Limai |
|
(20.3.2015 19:04:10) Zkouším udělat domácí smetanu podle receptu 200 ml polotučného horkého mléka a 125 g másla - vyšlehat.Zkoušeli jste někdo?Povedla se smetana?Má se to nechat do druhého dne v lednici a pak vyšlehat,ale nezdá se mi na tom už nyní to,že jak mléko zchladlo,trocha másla zase ztuhla do kousičků.Nemá se to přecedit?V receptu o cezení nic nepíšou.Nebo vyšlehat v horké vodní lázni?
|
dadlenka |
|
(20.3.2015 19:22:17) A ja jsem si vzdycky myslela, ze smetana se sbírá z mléka. Tohle mi prijde absolutně nesmyslné...
|
|
Monika |
|
(20.3.2015 20:41:30) Co to je za nesmysl?Z toho vyjde podle mně leda mastné mléko? Proč si nekoupíš místo másla a mléka rovnou smetanu nebo šlehačku? Jestli máš máslo i mléko kupované, tak co na té smetaně bude "domácího" a jestli bereš mléko někde "od krávy", tak se tam zeptej i na smetanu, ne? Co s tou "domácí smetanou" máš v úmyslu dělat? Pít jen tak?
|
Limai |
|
(20.3.2015 21:23:47) Zřejmě proto že nemám možnost.
|
Monika |
|
(20.3.2015 21:46:05) No, a co s tou smetanou potřebuješ udělat? To jsem se neptala kvůli "rýpání", ale jako že třeba by požadovaného výsledku šlo dosáhnout jinak než šleháním mléka s máslem. Trochu rýpání byla ta první věta, protože to "vyrábění domácí smetany" na mě dělalo dojem takového toho aktivismu typu "dělám domácí chleba, olej, mýdlo, svíčky ..." - což mi v některých případech (ne třeba u chleba, aby se toho někdo nechytl) v dnešní době přijde spíš směšné.
|
Limai |
|
(21.3.2015 10:00:15) Potřebuju udělat karamelový krém do větrníků a kremrolí.
|
Citronove koliesko |
|
(21.3.2015 16:41:42) Kremrole sú výborné aj s jablkovým snehom.
|
|
|
|
|
|
Stáňa * |
|
(20.3.2015 21:53:45) Přidám se s podobným dotazem. Chci zítra uvařit květákovou polévku, do které normálně dávám smetanu na vaření. Tu jsem ale zapomněla koupit...
Když dám mléko a máslo, bude to chutnat stejně jako se smetanou? Bude to vizuálně stejné?
|
Monika |
|
(20.3.2015 22:09:35) Úplně stejné asi ne, ale já bych to tak udělala. Nebo vymyslela jinou polévku a květák využila jinak
|
jitka kytka | •
|
(21.3.2015 16:06:11) Do květákový polívky smetanu dávat nemusíš. Dělám normálně jíšku na másle, zaleju vodou, na růžičky květák, povařit, sůl a je to. Můžou tam být ještě nudličky nebo knedlíčky, na dochucení nějaká zeleninka ...
|
*Hanka* & Lucinka |
|
(24.3.2015 14:44:10) dělám jako jitka kytka, ale do jíšky přidávám ještě strouhaný muškátový oříšek.... smetanu vůbec do květákovky nedávám
|
|
|
|
|
Uarda |
|
(20.3.2015 22:23:35) Kdysi dávno v mladické nerozvážnosti jsem to zkoušela. Výsledkem bylo mléko s mastnými oky na povrchu. Nevím, která to hospodyňka (Úlehlová-Tilschová?) to doporučovala v situaci, kdy sbíraná smetana zrovna není k dispozici. Považuji to za pitomost.
|
|
tussi | •
|
(21.3.2015 6:51:49) Ten recept na domaci smetanu zni sice docela nechutne, ale na druhou stranu - kdyz necham odstat kravske/kozi mliko, posbiram smetanu, vysleham a scedim, mam maslo.... (ovsem ta predstava krabicove bile vody s margarinem do kupy... az me fakt natahlo, pardon)
|
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(21.3.2015 8:33:24) Matně si vzpomínám, že mi mamka říkala, že se takhle smetana dělala (když za totáče zrovna nebyla k sehnání). Ale jestli šla vyšlehat a jak to vypadalo, tak to netuším...
|
Dani.K, K 05, P 09 |
|
(21.3.2015 8:36:54) Přiznám se, že nejvíc bych se bála kvality (nekvality) másla a možná i mléka, že to může být důvodem, proč to nepůjde...
|
|
|
Epepe |
|
(21.3.2015 8:55:46) Povedlo se to?
|
Limai |
|
(21.3.2015 10:01:04) Ještě nevím,teprve to půjdu šlehat,ale určitě sem napíšu výsledek.
|
anemon |
|
(21.3.2015 13:15:18) Limai - a jak dopadl ten cukr v čokoládě?
|
Limai |
|
(21.3.2015 21:08:59) Cukr v čokoládě se nerozpustil.Příště zkusím ten doporučovaný cukrový rozvar.
|
Citronove koliesko |
|
(21.3.2015 21:12:15) Minule som urobila ten cukrový rozvar (cukor+voda, zvariť na sirup), do toho kakao a maslo. Chuťovo vynikajúce ale nemá to hladkú konzistenciu a vrže tam trochu to kakao.
|
|
|
|
Citronove koliesko |
|
(21.3.2015 16:40:40) ako to dopadlo? ja mam pre tento pripad vzdy kupenu trvanlivu slahacku, dnesne mlieko a dnesne maslo by som spajat neriskovala
|
|
|
|
Maťa. |
|
(21.3.2015 16:52:13) Myslím, že tú smotanu takto doporučovali nahradzovať do jedál, kde sa z nej nešľahá šľahačka. Tam, kde sa proste nalije pri varení, alebo napr. do třených těst a podobne (máslom ako keby zvýšili tučnosť ala šľahačka).
Pochybujem ale, že z toho urobíš šľahačku, to asi ne.
|
|
Limai |
|
(21.3.2015 21:06:57) Takže katastrofa,nedoporučuju nikomu zkoušet.Smetana a šlehačka z toho udělat nejde,protože jak ta emulze zchladla,z másla se opět stala hrouda másla plavající v mléce a vyšlehat to žádným způsobem nejde.Takže jsem to rozpustila a nalila do karamelu,a ten jsem pak vyšlehala s máslem na krém.
|
|
|