wandaa |
|
(30.9.2013 15:47:48) Mám možnost dostat od příbuzné starší litinový hrnec, takový ten černý s modrým smaltem uvnitř. Příbuzná je starší paní a redukuje množství nádobí, tak jsem už od ní dříve dostala pekáč s poklicí z téhož materiálu a ten mám moc ráda a často ho používám. Ale teď nevím, jak se chová litina na plynovém sporáku - na plameni. Nepřipaluje se to moc ? Dá se v tom vařit i omáčka ? Díky za zkušenosti.
|
. . |
|
(30.9.2013 16:21:52) Vařím v tom na plynu i omáčky, pudink... ale míchám ;)
|
|
Lída+2 |
|
(30.9.2013 17:07:07) wandaa, určit si to vezmi
|
wandaa |
|
(30.9.2013 17:08:41) Tak jo, díky za názory . Já jen abych neměla doma krám, který nebudu používat.
|
|
|
Foxy |
|
(30.9.2013 17:22:42) Jen malá věcná - tohle těžké české nádobí s modrým smaltem uvnitř není litinové nýbrž železné. Samozřejmě mu to ale nic neubírá na kvalitě. Vařím v něm na chalupě na klasických kamnech a nevyměnila bych ho za nic. Doma mám krasavce z Le Creuset, který byl několikanásobně dražší a upřímně rozdíl nevidím. Takže určitě ANO, ber všema deseti.
|
|
La Pepa |
|
(30.9.2013 18:19:42) radím to vzít - je to nejpoužívanější kus nádobí, který doma mám - mám tedy pánev (t.č. bez držadla), oválný pekáč a nižší hrnec s poklicí a nemohu si to vynachválit. Na pomalu pečené (kuře nebo kachnu, nebo i vepřovou) dám na hrnec 2 vrstvy alobalu a pak poklici a perfektně těsní.
|
wandaa |
|
(30.9.2013 19:13:24) Holky, dékuju moc. Navnadily jste mě, už se moc těším!
|
|
|
Nikaia+08+10 |
|
(30.9.2013 19:41:11) Mám a používám. Myslím, že právě na plamen jsou tyhle těžké a silné hrnce vynikající. Teď už vařím na kamnech, ale také v nich a je to taky v pohodě. Jediné, co mi na nich děsně vadí, že při mytí je v nich díky té tmavomodré barvě "tma" a nevidím na špínu. Mimochodem, nezajímal jste se někdo o to, proč jsou vlastně zrovna modré?
|
|
Mikita.miki+Zd10/10+J+J06/13 |
|
(30.9.2013 21:42:12) mám takové 2 hrnce a je to moje nejoblíbenější a nejpoužívANĚJŠÍ NÁDOBÍ. Z plynu jde rovnou do trouby a zase zpět na plyn, drží teplo a nijak významně se nepřipaluje
|
|
Vítr z hor |
|
(1.10.2013 10:07:03) Aho, v litině vařím a jsem nadšená. I děti mi jedí z litiny jídla, která jim z běžného hrnce moc nejedou. Netahám se s ní teda ven na plynový vařič, používám ji jen na varné desce. Nepřipaluje se vůbec, maximálně se zpočátku "chytí" kousek masa, ale za chvilku se zas sám "pustí". Omáčky se nepřipalují vůbec. Míchám přiměřeně, když se mi chce/mám čas. Ten tvůj budoucí hrnec neznám, ale tmavá barva mi uvnitř nevadí, naopak. Kdysi jsem hodně četla recenze o litináčích se světlým vnitřkem – a tam jsem se dozvěděla, že dřív nebo později je odrbaný a ohavný. Pokud ten smalt neotřískáš, hrnec by měl být věčný (ať už je to železňák nebo litináč).
|
|
|