Martina |
|
(1.4.2014 16:31:02) Jaké prkýnko na krájení používáte? měla jsem tři plastová, kdysi jsem je snad dostala... U jednoho jsem si nedávno všimla, že smrdí, tak jsem ho vyhodila. Chtěla bych si koupit nová a nějak si nemůžu vybrat, není z čeho nebo chodím do špatných obchodů. Koupila jsem jedno dřevěné, tlustší, s bambusem, ale odvařená z něho nejsem. Doporučte, na čem krájíte?
|
Monika |
|
(1.4.2014 17:05:00) Nejsympatičtější jsou mi dřevěná, ale nejsem schopná udržet disciplínu ve stylu - na tom se krájí maso, na tom zelenina, na tom ryby a cibule ... A manžel pak nemá problém přinést mi jako "pochoutku" třeba meloun nakrájený na "česnekovém" prkénku :-( Takže máme sadu barevných plastových, ta teda zatím nesmrdí (když se myjí, samozřejmě )
|
|
angrešt |
|
(1.4.2014 17:05:57) Na maso plastová s červeným rantlem, abych je omylem neprohodila, na ne-maso převážně dřevěná, ale mám i bambusová a i jedno plastové se žlutým rantlem. Používám promiscue všechna. Krájí se mi dobře na všech.
|
breburda71 |
|
(1.4.2014 17:12:05) Nedávno jsem náhodně zapnula Prostřeno, a tam pán v krásné kuchyni měl takové bytelné stálé prkýnko - jakoby špalek, a jedním šmahem na něm roztíral játra na knedlíčky, otřel kuchyňskou utěrkou a jel dál - myslím že nakonec tam pak nakrájel i ovoce...tak to jsem teda zírala Prkýnka na maso mám plastová, aby to šlo dát do myčky, na zeleninu mám dřevěné..
|
|
Albar |
|
(1.4.2014 19:36:51) Angrešte, prosím, jaká máš ta plastová prkýnka? Ještě jsem nenašla plastové, které by mi vyhovovalo.
|
angrešt |
|
(1.4.2014 20:06:44) obyčejná z Tchiba, mívají je tam opakovaně, balená po třech. Jsou fajn, ty barevné rantly jsou totiž protiskluzné. Nejsou drahá.
|
Albar |
|
(1.4.2014 22:50:35) Děkuji zkusím si to pohlídat.
|
|
|
|
|
Škopková |
|
(1.4.2014 17:18:11) maso krájím na velkém plastovém prkýnku z ikea, dá se pak umýt v myčce. zeleninu a pečivo krájím na malém dřevěném.
|
|
maximin |
|
(1.4.2014 18:19:45) Mam tuhle sadu a nemuzu si ji vynachvalit! Maji tri ruzne velikosti a asi 3 nebo 4 barevne kombinace. Firma Joseph Joseph. Jsou to prvni prkynka, co se po chvili nezacala kroutit (prohybat). Jo a mam je treti rok.
|
angrešt |
|
(1.4.2014 20:11:39) Tohle je ale pěkný! Až odejdou ta stávající plastová do věčných lovišť, tak tohle bude v pořadí!
|
|
Martina |
|
(1.4.2014 20:33:19) Jo ty jsou super. Už jsem našla na netu. Cena taky super 1600,-
|
|
Vítr z hor |
|
(1.4.2014 20:40:57) Mě se to taky strašně líbí
I když teda primárně jsem zatížená na dřevěná prkna, pročež je mým dlouhodobým favoritem toto:
|
Martina |
|
(1.4.2014 21:03:28) Tyjo na tom by ki bylo líto krájet, hned by tam byly rýhy
|
|
N. | •
|
(1.4.2014 21:40:00) A neměla bys odkaz, takové prkenko bych chtěla.
|
|
|
|
N. | •
|
(1.4.2014 19:18:58) Drevena, co vyrabel tchan(uz je 13 let po smrti), pouzivam na všechno krome masa. Jsou super. Myji ve drezu.
Na maso mam plastova, ktera myji v mycce.
|
|
Vítr z hor |
|
(1.4.2014 19:53:50) Dreveny val je permanentne na lince, aby nekoho nesvadelo krajet "bez". Je na testo a pecivo. Bambusove prkynko je na zeleninu. Gumovnikove prkynko je na maso. Umele s obrazky bylinek (dar) je zalozni, kdyz se nekdo dalsi chce zapojit do prace. Smrkove s dolikem a s houpackou je na sekani bylinek. Magneticke je na servirovani z litiny. Olivova jsou na servirovani syru a podobne. Smrkova s nozickama ksou na servirovani susi. Kdyby chtel nekdo krajet na poslednich trech typech, tak ho prerazim (toho krajece, ne prkynko).
Kdyz to tak po sobe ctu, asi bych mela pulku prkynek vyhazet a najet na Maxi-system. Ostatne mi vadi, ze nemam ruzna prkynka na syrove a tepelne upravene maso...
|
neznámá |
|
(1.4.2014 20:11:12) To zavání obsedantně kompulsivní poruchou. Opravdu všichni dodržují tak složitý systém prkýnek?
My máme pouze plast a používám všechny na všechno, po mase je spláchnu vařící vodou z konvice a strčím do myčky na 60 stupňů. Kdysi jsem se snažila zavést jedno dřevěné, stále vytažené na chleba. Jedno na syrové maso a zbytek na ostatní, ale nikdo ani já to nebyl schopný dodržovat.
|
angrešt |
|
(1.4.2014 20:13:46) Všichni to nedodržují. Kdyby dodržovali, nebylo by v ČR tolik kampylobakterios. Neoddělená prkýnka na maso (a potom extra grilování) - nejčastější cesty přenosu v domácnostech.
|
|
Vítr z hor |
|
(1.4.2014 20:37:41) "To zavání obsedantně kompulsivní poruchou. Opravdu všichni dodržují tak složitý systém prkýnek? "
Nooooo, nevím, jak všichni, ale u mě se to podařilo prosadit, až když si dcera přinesla z výletu s otcem salmonelu Sice ta bestie nepocházela z mé kuchyně, ale všichni rychle pochopili, že na tom, kam mrsknou kuře, docela záleží. Nebo taky mohou strávit pár týdnů omdléváním na záchodě
|
|
Vítr z hor |
|
(1.4.2014 20:44:09) V profesionálních kuchyních se musí používat HACCP systém, v jehož rámci je těch barev víc, hele:
...a barevně se oddělují nejen prkna, ale i nože. A ještě k tomu musí být kuchyně rozdělené na zóny, z čehož vyplývá, že dotyčné prkno nelze položit na jakýkoli stůl, ale pouze na stůl oné zóně příslušný. Tudíž prkno na vařené maso lze použít pouze na stole pro vařené maso a lze na něm krájet pouze nožem určeným pro vařené maso. Atd...
|
|
|
|
Marcela | •
|
(1.4.2014 23:14:33) mám už 10 let jedno skleněné, jde dokonale umýt a jsem spokojená.
|
|
Jarma (dvě děti) | •
|
(1.4.2014 23:25:15) Mám jen dřevěná prkýnka, jedno vyčleněné na maso, jedno na ovoce, ostatní na vše ostatní. Myju v myčce i dřevěná prkénka.
|
|
Vanka |
|
(2.4.2014 10:44:02) Nedám dopustit na dřevěná. Dávám do myčky a tu a tam nechám protočit v mikrovlnce. Ta by měla zabít vše nepatřičné.
|
|
|