Razivia |
|
(18.11.2013 16:15:57) Prosím, máte někdo odzkoušený recept na jedlé vytlačované perníčky z dřevěných forem s vyšším podílem medu? Děkuji
|
Ningit |
|
(18.11.2013 16:39:42) Já se trochu obávám, že se to navzájem vylučuje (ale třeba mě někdo vyvede z omylu). Řekla bych, že vytlačované perníčky jsou tak pěkné na pohled právě proto, že jsou nejedlé (málo kypřidel včetně vajec, v podstatě tuhé těsto, které nenaskočí a přesně kopíruje formu). Kdyby člověk vylepšil těsto, aby dosáhl jedlosti (více vajíček atd.), tak perníčky více naskočí a nebudou mít tak ostře vyrýsovaný pěkný povrch, jako mají ty nejedlé. Ale to jen tak odhaduji podle vlastních zkušeností s normálními jedlými perníčky, třeba už mezitím někdo přišel na nějaký fígl, jak na to...
|
Razivia |
|
(18.11.2013 16:58:04) Ano, to já vím, hledám nějaký kompromis...
|
|
|
Edysha |
|
(18.11.2013 19:32:22) Z tehle forem se pece spis speculatius. Mam dobry recept pokud bys chtela. Nebo se z tech formicek pecou take tzv. Svabske figurky, recept mam take, ale nevyzkouseny. Oboje je bez medu.
|
Razivia |
|
(18.11.2013 22:50:16) Díky, byla bych ráda za oba recepty!
|
Edysha |
|
(19.11.2013 12:04:07) Odpoledne je sem napisu.
|
Edysha |
|
(19.11.2013 14:13:51) Mandlovy speculatius(40-80ks) - 250gmasla, 300g cukru, 100g marcipanu, 1 vejce, 2čl skorice, 1/2 čl kardamonu, spetka hrebicku, muskatoveho kvetu, spetka soli, 500g hl.mouky, 100g mandl.lupinku. Postup: maslo smichat s cukrem a marcipanem. Do mouky dat vejce a koreni a pridat k maslu a spol. Nechat min. 2hod odpocinout v lednici. Pece se 10 min na 200 stupnu, horkovzduch 180. Jo ty mandlove lupinky se davaji ze spodu tech figurek, tj. bude je das na plech a na ty vylisky z formicek, nebo je pridas kdyz zatlacujes testo do formicek.
Svabske figurky (60figurek) - 500g cukr moucka, 4 vejce, kura z 1 citronu, maslo, mouka a anyz na plech. Plech se vymaze maslem a poprasi moukou a posype anyzem. Vejce s cukrem utreme do peny a postupne pridavame mouku a citronovou kuru. Vypracujeme testo a vyvalime 1cm silny plat, ktery z obou stran porasime moukou, nakrajime na primerene kousicky, ktere vtlacime do formicek. Prudkym uderem vyklopime testo na plech. Prebytecnou mouku odstranime steteckem. Figurky nechame na plechu 24 hodin odpocinout. Pece se na 160 stupnu (horkovzduch na min) cca 20-30 minut. Pri peceni se nechavaji dvirka trouby pootevrena. Povrch figurek musi zustat bily, jen spodni strana musi zhnednout. Upecene figurky se nechavaji 2 tydny ulezet, aby zmenkly.
Druhy recept nemam vyzkouseny, ale je z me nejoblibenejsi pecici kucharky, takze verim, ze bude super.
|
Razivia |
|
(19.11.2013 23:06:47) Děkuju moc!
|
|
|
|
|
|
pega |
|
(19.11.2013 3:07:51) Takove pernicky pecou v hornicke chalupe v Hornickem muzeu Pribram v ramci vanocnich prohlidek. Maji tak hostoricke i nove udelane drevene formicky. Recept mam sice od pani, co tam perniky zdobi, ale nevim, zda je testo stejne nebo jine.
|
Simeona+3 |
|
(19.11.2013 6:34:03) Pego, a dáš sem prosím ten recept? Taky mám dřevěnou formičku a vůbec nejde použít, resp. je z toho placka...
|
|
|
arikarie | •
|
(13.7.2014 22:42:21) http://www.apetitonline.cz/recepty/8066-staroceske-medove-perniky.html nebo http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=33980
jdu je taky vyzkouset, tak pisnete, jestli to slo vam. taky se ozvu
|
|
|