| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Vaření na ohni

 Celkem 39 názorů.
 white 


Téma: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:19:57)
V létě budu vařit na otevřeném ohništi týden pro asi 20 lidí. Nemáte nějaké tipy na levná chutná jídla, aby to nebyly jen těstoviny na různé způsoby?
 daba+holčička 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:25:20)
no zrovna těstoviny mi přijdou v kotlíku složitý, neb se musí vařit zvlášť těstoviny a zvlášť omáčka. Vařila bych polévky, omáčky, eintopfy, co se dá sníst s chlebem
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:28:35)
Dabo, pokud jsi déle venku, tak to není optimální, pokud je s nídani, svačině také chleba, pak nastává tzv, chlebová dieta a po třech dnech frflaj. ~j~
 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:30:50)
Bramborový guláš, fazolový guláš, rizoto, guláš s chlebem, ovocné knedlíky.
 Tragika 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:33:41)
Vařila bych minimálně. Syrová strava je taky fajn.
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:35:18)
Po pár dnech tě kolektiv sežere (bude mít hlad) a zelenina - syrová a pestrá - leze do peněz.
Chebová dieta taky po pár dnech omrzí...
 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:34:56)
Jo a kuře v alobalu na různé způsoby....napíchnutá na klacek....moje vzpomínka z dětství stále nevybledla, kuře jsem tehdy neměla zrovna ráda, ale tohle byla lahůdka.
 Citronove koliesko 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:40:37)
Kapustnicu s klobaskou a hríbami
Divinový guláš
Chilli Con carne
Plnený zelný list
Segedín

 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:42:20)
A na horkých kamenech se dají dost dobře smažit lívance, palačinky, bramborové placky všeho druhu....takže zatímco se v kotlíku nad ohněm dusí guláš, dá se na kameni vedle připravit i jiná příloha než chleba...tortila, bramboráčky, brambory.

Pak se dá ještě chystat maso v zemi...nemám vyzkoušeno, ale prý snadné....a umožňuje to ohniště využít na přípravu přílohy.
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:48:17)
Tak dobré je sehnat si nad oheň rošt na 2 hrnce. (dle mě prakticky nezbytné na delší vaření)
 white 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:46:29)
Díky, jste inspirativní~w~
Kuře v alobalu a ovocné knedlíky zatím vedou.
 white 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:48:13)
Zajímalo by mě to maso v zemi. Nedalo by se v alobalu vložit přímo do ohně?
 Slonisko 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:51:00)
Do ohně ne, to by se spálilo. Je potřeba balíček zahrabat do popela/žhavých uhlíků.
 Delete 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:56:22)
Jmenuje se to Setonův hrnec:

http://www.apetitonline.cz/recepty/5246-setonuv-hrnec-aneb-kure-z-jamy.html
 Vaitea 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:05:12)

V tom receptu od Delete z netu je nakonec kuře zabaleno do pečícího papíru, to považuju za nezbytné.
My to dělali s dětmi ve skautu podle orig.receptu - kuře se pouze zabalí do kopřiv.
Maso výborný, ale dost to "křoupalo" 😉
 lampetra 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:26:52)
Postupem času jsme vylepšili strategii vaření v setonově hrnci - ohe%n pálíme přímo v jámě, kameny tam naházíme zhruba po hodině topení. Takže se pak s horkými kameny nemusí manipulovat. Maso balíme do silného alobalu, pak do nějakého lupení ( lopuch, kopřivy... co je v okolí. Jámu máme cca 0,75 x 0,75 x 0,75 m. Dobré je balíčky udělat a la živáňská - několik druhů masa, anglická, cibule, klidně brambory na kostičky.
Na placatém kameni se peče výborně - nejdřív ho nahříváme, pak ho převalíme na tu stranu, která byla nad ohněm - je krásně opálená a čistá - kámen peče třeba hodinu - pro 6 osob krásně upečeme maso i bramborové placky jako přílohu. Kámen máme třeba 0,75 x 0,50 x 0,20 m - podle toho, co najdeme.
 Edysha 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 17:59:43)
Ragu, fazole na paprice, mexicky mix (klobasa, mlete maso, fazole, brambory, raj.protlak), rajska s masovymi kulickami, plnene knedliky s uzenym, cina (ryzove nudle staci jen zalit horkou vodou).
 ee 
  • 

Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:17:13)
Moje specialita v kotlíku je kuře na paprice s kynutymi knedlíky,těstoviny taky dobrý, jinak sladké ovocne knedlíky bez náplně vevnitř polite smetanou jsou taky bomba!otázkou je,kdy nakupujeme a jestli máte lednici,my máme jen potok a letos poprve jsem zavařila maso do sklenic a byla to úspora času,šly z toho různé omáčky s rýží ...jještě mě napadá leco,krupicova kaše,poridge, jahlova kaše..torteliny....
 7kraska 
  • 

Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:27:32)
ovesna kase varena ve vode a do hotove teple kase pridat syrova nastrouhana jablka a poradne zamichat....bomba!
 7kraska 
  • 

Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:29:00)
videla jsem prodavat hotova jidla pro cundraky, v zatavenem sacku, ta by sice vysla draho, ale da se pouzit pro ochuceni uvarene ryze nebo testovin - jako omacka

no a taky polevky, ktere vylepsis zeleninou, uzeninou apod.
 Vaitea 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:34:28)
Jj, to jsmedělali na kolejích.
A když se to dá do misek a zchladnout, druhý den jsme to měli jako puding :-)
 angrešt 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:31:14)
Spíš záleží, co budeš mít za nádobí a jaké možnosti zásobování a uskladnění.

Jinak zrovna těstoviny se nevaří moc dobře v kotlíku, potřebují dost velký objem vody a v tom malém kotlíkovém se hodně slepují. Líp se vaří rýže, brambory, jáhly apod., kterým malý objem nevadí.

 daba+holčička 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:11:34)
na tohle doporučuju těstoviny Panzani, vaříme je jednou za rok pro 20 lidí a tak velký hrnec aby plavaly prostě nemáme, ale i tak jsou celkem jedlé, opravdu nelepí :D
jinak my na tuhle akci objednávám expressmenu.cz - zavařené hotovky (maso s omáčkou), my vaříme jen přílohu
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:27:35)
Panzani jsou drahý - lidlovské jsou OK. (vaříme na ohni pro 40 lidí)
 daba+holčička 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:36:39)
Zorvna teď jsou v Bille za 24,-
 Lída+4 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:38:30)
Zbytečně drahý. Lidlovský jsou za polovic, a kvalita srovnatelná.
 La Pepa 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:43:08)
ale ty panzani expres bych na jednou koupila, v případě, že bude nějaké extra hnusné počasí, nevyžadují dlouhý var, v krizi stačí je trochu potrejrat ve skoro vroucí vodě.
 Papillon 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 18:45:45)
Vzdycky, kdyz se mluvi o vareni na ohni, tak si vzpomenu na tuhle francouzskou kucharku:

http://www.cuisine-campagne.com/index.php?post/2014/11/17/Cuisiner-avec-le-feu

Krasne fotky, obcas na ni mrknu pro potechu oka :-) (treba ty plnene porky, mnam)
 La Pepa 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:41:15)
Hodně záleží na tom, jaké bude zásobování, chlazení, doprava a tak.
Rošt je nutností, ono taky počítej s tím, že bude potřeba skoro pořád vařit vodu na čaj/nádobí.
namátkou mě napadá:

bramborové knedlíky (z pytlíku) s uzeným (lanšmítem) a cibulkou
super se vaří pohanka - nepřipaluje se, smíchat pak s nějakou zeleninou a třeba masem (nebo jen špekem)
čočka nebo fazole (namáčeli jsme je v plátěném pytlíku v řece za lodí - ale v oblasti křišťálově čistých řek)
k večeři bych se uchýlila k pomazánkám, polívkám (i z pytlíku, podle toho, kolik času tomu chceš věnovat)
Podle zásobování bych snídaně střídala - třeba nějaké musli, ovesná kaše, krupice, vločková kaše.

Bavilo by mě to :-) Skoro závidím.

I když já vařila letos v normální kuchyni asi pro 40 (1 den) a byl to docela zápřah.

 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:49:10)
La Pepa, záleží jestli budou na místě a někdo bude určen na vaření - my mimo civilizaci na stálém místě NEvaříme polotovarů ani instantních sajrajtů. Žádnej lančmeat ani polívka z pytlíku, ani glutamát a lze to docela dobře. Za dopoledne se dá navařit při dvou místech na roštu na celý den. (polévka, majda, příloha, pomazka...)
 Eržika. 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 19:50:41)
Pojeď - máme místa ve vaší dětské kategorii. :-) Písni mi na mail.
 Kalamity YANKA 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 21:41:28)
Špízy v alobalu strčené do ohně...aaaaahhhh... a k tomu brambory z popela... Kam mám přijet?~t~~z~~z~~z~
 Girili 


Re: Vaření na ohni 

(26.4.2015 23:14:45)
Ja ti tedy neporadim, byly tu velmi dobre tipy. Jen te polituji - co jsi komu provedla, ze jsi byla odsouzena k tomuto?!?! Tedy nechapej me spatne - ja tabornicim moc rada, obcas pro zprestreni i rada pripravuji jidlo na ohni, ale tyden pro 20 lidi a sama? Co je to za akci, ze se neprostridate? Jsi smirena s tim, ze budes mit z ostatniho programu naproste prd? Pro me nocni mura. :-)
 white 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 6:29:55)
Dobrovolně, a budeme dvě~x~
 Girili 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 9:49:20)
To zni o maly chlup lepe. :-) Tak at vam do kotliku moc neprsi. ~;)
 Eecta 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 14:38:13)
My jezdíme na 3 týdny a vaříme pro 17 až 25 lidí, jak se to sejde. V základu je nás 7 dospělých a 10 dětí. Máme 2 hodně velké kotlíky, 2 střední, 4 ešusy, konev na vodu a 2 pánve. Pak různé rožně a samodomo rošty a různá udělátka. Důležitá je vybavená kuchyň, myslím vařečky, obracečky, prkýnko, struhadlo, nože... Taky je dobré mít pevně uzavíratelné plastové nádoby na jídlo, pokud ho jako my budete uchovávat v zemi ve vykopaném sklípku, myši jsou šikovný a načnou kde co.

Vaříme
bramborový guláš
Hovězí guláš s knedliky
Maso pečené na roštu - kuřecí pro ženský, krkovice pro mužský
Špízy
Kuře
K masu vždy brambor
Výpečky v kotlíku s bramborovým knedlíkem a zelím
Hovězí vývar
Hrachovka s opečenou houskou
Lívance
Palačinky
Těstoviny se sýrem a kečupem

Většinou toho po pár dnech zopakujeme.
 Eecta 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 14:39:10)
Jo a bramboračka, na tu bych zapomněla
 Hanka 75 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 17:00:33)
ovesná kaše, na konec se přidají oříšky, rozinky a na kousky nalámaná hořká čokoláda (jedí i odmítači ovesné kaše)
ostatní kaše jsou podle mne náročnější
 Tragika 


Re: Vaření na ohni 

(27.4.2015 17:34:53)
Nikdo nenavrhl kuskus? Když se zamíchá se zeleninou, je to expres jídlo.

Komerční sdělení

Zajímavé akce

Vložte akci

Další akce nalezte zde

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.