| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Zavařování meruněk

 Celkem 8 názorů.
 Edvi+1+1 


Téma: Zavařování meruněk 

(10.7.2014 13:03:00)
Mám s babičkou takovou docela "vážnou" :-) debatu při zavařování meruněk a nemůžem se dopátrat odpovědi. Dáváte taky do sklenky s meruňkami i pecku či dvě? Proč??? Babička mi tvrdí, že se tam dává proto aby to mělo vůni meruněk, ale to snad má ne když jsou to meruňky. :-) A proč ten nálev musí být tak extrémně sladký? Zavařené meruňky mi připadají jak naložené v sirupu. A proč se ukládají rozřezané jen tím vnitřkem dolů. Tvrdí mi, že je ji přes 80 a vždy se to tak dělalo tak proto. Což mi moc jako odpověd nedostačuje. :-)
 HelenaPa 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 13:04:44)
Pecky nedáváme. Meruňky skládáme tak, aby byly jako tašky na střeše - zapadají do sebe a víc e jich vejde do sklenice. Ale jsou hřbetem nahoru, dírou dolů. Nálev děláme sladký podle toho, jak nám vyhovuje. Ale myslím, že meruňky jsou choulostivější na kažení, takže víc cukru líp konzervuje.
 Edvi+1+1 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 13:16:52)
No mi právě ty pecky příjdou jako zbytečnost.~d~ Ale co nadělám, tak mám v každé sklence dvě.~;)
 Merylin5 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 13:21:14)
Pecku nedáváme.

Jinak s tou sladkostí - dělali jsme onehdá džem z meruněk a v receptu bylo strašně moc cukru - taťka zavelel, že ho tam dáme rozumně, že sladký je to dost - a džem byl vynikající, žádný přeslazený tlamolep. To množství cukru asi bude mít nějakou funkci, ale jde to i rozumnějc:-)
 Yuki 00,03,07 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 14:06:52)
pecku nedávám, ale prý když se tam dá, je to nejen sladký, ale má to ostřejší příchuť, snad hořkou trošku, ale to nevím jistě

co se týká cukru - meruňky jsou střejší než většina jinýho zavařenýho ovoce, takže hodně lidí by to bez hromady cukru nejedlo, ale my máme rádi právě tu ostrou a nakyslou chuť, takže naše meruňky tak moc sladký nemáme - jaký si to uděláš, takový to bude :)
 withep 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 14:17:26)
Jsem zavařovač amatér, ale myslím si, že se to s tou konzervační funkcí cukru přehání. Ono se dá při dodržení určitých zásad (=hlavně sterilita sklenic) zavařovat i úplně bez cukru, jen to chce spíš menší skleničky, protože to méně vydrží po otevření. Cukru, když už ho vůbec dávám, dávám všude (např. do dezertů, moučníků) tak o třetinu až polovinu méně, než se uvádí v receptu.
 Vínečko 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 15:36:20)
Meruňky zalévám pouze studenou vodou bez cukru. Nesladím je.
 angrešt 


Re: zavařování meruněk 

(10.7.2014 16:01:33)
Pecka se tam dává jako zdroj kyanidů, které přidají lehkou příchuť pro hořkých mandlích. Někdo vyloupává rovnou to jádro, je to pak ješt o dost výraznější.

Cukru do kompotu tolik přijít nemusí, pokud se řádně steriluje. Cukr je nutný jako konzervační prostředek tam, kde se nesteriluje (typicky marmelády).

Vnitřkem dolů se dávají, aby se po zavaření a následném změknutí tlakem těch meruněk nad nimi nerozvalovaly do šířky.

Komerční sdělení

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.