Hudba Ainur |
|
(20.12.2013 12:37:25) Co děláte na Štědrý večer místo kapra? Nechutná nám, o kostech a nutnosti to smažit (= smrad v obýváku) nemluvě.
Dřív jsem kupovala nějakou předsmaženou obalovanou mořskou štiku od Nowaca, která se už jen dala do trouby, a chutnala dobře. Ale dlouho jsem ji neviděla v obchodech. Několik posledních let tedy dělám jednoduchého lososa, jenom v troubě na másle, ale chtěla bych změnu.
Musí to být na upečení do trouby, bez smažení, a taky ne tak kostnaté jako kapr. Moc druhů ryb jsem zatím nejedla - chutná mi losos, pstruh a treska, nechutná kapr a pangasius (takže jim podobné chutě raději ne).
Co mi poradíte jiného? Nemám s přípravou ryb žádné zkušenosti, můj vrchol je právě ryba na másle v troubě, takže by to chtělo něco jednoduchého. Jakou rybu a její přípravu doporučíte?
|
Tizi |
|
(20.12.2013 12:46:24) Dobrá je zapečená tilapie, je skoro bez kostí, u nás měla velký úspěch. Recept např. zde: http://vladimirkroupa.blog.idnes.cz/c/178326/Kdyz-vari-chlap-aneb-Zapecena-tilapie.html
|
|
Inka | •
|
(20.12.2013 12:52:43) Candáta.
|
Hudba Ainur |
|
(20.12.2013 12:58:50) Inko, a co s candátem? Jak na něj, máš nějaký recept step by step?
|
Inka | •
|
(20.12.2013 13:05:59) Nemám recept. Kupuju filety a peču s citronem a citronovym pepřem . Stačí krátce
|
|
|
|
Snapeová |
|
(20.12.2013 12:55:12) Za nás rozhodně losos. Snape je skvělý kuchař
|
|
pracovně vytížená |
|
(20.12.2013 12:57:08) A co třeba štika či candát? Obě ryby se dají upéct vcelku na plechu. Loni jsme měli štiku pečenou na slanině, letos budou řízky z candáta (nekupovaný, ale chycený). Nebo miluju steak z tuňáka, ale ten se moc k bramborovému salátu nehodí.
|
Ropucha + 2 |
|
(20.12.2013 16:13:39) Přidávám hlas pro štiku. Kapr nám také nechutná (resp. mně i docela chutná, ale dětem vůbec), vyzkoušeli jsme různé alternativy a nakonec jsme se ustálili právě na štice pečené v troubě, ta chutná všem nejvíc.
|
|
|
Monikaa | •
|
(20.12.2013 13:09:21) Co ten pstruh?
|
|
Citronove koliesko |
|
(20.12.2013 13:28:17) Tilapi, Halibut
|
|
Mikeš+ 3 holky |
|
(20.12.2013 14:16:14) Takhle v troubě můžeš udělat každou rybu. Hodně nám chutná tilapie, hejk, štikozubec, nejmíň kostí měly teda filety z tilapie. Já používám jen sůl a citron a s kouskem másla do trouby nebo na grilovací pánev, nebo s rybím kořením, třeba zabalit to do alobalu. K salátu se teda ale vždycky vybičuju a nějaké ty filety z ryb obalím a osmažím.
|
Anni&Annika |
|
(20.12.2013 14:21:34) candat, stika me chutna morsky cert...jinak ja kupovala obcas kapri file /fakt bez kosti/ v nemecku. Ale manzel kapra moc nemusi, tak jsem s tim prestala.
|
Maťa. |
|
(20.12.2013 14:51:06) Ja mám práve dnes doneseného vyfiletovaného kapra Je to úplne o niečom inom než klasické kostnaté "podkovy"
|
|
|
|
Slída |
|
(20.12.2013 15:54:38) letos bude amur, je to tedy taky druh kapra, ale má dlouhé větší kosti, které se dají dobře vyndat. manžel neví, že je to kapr, tak jsem zvědavá, jestli to pozná
|
|
Jana | •
|
(20.12.2013 16:10:51) Losos je nejlepší!
|
|
Andrýsek + 2 |
|
(20.12.2013 17:01:24) Řízky z prasátka
|
Hudba Ainur |
|
(20.12.2013 17:03:03) Řízky z prasátka mi ke Štědrému dni nepasují, a navíc se smaží
|
Andrýsek + 2 |
|
(20.12.2013 17:29:09) No mě jo, mě pasují,protože je máme rádi, ale u nás se dělá i ten kapr smažený v trojobalu a rybí polévka z kapra, jako doplněk ještě řízky vepřové a kuřecí, někdy i vinná klobása.
|
Andrýsek + 2 |
|
(20.12.2013 17:34:58) Jen doplněk, pokud někomu nechutná kapr kvůli specifické chuti (bahna), zkuste si koupit kapra z rybářství, kde víte, že to není kapr z rybníka, ale kapr z řeky, prostě z čisté nebahnité vody, je to úplně jiná chuť. A hlavně kupovat kapry menší, ne ty proleželé bahňáky, já kapra nikdy ráda neměla, pak jsem jednou vyzkoušela menšího a právě ne z bahnitého rybníka a je to úplně o něčem jiném.
|
|
|
|
|
Janina&2 |
|
(20.12.2013 17:27:55) pulku lososa s kuzi (prostredkem pulky prejedu prstem a pripadne kosti jsou citit a vytaham je hned pred pecenim klestema) plech posypat hrubou soli (vyska soli ca. 1cm tak aby losos byl na soli, nemusis sypat az do kraju) a lososa na sul polozit kuzi dolu. pect na 170°C, bohuzel ti nereknu jak dlouho, zalezi na vysce kusu. pecu s teplomerem, prijde mi to idelani na vsechny masa i ryby. radsi vicekrat zkontroluj nez aby byla ryba vysusena. kdyz upecu, tak placatou naberacko-otaceckou maso oddelim od kuze, jde to po velkych kusech dobre sundat. a kuze se soli se dobre rovnou z plechu vysype do kose. my losoda jime nejradeji s varenymi brambory a horcicovo-koprovoym dipem, hodi se k tomu i neco jako tatarka.
lehke, zvladne to kazdy, musis jen kontrolovat, jestli je ryba pecena i uprostred.
|
|
MÍŠA&FÍK |
|
(21.12.2013 1:11:14) Odjakživa děláme na vánoce pstruha - "napřírodno"....s bylinkama.......MŇAM !
|
|
|