kdoví |
|
(4.11.2014 18:35:59) Prosím o radu.Zelí k naložení se musí koupit zelí na krouhání nebo stačí normální zelí co nabízí obchody?Bylo mi řečeno,že se musí použít pouze zelí kruhárenské,že to tzv.normální zelí nevykvasí.Prosím zkušenější poraďte.Děkuji
|
lampetra |
|
(4.11.2014 18:39:18) Normálně vykvasí, proč by ne? Nakládáme bílé, červené, vysocké, bílé, to, co nám vyroste.
|
|
kdoví |
|
(4.11.2014 18:42:47) No to sem si aky myslela taky,ale v práci se debatilo a někdo tam prohlásil právě toto,že jedine kruhárenské.Tak zjišťuju dál.
|
|
Leontýnka+3 |
|
(4.11.2014 18:42:50) Taky mi to přijde jako blbost. Pokud ho dobře zpracujete, zkvasí.
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(4.11.2014 18:47:02) jo musí to být ta podzimní česká odrůda. MM kdysi koupil 2 dny před Štědrým dnem v obchoďáku pytel holandského zelí, takže jsem měla celý večer zablokovanou vanu, kde jsme to krouhali, cpali do zeláku, dělali nálev a nakonec se to po pár týdnech vyhodilo na hnůj
|
lampetra |
|
(4.11.2014 19:09:09) Aha, tak na holandnské zelí jsem nikdy napadla. A zelí máme rané a podzimní, tak to je jasné, že se krouhá to podzimní, letní už je snědeno. Ale: nakládáme i pickles a to kvasí v závislosti na podmínkách, nikoli na druhu zelí, kvasí i to letní.
|
olgaadam |
|
(4.11.2014 19:12:42) lampetro ono ti opravdu vykvasí každá zelenina
Nějak nevím co je myšleno kruhárenským zelím je to zelí jako každé jiné.
Jinak třeba jako čínský zelí atd kvasí ale rycheji, no každému podle chuti.
Do zelí si dávám i jablko, když mám chuť, to je teprve mňamka
|
lampetra |
|
(4.11.2014 20:03:02) No však, proto se divím. Možná že to podzimní kvasí lépe, ale já rozdíl nepoznám.
|
|
|
|
olgaadam |
|
(4.11.2014 19:09:58) Jakej nálev? Nahrouháš zelí zasolíš a udusáš a za týden potají ujídáš
|
|
magrata1 |
|
(4.11.2014 19:14:55) jaký nálev? Zelí se osolí, a šlape. Šťávu pustí samo.
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(4.11.2014 19:23:09) aha, tak on to dělal muž s tchyni..
|
|
Jarmilka. |
|
(4.11.2014 22:30:56) Jo, musí se pomačkat se solil a nechat 3 hod pouštět šťávu. Sůl se musí odměřit přesně, buď to bude přesolené nebo nebude fungovat
|
Bouřka |
|
(4.11.2014 22:52:15) Tak mamka sůl sype s dalšími ingredientemi průběžně od oka při pchaní do sudu a je to vždycky dobrý. My teda klasicky šlapem a šťávu odléváme v průběhu.
|
|
Bouřka |
|
(4.11.2014 23:33:14) Slyšela jsem 2 vysvětlení - 1) hůř to pak kysá 2) moc to měkne. Bez přidaného jódu bývají mořské soli.
|
|
|
|
|
|