vertigo |
|
(22.1.2015 23:49:33) Tak se mi opět doma objevili moli, dneska jsem musela vyhodit půl balení červené čočky Zajímalo by mě, jak jsou vlastně nebezpeční? Kromě toho, že je to dost ekl, je nějaké významné zdravotní riziko, když se mi mol dostane do jídla? Ničí se varem?
|
withep |
|
(23.1.2015 5:52:23) Hroutíš se z půl balení čočky?
Problém je, když se ti rozlezou po všech moukách. Od doby, co mám téměř vše v těsnících dózách, jsem na žádného nenarazila.
|
7kraska | •
|
(23.1.2015 7:55:59) ja jsem zase jeste nenarazila na tesnici dozu....zatim mi vzdycky vlezli do vseho
|
ronniev |
|
(23.1.2015 8:15:13) Mně se osvědčily sklenice z IKEA. Mám v nich mouky, strouhanku, čočky, rýži... I když ve spíži moli prokazatelně byli (milujou čokoládu na vaření, mrchy, a ořechy) tak do těchhle dóz nevlezli nikdy.
|
7kraska | •
|
(23.1.2015 8:30:17) budu ty sklenice z Ikey zase zkusit....zkousela jsem jejich dozy pred lety a nepomohly
|
rascal-ka |
|
(23.1.2015 9:15:51) Mně vlezli i do těch z Ikea. Jedinou kladnou zkušenost nám se skleněnou dózou s broušeným hrdlem, tzv. prachovnou. Májí je v různých objemech, hranaté i kulaté, čiré i kouřové, s nápisem i bez.
|
jentak | •
|
(23.1.2015 9:43:53) Tak nemusí nikam ani lézt, dost často si je přineseš z obchodu.
|
Muumi |
|
(23.1.2015 9:55:51) No právě, člověk si je už přinese. Já jsem si něco podobného dotáhla ve stelivu do terária, ale to jsou naštěstí nějací chcípáci, do ničeho jiného už nevlezou a dál se nemnoží.
|
|
|
|
|
|
|
|
Líza |
|
(23.1.2015 5:55:13) Jsou strašně nebezpeční. Kdo se na ně jen podívá, do roka a do dne umře.
|
vertigo |
|
(23.1.2015 7:54:47) Tak to už mi zbývá tak půl roku Já se z toho nehroutím, ale je mi líto vyhazovat čočku, rýží, dětskou krupičku... Mám známou, která se dala slyšet, že představa molů v domácnosti ji přímo děsí. Tak se zajímám, jestli je na nich něco obzvlášť škodlivého.
|
magrata1 |
|
(23.1.2015 8:42:37) Jsem přesvědčená, že v receptech se používá přesitá mouka právě z důvodu, že moli byli vždy běžní a kvůli jedné molí pavučině by těžko likvidovali třeba pytel mouky. Ještě moje babička měla mouku v truhle- moučnici, kdyby po napadení moly se mělo vše likvidovat, bylo by to šílené plýtvání. Teď někteří kuchaři tvrdí, že se tím mouka provzdušní. Možná trošku jo, ale hlavní důvod je asi zvyk to psát, který vznikl kvůli molům.
|
Líza |
|
(23.1.2015 10:02:32) Prosátá mouka se nepoužívá (jen) kvůli molům, i molůprostá mouka udělá něco úplně jinýho třeba s kynutým těstem, když je prosátá nebo když je slehlá - ozkoušeno.
|
|
|
|
|
Cimbur |
|
(23.1.2015 6:19:15) Choroby nepřenášejí. Jenom jsou hnusní, vlezlí a ničí potraviny.
|
|
DaVinci |
|
(23.1.2015 8:48:21) Napadené potraviny samozřejmě moli znehodnotí už tím, že je nejen sami konzumují, ale hlavně do nich vyvádějí potomstvo. "Samozřejmě v nich pak najdete výkaly v podobě malých kuliček, jemná hedvábná vlákna utkaná housenkami, zbytky zámotků a další hmyzí pozůstatky. Samy o sobě nejsou infekční, po konzumaci takto znehodnocených potravin by se vám nemělo nic stát. U citlivých lidí ovšem mohou tyto hmyzí zbytky vyvolat i alergii," vysvětluje parazitolog Jan Votýpka z Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity v Praze. Zdroj: http://hobby.idnes.cz/k-molum-budte-nekompromisni-mnozi-se-a-kali-ve-vasi-spizirne-plv-/hobby-domov.aspx?c=A090609_165534_hobby-domov_mce
|
vertigo |
|
(23.1.2015 9:32:52) Díky
|
|
|
bono |
|
(23.1.2015 8:48:36) zkus dát mouky a podobné věci do igelitu a na 24 hodin zamrazit v mrazáku. Vyčisti ve spíží všechny kouty, dírky a další schovky, kde by se mohli nacházet kukly. Občas to zabere, někdy je to ale běh na dlouhou trať
|
|
nebeska |
|
(23.1.2015 9:00:33) Mne se jich nepodarilo zbavit nikdy, vlezou naprosto do vseho, do cokolady pres nekolik obalu, usidlili se i v sirkach, dokonce ve svetru, to bych musela hermeticky uzavrit naprosto vsechno...vzdycky vyhazim celou spajzku, ale asi k nam lezou od sousedu...
|
Muumi |
|
(23.1.2015 9:54:36) Já jsem se jich zbavila až přestěhováním. To považuju za svůj největší životní úspěch, že nejeli s náma. Lítali pak ještě týdny v tom prázdném bytě, myslela jsem si, že při vyklízení najdeme zdroj, ale nenašli, nechápu, odkud lezli. Ale jídlo jsme všechno vyjedli a podezřelé věci vyhodili, takže jsme začínali od nuly. Jinak prolezou i závitem od přesnídávek, fungujou ty zabroušené sklenice a pak určitě lock-lock, na zbytek není spoleh. Někdo dává všechno přinesené přemrazit, ale pokud je to v paneláku, přelezou ti od sousedů digestoří, stoupačkou...
|
nebeska |
|
(23.1.2015 11:14:32) No, já už jsem to vzdala a zžila jsem se s nima :)
|
*Owls* |
|
(23.1.2015 12:37:03) Předpokládám, že žiješ v RD. Protože kdyby se s moli sžila moje sousedka a já je musela donekonečna likvidovat, tak by možná brzy došlo i na likvidaci sousedky
|
nebeska |
|
(23.1.2015 14:09:18) No, tak zrejme mam sousedku, ktera je nelikviduje, takze jsem na likvidacni nikamnevedouci cistky rezignovala...
|
|
|
|
|
|
Lei |
|
(23.1.2015 9:12:30) Mně přijde, že to napadené jídlo je cítit...rýže a tak...takový zvláštní zatuchlý puch, ale možná si to jen sugeruji. Teoreticky bych si dokázala představit, že třeba rýži nebo čočku pořádně propláchnu, larvy vyplavou a slejí se, i ten trus by se vypláchl...(řekla bych, že v procesu zpracování potravin se taky vyskytuje všelicos, o čem ani nevíme, tak nás to tak nedere)...ale smrdí to dál...
Překvapilo mne, že se dokáží vecpat i do zdánlivě hermeticky uzavřených dóz.
Na likvidaci bylo nejhorší, že ty larvy se zamotaly všude možně, nejen v jídle. Např. v nenačatém! balení papírových ubrousků, v chladicím obalu na víno, ve spárách ve zdi atd. Takže to chtělo prohlédnout spíž komplet.
Co mi pomáhá, jsou listy ořešáku. Tak pět šest listů utrhnu, svážu a pověsím ve spíži. Přes sezonu obměním, na zimu tam visí ty suché. Někde jsem to četla a funguje to.
|
Rodinová |
|
(23.1.2015 9:48:16) Urcite jsou citit, ja vzdycky vsechno vyhodila presne z toho duvodu. Zadna sugesceAsi se ty suroviny pouzit daji, zejmena po tepelne uprave, ale nejak mi to nedalo...
|
|
Muumi |
|
(23.1.2015 9:56:47) To je dobrý s tím listím. Naopak nedoporučuju ty lepicí papírky, oni to prý cítí asi na 200 metrů, takže si je natáhneš z celého domu.
|
Mapat |
|
(23.1.2015 10:49:44) já naopak s papírky mám dobrou zkušenost, díky nim jsem se těch bestií na hodně dlouhou dobu zbavila ale s tím ořešákem je to zajímavý tip, určitě zkusím vím, že listy ořešáku věší chovatelé králíků před kotce, nějaké ty králičí viry nebo bacily to prý taky nemají rády
|
|
|
|
*Owls* |
|
(23.1.2015 12:35:39) Potravinových molů se děstím téměř stejně jako vší Nemyslím si, že by člověka nějak ohrožovali na životě, ale je to pro mě prostě eklhaft Před lety jsem kvůli nim povyhazovala téměř všechno ze spíže Dala jsem si tu práci a opravdu prakticky všechno mám v uzaviratelných dózách. Od té doby se mi stalo, že jsme dostali toffife bonbony s červem, ale nikam jinam (než jsme si toho všimli) se to nedostalo, protože i čokolády a mlsání máme v "klikací" dóze. Na dveřích komůrky mám lepenku na potravinové moli, která by mě na jejich přítomnost záhy upozornila. Pokud si koupím mouku s molem a nevšimnu si toho, tak ten se zase nedostane z dózy. Je fakt, že nemám zásoby - pytlíky v komoře. Nejsem zvyklá nakupovat do zásoby. Jsme z velkého města a do obchodu to mám 5 minut pěšky.
|
Ridwen2 |
|
(23.1.2015 15:45:18) Já jsem si je občas přinesla kupodivu v čajích nebo v koření - ty asi míň hlídám než mouku. Zbavit se jich bylo těžké - všechno vydrhnout, nenapadené věci přemrazit, napadené vyhodit... Docela pomáhá bobkový list volně ložený po spíži, ale musí ho být fakt hodně, to je údajně odpuzuje. Ale osobně si myslím, že jsou zmutovaný - mně se jednou dali v koupelně do šestikilovýho balení pracího prášku. Nic jinýho tam k jídlu neměli, dopadla jsem v koupelně toho mola a pak objevila v tom prášku ty typický nitky...
|
|
|
|