.Katka |
|
(30.1.2014 12:15:07) Všude, kde se píše o chlebu a pečivu, se tvrdí, že správně se má skladovat v plátně, utěrce. Včera jsem upekla chleba, zabalila do utěrky, ale když z něho krájím, řezná plocha je oschlá a kůrka čím dál tvrdší. Prostě vysychá, i když podle teoretiků by měla utěrka stačit. Koupené pečivo v papírovém pytlíku je taky do druhého dne tvrdé. Kdo dáváte chleba a pečivo jinam než do mikrotenového pytlíku, podělte se o zkušenosti, jak to děláte?
|
borovice + 5 |
|
(30.1.2014 12:20:58) taky jsem ho bohužel měla s tvrdou kůrkou, děti mě ho pak nechtěly jíst, takže teď dávám po vychladnutí do igelitky.
|
|
Vanda.w |
|
(30.1.2014 12:21:25) Ono to chce do utěrky a do chladna. Chladná spíž?
|
.Katka |
|
(30.1.2014 12:26:17) Máme doma pokojovou teplotu a ledničku. Nic mezi tím.
|
|
|
Modřinka |
|
(30.1.2014 12:21:38) Peču chleba jednou týdně. Mám na něj veliký čtverec husté bavlněné látky, něco jako koupací plena. Chleba do něj zamotám, konce přehnu přes tu řeznou plochu a zavřu do dřevěného chlebníku ve špajzu. Osychá trochu rychleji než v mikrotenu, ale není gumový a nesmrdí. A stejně ho sníme tak rychle, že málokdy stačí na topinky.
|
|
Len |
|
(30.1.2014 12:23:06) Ja chci tvrdou kurku a proto ho davam do te uterky Ale ta odrizla strana oschla neni, poradne to tou uterkou omotam a postavim na stranu rezu.
|
|
Kopřiva Dvoudomá |
|
(30.1.2014 12:24:27) Řeznou plochou na prkýnko (nebo ještě líp talíř) a zabalit do lněný utěrky. Nic neosychá.
|
.Katka |
|
(30.1.2014 12:28:06) Dobrý tip, to řeší tu řeznou plochu. S tvrdou kůrkou se teda asi nic neudělá.
|
|
|
Lída+2 |
|
(30.1.2014 12:32:43) postavím ho rozkrojenou stranou na skleněné prkénko(slouží jen na to(kdysi mi to přišlo jako blbý dárek,ale už si to nemyslím) netvrdne to co píšeš
rohlíky když koupím sníme hned.....
|
.Katka |
|
(30.1.2014 12:38:26) Rohlíky potřebuju mít použitelné ještě minimálně na druhý den na snídani nebo svačinu. Tam asi nic jiného než igeliťák nezbyde, stejně jdou pak namazané do pytlíku.
|
|
Sl+2 |
|
(30.1.2014 12:38:55) Dělám to jako kopřiva - do utěrky a ořezanou stranou na prkýnko.
Jinak pro zajímavost v nějakém skanzenu nám říkali, že se čerstvý chleba dával do chlebníku ne proto, aby se uchoval, aby oschnul. A jedl se ten starý, protože čersvého by se snědlo hodně, kdežto ten oschnutý nebyl už tak chutný a jedl se fakt jenom na hlad, ne na chuť.
|
Jája | •
|
(30.1.2014 13:04:11) Čerstvý je měkký, proto se ho sní hodně. To se dělávalo i na vojně, že se podával chleba 1-2 starý. Bylo tomu tak i proto, že některé lidi čerstvý měkký chléb nadýmá, což bylo třeba na vojně, kde spí taky 10-12 lidí v jedné cimře, určitou prevencí.
Jinak já dávám do mikroténu a pak do vekovky, už máme dvě.
|
|
|
|
Edysha |
|
(30.1.2014 12:54:38) Na reznou plochu dam uterku slozenou na maly obdelnik, chleba zabalim do uterky, dam do plateneho pytliku a do chlebniku. Vydrzi takhle cca 4-5 dni (nez se sni). 5. den uz je to dost na hrane (tedy tvrdost kurky).
|
.Katka |
|
(30.1.2014 13:01:02) A co zbytek rodiny, taky to tak dělá? U nás není šance, aby takhle složitě balili chleba děti a manžel. Ti kolikrát chleba zapomenout strčit i do toho pytlíku.
|
Luciga |
|
(30.1.2014 13:34:00) Katko stejně tak, děti by to tak nezabalily byť by se alespoň snažily, manžel by se na to vybodl úplně já tedy balím do utěrky a pak to stejně dám do igeliťáku, není to pak ani oschlé ani gumové
|
|
Edysha |
|
(30.1.2014 13:34:40) Manzel jo, dcera taky, kluci jsou jeste mali. My mame svuj chleba radi ;-))))
|
|
|
|
nebeska |
|
(30.1.2014 13:02:46) Nikdy jsem nepochopila boom papirovych pytliku, mam vsechno do nekolika hodin tvrde jako kamen! Davam do normalniho pytliku a do chlebniku.
|
|
.Katka |
|
(30.1.2014 13:31:25) A co plastová chlebovka, nezkoušeli jste? Vzpomněla jsem si, že za mého dětství (kdy byly pytlíky vzácné a chleba i rohlíky se dávaly v obchodě do košíku jen tak a pak do vlastní látkové tašky) jsme dávali chleba do plastové chlebovky jen tak a fungovalo to. Myslím, že moc nevětrala, víko bylo bez škvíry - asi spíš teda fungovala spíš jak ten pytlík.
|
|
Inka | •
|
(30.1.2014 13:41:55) Já ho dávám do utěrky dokud je teplý. Když docela vystydne dám do igelitu. Jinak ho měkký neudržím. Ale je fakt, že často sníme hned.
|
|
Monika |
|
(30.1.2014 15:03:06) Já mám trochu pocit, že toto "prastaré pravidlo" mělo lepší výsledky v dobách, kdy bylo v domech v průměru chladněji a větší vlhko než dnes.
|
.Katka |
|
(30.1.2014 15:28:11) Dobrý postřeh. Teď jsen si přečetla zajímavou myšlenku, že uchování chleba není nic jiného než zápas o to, jestli dřív ztvrdne, nebo zplesniví. Ale jedno z toho nakonec stoprocentně nastane.
|
|
|
Etea |
|
(30.1.2014 15:26:30) Má zkušenost je taková, že chleba kváskový pšenično žitný opravdu vysychá pomaleji, ideální je ho uchovávat v utěrce, v mikr. sáčku tak nějak divně vlhne. V utěrce na řezu samozřejmě osychá, ale uvnitř je vždy měkký a chuťově neztrácí na kvalitě. Pravý chleba je tedy chuťově i kvalitativně použitelný klidně týden, možná i déle.
Jiné druhy chleba - většina chlebů z kvasnic a pšeničné mouky + s nejrůznějšími aditivy by takto byla tvrdá v podstatě do druhého dne, rohlíky jsou na strouhanku.
Myslím, že v dnešní chemické době je nutné si ujasnit, o jakém chlebu mluvíme.
|
.Katka |
|
(30.1.2014 15:33:20) Já mluvím o domácím kváskovém pšenično-žitném. Když už jsem se k tomu dokopala, že to zkusím (i s vypěstováním kvásku), a povedlo se, tak zkoumám, jak ho teda uchovat. Běžný kupovaný byl vždycky v igeliťáku, ten jsem do utěrky nikdy dávat nezkoušela.
|
pearl |
|
(30.1.2014 16:14:53) Chleba koupeny zabalim do latkove plenky ctvercovky a ulozim do spize na polici, ale mame uzasnou chladnou a vlhkou tak akorat. Vydrzi tak nekolik dni, ale zalezi, odkud ho koupim, takze uz mame sveho oblibeneho pekare.
Kdyz upecuu, tak jeste horky znovu potru slanou vodou, pak zabalim a necham trochu zchladnout v mistnosti, pak dam Do chladna.
A rohliky ted pecu podle Moniky Brydove a jsou dobre i druhy den.
|
|
|
|
KoproFka |
|
(30.1.2014 23:18:50) Skladuju v utěrce, v šuplíku - mám v lince v části "špajz" extra vyčleněný šuplík jen na pečivo nechala jsem si udělat vysoké boky, takže větrání je minimální. Vydrží normálně jedlý a chutný týden - jako fakt!
Kupujeme už několik let téměř výhradně jen hostivařský pecen - mají ho u nás v Kauflandu. http://www.vitalia.cz/galerie/test-chlebu/#1
Je moc dobrý a má ten velký klad, který dnes má málo chlebů - křupavou kůrku - nesnáším chleby, který jsou zasypaný moukou. Díky tomu mu odpouštím i to, že se z něj furt sype ten kmín!
|
|
nel, dcera 10/06 | •
|
(31.1.2014 18:15:25) Já balím chleba do utěrky a pak ho dám do trouby. Vydrží tam dlouho a ani řezná plocha netvrdne.
|
|
Jevelinka |
|
(20.11.2015 10:30:07) zajímavým produktem na uchování pečiva je vakubox. Máme ho několik dní a funguje to. Pečivo vydrží o mnoho dní déle a hlavně neplesnivý http://www.mujpramen.cz/produkty-vakubox-maxxo-10-l-detail_967
|
|
|