce pinožit s kváskem, takže jsem možná dosáhla v rámci možností maxima ~d~
 Půlka psa 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 10:12:45)
S kváskem není pinožení. Pokud pečeš aspoň tak jednou týdně, tak s ním nemusíš dělat nic než mu vyhradit prostor v ledničce. Žádnou péči ani krmení nevyžaduje.
 Inka 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 10:35:08)
Jak ho můžeš nedokrmovat když pečeš? To přece ubývá a za 3x bych už neměla nic. Ale každý den přidat trochu vody a mouky taky není žádná práce a během dovolený počká v lednici.
 mm 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 11:02:21)
Inko, Veveru, nic nepinožím, nedokrmuju, stačí mí péct 1-2x týdně (i když ve skutečnosti peču tak 3x týdně, neb čerstvý chleba letí) a mezitím je kvásek v lednici. Když chci zítra chlebam tak večer zadělám 200g mouky (celožitnou) 200g vody a kvásek z lednice, ráno odeberu do lednice a z kvasu udělám těsto, po dvou hodinách vrznu do trouby, za tři dny zopakuju, mezitím si kvásku nevšímám. Poprvé vydržem týdne, než jsem se odhodlala, přečkal i týdenní dovolenou, furt žije a prospvá, i když se mu nijak nevěnuju.

Ať žije pan Cuketka, který mě tímhle jednoduchým postupem konečně rozhoupal :)
 Půlka psa 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 11:48:35)
Taky dělám podle Cuketky a stačí mu to krmení jen při pečení.
 Vítr z hor 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 20:21:18)
mm a Helen, vy mě pokoušíte ~l~

A jak mám začít? Vybrat nějakého účastníka rituální výměny kvásků z jakési nevím-kde-se-nacházející mapy? Jsou všechny kvásky stejné nebo mají pravdu v michelinských pekárnách, že každý kvásek je nenapodobitelný originál a jen na jeho kvalitě záleží, jak chleba dopadne? Co se za kvásek dává? A co s ním mám udělat doma, když je kvásek v záběhu?
 mm 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 20:56:50)
Veveru ;)

Kvásková mapa zde: http://www.cuketka.cz/kvasek/kvasek.html
Každý z nich bude mít jistě svůj charakter.

Tady je pěkný popis, "co s ním":
http://www.cuketka.cz/?p=11261

Já peču v podstatě klasickou šumavu, polovina mouky žitné (z celozrnné dělám kvas a do těsta chlebovou) a polovina chlebové pšeničné. Začala jsem s těmito dvěma postupy:

http://www.cuketka.cz/?p=11261
http://www.vydrzovanazena.cz/2012/05/man-chleba-1.html
http://www.vydrzovanazena.cz/2012/05/man-chleba-2-dil-custom.html

a velmi rychle si vytvořila vlastní recept. Jako každý :)

Na kynutí se mi osvědčilo síto na těstoviny (taková ta mísa s dírami) vyložená utěrkou. Ale ošatku už mám taky, dávám též do utěrky, líp se to vyklápí, ošatka je furt čistá a vzorek to udělá i přes utěrku.

Vlastně jediný, co nemám ráda na chlebu, je mytí nádob ~o~
 Půlka psa 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 11:46:37)
Když peču, tak část kvásku použiju, zbytek dokrmím moukou a vodou, strčím na týden do ledničky, potom část kvásku použiju, zbytek dokrmím,...

Já teda peču denně, takže ho mám venku a krmím ho den co ten, ale v ledničce to vyjde na 5-8 denní cykly zhruba.
 mm 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 11:03:31)
Jo, a Veveru, Chef už mám objednaný, jste mě teda s Terezou dostaly ~f~
 Vítr z hor 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 20:13:44)
mm, gratuluju, určitě budeš nadšená!
 briliantacek+2(07,10) 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 10:32:59)
Chleba ani nepeču, jím ho jen já a rychle tvrdne.. ALe dělám v ní hodně těsta. Na pizzu, na housky (ty teda rodina miluje a dělám je skoro kažnou neděli), na knedlíky... Teď i na mazanec. Ale naši si pečou chleba často a moc jim chutná. Ale jsou na něj tři, takže ho stihnou sníst~x~
 Inka 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 10:39:39)
Nám chutná, chce to vychytat z těch stovek receptů a taky si vyladit koření. Recepty beru tady http://domacipekarny.dama.cz/recepty.php
Chleba peču i hranatý z pekárny i ošatkový, prostě to střídám. Ten hranatý je totiž dost šikovný třeba na svačiny.
Ale tím nechci říct, že když jdu kolem pěkný voňavý pekárny, odolám. Ale připadá mi to nesmyslně předražený.
 Limai 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 12:05:31)
Tak ono záleží na tom jaký máš recept,já jsem dvakrát pekla rohlíky a ty neměly chybu,byly fantastické.Už je to dlouho a recept nevím,ale byl z MMB.
 Alča 
  • 

Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 12:35:37)
Já teda péct umím, ale chleba a rohlíky se mi fakt nevedou. Nevím, kde dělám chybu, ale není to ono. Asi mám obě ruce levé nebo jsou erupce na Slunci (u mně téměř denně). Zato kynuté, to mám výborné.
 neznámá 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 13:13:51)
A zkoušela jste už některá pečivo předpéct, zamrazit a pak rozpéct? Nemohlo by být po té křupavější?
Něco jako hranolky, které se taky smaží na dvakrát.
 L+2 ks 


Re: Domácí pečivo nechutná tak dobře jako kupované 

(11.4.2013 21:20:59)
Rohlíky a housky se mi domácí taky nedaří, občas udělám bagety, ale musí se sníst hned. Druhý den to není ono.
Chleba nám z pekárny chutná, dětu už kupovaný nechtějí.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.