ALL |
|
(18.6.2015 8:47:47) Chystám se péct medovník podle receptu z Apetita. Krém má být ze zkaramelizovaného salka, ale nepíše se, jestli vařit, nebo nevařit. V diskuzi pod receptem jsem se dočetla všechno možné - obyč. salko vařit, obyč. salko nevařit, karamelové salko vařit, karamelové salko nevařit... Tak nevím - myslela jsem, že když koupím karamelové, už ho vařit nemusím. Jak to děláte vy? Díky za rady!
|
neznámá |
|
(18.6.2015 9:29:31) Švagrová dělá klasiku z vařený a výborný. Mamka dělá z nevařeného, ne karamelového, prostě obyčejné a neuvařené salko a taky výborný. Ovšem jsou to dva recepty, mamka dělá i jiné korpusy, takové tvrdé a ty do sebe potom nasáknou to neuvařené salko. Mám pocit, že se to celé, po naplnění musí zatížit a nechat odležet.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(18.6.2015 10:37:58) V receptu je uvedené karamelové Salko. Takže buď to uděláš jednoduše a koupíš karamelové, nebo koupíš normální, které musíš uvařit, aby zkaramelizovalo. Někdo dělá světlý krém z obyč. Salka. Ale to je takové nijaké. Na mě je tento krém nepoživatelně sladký. Místo Salka připravím karamelový pudink.
|
zerat |
|
(18.6.2015 10:45:09) Osobně si myslím, že tam jde o trvanlivost - svařené Salko s máslem bude výrazně trvanlivější než pudink s máslem. Ad zakladatelka - buďto kup karamelové Salko zn. Karamelo (je chuťově výborné) a nebo si kup normální Salko a svař si ho sama (ovšem v tuto chvíli vím jen o výrobku Jednoty, kde jde o uzavřenou klasickou konzervu bez vylupování ručně víčka. To s vylupovacím víčkem bych se bála vařit v tlakáči). Karamelové Salko od tuším Tatry nedoporučuji - je nahořklé a "teče"
|
Lenka Pražanda |
|
(18.6.2015 10:51:19) Trvanlivost - to je pravda. Je to krém jako na klasický dort, takže se s tím také tak musí zacházet. Zase je perfektně rozleželý do druhého dne. Nemusí se 3 dny čekat. Tím pádem to vyjde na stejno. Ovšem, nikomu to nevnucuji, je to jen můj názor
|
|
ALL |
|
(18.6.2015 12:46:34) Chci to dělat předem, medovník prý má být rozleželý, takže delší trvanlivost je lepší. Díky za tip na Karamelo, to neznám. Kde se dá koupit? Pro mne je dostupná Billa, Albert a Lidl. Ještě jsem někde četla tip na ruské "salko" "Varjonka".
|
zerat |
|
(18.6.2015 12:56:31) AL, Caramelo ( odkaz na výrobek: https://www.google.cz/search?q=caramelo+cond%C3%A9&es_sm=122&biw=1242&bih=585&tbm=isch&imgil=lBToZZt0HN_62M%253A%253B-hhCgTNSPuC0KM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.znasehoregionu.cz%25252F%25253Fc%2525253D5%25252526vi%2525253D56%25252526pd%2525253D265&source=iu&pf=m&fir=lBToZZt0HN_62M%253A%252C-hhCgTNSPuC0KM%252C_&usg=__jnsY-siyImuUcWs91EsLL_Cznug%3D&ved=0CDYQyjc&ei=aaOCVbfSD8nTUavDgtgM#imgrc=lBToZZt0HN_62M%253A%3B-hhCgTNSPuC0KM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.znasehoregionu.cz%252Fphotos%252Ffsbohemilk-conde-caramelo.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.znasehoregionu.cz%252F%253Fc%253D5%2526vi%253D56%2526pd%253D265%3B453%3B600&usg=__jnsY-siyImuUcWs91EsLL_Cznug%3D) kupuji buď v Coopu nebo v Globusu. Do Billy nechodím a Albertu více méně nechodím, takže vůbec netuším, jestli tuhle značku mají nebo ne
|
|
|
|
|
Vanka |
|
(18.6.2015 13:53:09) Salko je jen zahuštěné mléko, tedy nemá vůbec karamelovou chuť. Takže buď ho musíš svařit - to způsobí, že se vytvoří karamel nebo koupit už karamelizované.
No a nebo si prostě uděláš karamelový krém sama. Což vůbec není problém a dost tím ušetříš. Recept je ve všech starších kuchařkách - jo naše babičky ještě uměli vařit - cukr+voda = karamel, zalít smetanou, vychladit, vyšlehat s máslem.
Dělám, hlavně protože je pro nás Salko strašně přeslazené. Domácí krém si můžu udělat podle svého. No a navíc mě ta výroba karamelu děsně baví, je to tak lehké a úžasné, že je škoda to aspoň jednou vyzkoušet.
|
|
Sabika a ďáblové |
|
(19.6.2015 10:08:24) Já dávám slazené salko a v mixeru ho namíchám s hustým neoslazeným!!! karamelovým pudinkem a pak s máslem a je to také dobré,zkazit se nic nestihne,páč nič nezbyde
|
|
|