lucka.ami |
|
(15.11.2013 7:51:04) Pečete doma cukroví z celozrnné mouky nebo máte doma nějaká zdravotní omezení či alergie, že musíte péct zdravěji nebo bez mléka a vajec? Máte nějaké dobré osvědčené recepty?
Já co peču, to je jen takový klasický výběr jako perníčky, linecké, rohlíčky a pár dalších trochu netradičních. Letos bych chtěla trochu změnu a ještě něco zajímavého. Zatím jsem dostala jen tip na sojové hříbečky bez lepku.
Budu ráda, když se semnou podělíte o své zkušenosti. Děkuji
|
Lída+2 |
|
(15.11.2013 8:17:28) loni toho bylo docela dost v ONa dnes, tak vydrž, ono se to zase objeví. každý týden tam asi 4 týdny vycházeli loni, předloni i rok před tím recepty.
jinak já třeba nahradím pšeničnou, žitnou moukou a super, nebo třeba její část....
|
|
boba007 |
|
(15.11.2013 8:54:24) Jééé, to je dobrej nápad na letošní obměnu vánoc. Určitě využiji Tvé recepty, jsi šikovná! A prosím Tě, kde sháníš takové vychtávky jako agávový sirup a kokosový olej. Já to nikdy nesháněla, to se dá normálně běžně koupit? Díky!
|
boba007 |
|
(15.11.2013 9:11:35) A prosím Tě, jak píšeš, že se to má mixovat, to mixuješ normálním mixérem nebo metlama nebo ponorným?
|
lucka.ami |
|
(15.11.2013 17:41:28) Pokud neuvádím šlehat tak mixuji mixérem s nožem. Mám pouze mixér noname tyčový takže to chce úzkou vysokou nádobu.. nasypu do ní buď ořechy, nebo když mixuji ovoce na pyré tak ovoce na kostičky a mixuji většinou tak, že s ním "ťukám" a tlačím na směs zezhora. Potom vypnu. zatřesu nádobou aby pomleté kusy padly dolů a velké zůstanou nahoře a jedu dál. Může se opakovat několikrát podle výkonu mixéru.
|
|
|
kattynka a 2 čertici |
|
(15.11.2013 9:12:00) agávový sirup má Alnatura v DM, koupila jsem ho náhodou a mám ho ráda po ránu do jegurtu s ov.vločkama. Podle mě ve zdravé výživě poradí i seženou, pokud zrovna nebudou mít.
|
boba007 |
|
(15.11.2013 9:18:27) Super, díky za tip. A zdravou výživu máme u nás, už jsem tam poslala e-mail. Děkuju.
|
|
|
lucka.ami |
|
(15.11.2013 17:38:12) Agávový sirup se dá sehnat v albertu. Kokosový olej ve zdravé výživě. Ty na tom mají ale dost velkou přirážku. Na vaření se dá dobře sehnat na internetu. I na lekarna.cz - nejlevnější tam byl 200g za asi 85 Kč nebo tak nějak... na vaření stačí...
|
|
|
lucka.ami |
|
(15.11.2013 17:50:45) Děkuji, omrknu to. Nějaké zkušenosti?
|
|
|
Aljina | •
|
(15.11.2013 9:08:18) U nás se musí péct bez oříšků, tak se peče jen to, kde oříšky nejsou (nebo nahradím ovesnými vločkami, ale není to přesně ono, ořechy jsou holt ořechy, no).
Jinka jsem dost alergická na "zdravé cukroví". kdysi jsem taky propadla zdravé výživě. S tou se cukroví prostě neslučuje. Když to má chutnat tak, jak skutečně má, musí v tom prostě být tuk a cukr a přes to vlak nejede. Kdo nechce tloustnout, holt toho sní méně nebo to musí vyběhat. Ale nahrazovat mouku celozrnnou, tuky margarínem nebo je vynechat - jo, pokusila jsem se tak péct, ale nedalo se to žrát, natožpak jíst.
|
Eržika. |
|
(15.11.2013 9:29:08) Já peču zdravé cukroví a dá se to jíst - jí to i návštěvy a příbuzní...
Pro mě to znamená kvalitní vstupní suroviny - máslo, med, ořechy z regionální BIO produkce, bio mouka celozrnná, bezfosfátové kypřící prášky...
|
lucka.ami |
|
(15.11.2013 17:49:16) Hezky řečeno, mám sice trochu odlišný stravovací způsob, ale také když v něm vybírám kvalitní potraviny, tak moch chutná nejen mě, ale i mé rodině a okolí ;)
|
|
|
susu | •
|
(15.11.2013 11:04:43) Naprostý souhlas.
|
|
|
kambala pláááckááá |
|
(15.11.2013 10:06:04) v novém In Style jsou recepty na zdravé vánoční
hlavní rady jsou: místo mouky špaldovku. místo cukru javorový nebo jiný sirup, kdo nesmí vejce, tak místo něj sojovou smetanu
|
Piggy |
|
(15.11.2013 13:59:04) Tak by měl zajímal převod 1 běžný hrnek cukru krupice = kolik ml javorového sirupu? Taky 1 hrnek? I jiné převody surovin. Špaldovou mouku nebo žitnou mouku nahrazujete 100% bílou pšeničnou nebo 1:1?
|
lucka.ami |
|
(15.11.2013 17:44:34) Já převádím tak že vždy uberu i trochu tekutin a hedám rovnou hrnek javorového či agávového sirupu ale třeba jen půl. Propracuji a když uznám že je třeba přidat na sladkosti či tekutinách, dodám, je to lepší než potom dosypávat mouku.. pak zase to a to, až se v receptu ztratím...
|
|
|
|
kosatka2 |
|
(15.11.2013 10:34:45) u nás je omezení kravské mléko (ale máslo jíme) a lepek. nedávno jsem pekla bezlepkové perníčky podle lepkového receptu (od oka) a byly takové drobivější, lámavější. uvítám jakékoliv tipy na přirozeně bezlepkové cukroví, milujeme ořechy, sušené ovoce a děti rády vykrajujou.
|
tymothy | •
|
(15.11.2013 10:41:32) To bych uvítala také. U nás jsme na tom hodně podobně - také bez lepku a mléka (i másla) . Čas od času najdu na internetu nějaký recept, ale úspěšnost je tak 50/50. Naposledy jsem dělala košíčky, chtěla jsem je naplnit jablečným pudinkem - po vyklepnutí z formiček jsem měla hromadu drobků. Jinak můžu doporučit stránky proalergiky.cz, je tam dost receptů (nejen na cukroví) - a jsou opravdu vyzkoušené a ověřené.
|
|
lucka.ami |
|
(15.11.2013 17:46:38) Pokud se perníčky drobily, možná by pomohla melasa. Krásně lepí ale její zdánlivě nepříjemná chuť se společně s medem či jiným sladidlem (já dělám perníčky jaorové) naprosto změní ;)
|
|
|
|