gf fgfhf |
|
(20.9.2013 13:13:18) Potřebuju nějakou šikovnou radu. Jak na srnčí nevykoštěné maso. Manžel mi přinese odpoledne půlku srnky a já si jí budu muset sama vykostit. Co všechno je k tomu potřeba (náčiní) a jak jí šikovně rozporcovat a na jaké díly. Na váhu bude cca 50 kg. Nikdy jsem to nedělala. Tak nevím co stím, nebo jestli vítě o nějaké šikovné stránce na netu kde to bude napsané.
|
jorad3 |
|
(20.9.2013 13:30:50) Otec před lety přines domu půlku prasete a taky nevěděl jak rozbourat.Tak zašel do masny a řezník byl ochoten mu to udělat a dokonce přišel k nám domů.Měl to za chvilku a žádný nepořádek.Zkus se poptat.
|
|
Bouřka |
|
(20.9.2013 15:42:52) My vystačili s nožem a sekáčkem, případně sekerou. Taky jsem se toho bála, ale nebylo to nakonec nijak složitý. Jde to poměrně intuitivně. Nejdřív oddělit končetiny, hlavu (tu asi už mít nebudeš) a pak se nějak poprat se zbytkem. Odděluj to po blánách a v kloubech. Já to nechávám v poměrně velkých kusech.
|
|
Dobra1 |
|
(20.9.2013 16:21:33) Rozdělit na hlavní části - trup, nohy. Ty pak porcovat podle obalů svalových skupin, nohy dělit v kloubech. Co se týká úpravy , mně se hodně osvědčilo maso nachystat na takové kusy, jaké chci dělat (řízky, kostky, pečeně) a ty pak naložit aspoň na 3 dny před úpravou do oleje s divokým kořením a to tak, aby bylo všechno maso pod hladinou. Nádherně tím zkřehne a taky se zjemní ta chuť divočiny, která mně osobně hodně připomíná chuť jater.
|
|
ipi |
|
(20.9.2013 18:22:07) Jen tak mimochodem celý, srnec má cca 15-20 kg. Takže ta půlka bude mnohem lehčí:).
|
|
|