Hr.ouda |
|
(4.10.2015 10:50:11) mohly byste mi to prosím víc objasnit? Jste ve mne vzbudili dojem , že jsem něco jako Maryša - travička .
Kupuju spíš slunečnicový, pokud možno ve skle, ale když dojde v nepravou chvíli, musím vzít za vděk tm, co mají tady ve večerce.
Jinak jsem poslala mladšího syna pro 4 lahve octu a donesl mi 4 lahve oleje, řepkového.
2 z nich jsem siž spotřebovala a ty další dvě mám ted teda chut vyhodit - i když si plně uvědomuju, že nejsem myš, a utěšuju se, že psi taky nesměj třeba rozinky a mne se po nic nic nestane
|
angrešt |
|
(4.10.2015 20:37:35) Erukové se komplet nevyhneš. Je v různých kupovaných výrobcích, nedá se jí utéct. Navíc je teda třeba v té hořčici, ale i v luštěninách se nějaká najde... každopádně je to látka, u níž byla prokázána za zvířatech (myši, potkani, ptáci, možná i další, tohle je z toho, co jsem kdy četla) její kardiotoxicita. Poškozuje myokard, fibrotické léze, které jejím působením vzniknou, přetrvávají i po ukončení konzumace erukové. A četla jsem, že myokardiální léze u potkanů (nebo myší? teď nevím, u něčeho laboratorního chlupatého) vznikají i při požírání nízkoerukových olejů.
Další popsaný negativní efekt erukové je zpomalení až zástava růstu u mláďat, myslím, že bylo popsáno i snížení fertility takly u nějakých laboratorních zvířat.
Nevím o žádné studii prováděné na lidech. Možná nějaká byla a unikla mi, fakt nevím. Každopádně eruková poškozuje různé živočišné druhy (přce jen potkan-slepice je už evolučně od sebe dost daleko, abych mohla pro svou osobní potřebu aproximovat, že potkan - člověk to bude mít taky podobný s erukovou).
takže prostě svou konzumaci erukové minimalizuju, řepkový olej nekupuju. (mám mimoto určité podezření, že momentální adorace řepkového oleje by mohla i souviset se záhadnými dotačními programy preferujíccími řepku nejne na palivo..no co já vím, to už je moc blízké konspiračním teroiím a to pro mě není argumentační materiál ). Existuje dost široká škála jiných tuků. Stačí, že jím řepkový v různých kupovaných jídlech, domů si to netahám.
|
Epepe |
|
(4.10.2015 20:43:20) Ale co teda jíš? Slunečnicový nemáme jíst, řepkový taky ne, olivový se připaluje a máslo je drahé ...
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(4.10.2015 20:47:21) Proč bychom neměli jíst slunečnicový? Moje babička říkala jenom Vegetol a toho se držím.
|
|
angrešt |
|
(4.10.2015 21:01:40) To je na mě, co jím? Jím leccos - oleje od olivového přes slunečnicový, z hroznových jader, ořechový, kokosový...až třeba teď ten zavinutkový, pistáciový..no prostě různě.
Jím máslo.
A škvařím si sádlo, jak vepřové, tak kachní a husí, používám i kuřecí tuk... Když porcuju drůbež, tak okrájím všechne viditelný tuk, který vidím, a v mikrovlnce vyškvařím (to teda dělám hlavně proto, že nemám ráda, když při pečení pustí drůbež moc tuku, nechutná mi to). A taky posbírám vždycky tuk z vývaru a pak ho používám na vaření...
A používám třeba do pečiva hodně ořechů, lteré zastanou tu tukovou složku..)třeba dneska jsem upekla koláč čistě jen z mandlové mouky a dala jsem do toho jen štípek másla kvůli vůni..)
tak nějak.
|
angrešt |
|
(7.10.2015 20:31:39) Omlouvám se, spáchala jsem záměnu rostlin, ne zavinutkový, ale světlicový! Ony mají trochu podobný střapatý květ a nějak jsme se přepsala.
|
|
|
. . |
|
(7.10.2015 20:38:36) Máslo se taky přepaluje. Používám na studeno olivový olej, na teplo ghí. Pužívám obojí v malém množství, takže mě cena tak netrápí. Manžel si maže na pečivo máslo. Taky mu vydrží.
EDIT: jo, peču kynuté koláče (jiné pečení sladké výjimečně), a tam tedy máslo.
|
|
|
|
|