Luc. |
|
(17.10.2014 16:04:57) Koupila jsem sušený ječmenný slad - Sladěnku. Chci ho přidávat do chleba nebo rohlíků, ale nejsem si jistá množstvím, poradí někdo? Většinou dělám z půl kila mouky. Uvítám i další typy a recepty na použití. Díky moc
|
withep |
|
(17.10.2014 17:32:56) Proč? Chleba ani rohlíky nemají být sladké. Sladěnka je sladidlo.
|
dajmab |
|
(17.10.2014 17:46:20) Enzymy obsažené ve sladu podporují proces kvašení. Dávej jednu čajovou lžičku.
|
Luc. |
|
(17.10.2014 19:54:02) Dala jsem čajovou lžičku a housky se dopékají. Napíšu, jak budou chutnat.
|
Luc. |
|
(17.10.2014 21:27:16) Housky výborný, nadýchaný, sladký nejsou.
|
dajmab |
|
(17.10.2014 21:33:32) Tak prima. Ten slad by měl lehce ovlivnit také tu pozdější trvanlivost, housky /pokud vydržíte nesníst/ by se měly chuťově trochu lišit od těch bez přidaného sladu ve smyslu menší drolivosti.
|
Luc. |
|
(17.10.2014 21:39:32) dajmab děkuju za rady Myslím, že zítra se po nich zapráší Dala jsem ještě do těsta lžíci ovesných otrub a semínka.
Zkusím přidat ten slad i do celozrnýho chleba.
|
|
withep |
|
(18.10.2014 16:46:03) To jsem nevěděla. Někdy vyzkouším
|
|
|
|
|
|
Jana | •
|
(17.10.2014 19:17:13) Withep, OT: Někde jsi zmiňovala, že kupuješ boty Keen. Jak sedí dospělácká velikost? Odpovídají boty 6,5 velikosti 37, jak je uváděno v tabulkách? Díky
|
N. | •
|
(17.10.2014 19:20:29) Nejsem withep, ale mam nohu 37 a celorocni Keeny mam vel. 7(podle jejich tabulky odpovida 37,5).
|
|
withep |
|
(18.10.2014 16:44:16) No, ony se ty tabulky liší u jednotlivých modelů, bych řekla. Jestli si to teda nepletu se Sorelem. Já mám běžně 39, a Keeny kupuju v závislosti na typu 8,5 až 9 (sandály a střevíce menší, trekové a zimní boty větší). Kupovala jsem i chlapovi podle stejného pravidla (má 43 a trekové jsem koupila ty, co odpovídaly tabulkově 44), a seděly.
|
|
|
|
Ningit |
|
(17.10.2014 19:13:11) Přírodní sladidla se běžně přidávají do celožitných chlebů, takových těch hranatých, co se pečou ve formě - do "moskevského" nebo dánského chleba "rugbrod" atd. se dává ječný slad, do finského žitného chleba třtinová melasa. Mimo jiné slad vyrovnává i příliš kyselou chuť žitného kvásku, ty výše jmenované chleby jsou vynikající chuti. Když je peču doma, přidávám na cca 600-700 g jednu polévkovou lžíci sladu (používám ale tekutý, nevím, jestli se dávkuje stejně jako sušený).
|
|
|