| Přihlásit se | Nová registrace
tisk-hlavicka

Typické regionální moučníky

 Celkem 59 názorů.
 pearl 


Téma: Typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:00:31)
Pasu po nejrůznějších receptech na pečení.

Znáte nějaké typické místní, jako frgál, pražské koláče apod., ale méně známé?

Díky.
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:15:33)
Nevim, jestli jsou regionalni, ale u nas se pecou dvojctihodne kolace a masopustni svitky.
 Madigan 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:27:26)
už jsem ten výraz několikrát viděla, ale fakt nevím, co znamená to "dvojctihodné" ~f~~f~~f~ prostě nevím :-)
 pearl 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:30:26)
Jestli se nepletu, maji jednu napln uvnitr a dalsi navrchu?
 Inka ..|-.|-.-|.- 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:30:48)
Že mají dvojí náplň, jednu uvnitř druhou navrch, ne?
 Analfabeta 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 10:25:22)
Tak to je znám jako Moravské koláče a není to pro mne novinka, protože moje maminka pocházela z Moravy a běžně je doma pekla.
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:33:07)
Dvojctihodne, ze maji dvoji napln. Je to kynute testo, udelas buchticku s makem, nebo s marmeladou, s tvarohem. Tu buchticku rozplacatis a do dulku nahore das dalsi napln, odlisnou od te, co je uvnitr. A navrch jeste drobenka. Takze mas treba tvaroh uvnitr, navrchu povidla a drobenku. Jsou to kolacky tak do 6 az 7 cm v prumeru.
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:42:11)
U nás tomu říkáme vdolečky.
 Ráchel, 3 děti 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:57:14)
ale vdolky jsou smažený
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:07:51)
U nás je vdolek kynuté těsto přes celý plech, na to ovoce, marmeláda, tvaroh nebo mák, posypat drobenkou. Vdolečky jsou "koláčky"- uvnitř tvaroh, navrch povidla a drobenka, krajanec- kynutá pečená placka, co se jí k polévkám nebo třeba fazoli pohustu, báleše těsto pečené na plotně, koblihy a milosti smažené. Nikdy jsem neslyšela o smaženém vdolku.
 Madigan 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:12:04)
Magrato - ty jsi snad moja sousedka :-) jj, fazole po hustu a krajanec
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:16:17)
Tož, leda súsedka. Su ze Slovácka, kúsek od nás pukl buben a vynalezli měděný drát~t~
 Madigan 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 16:49:57)
Magrata - šak z tama co pukl buben mám chlapa, spoustu přátel a jsem tam každý týden. My sme 10 km od tama, v samém srdci, tam co sú slavnosti vína.
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 22:14:52)
Tož, možem dat nekdy kafé. Napiš mi mail, jestli chceš.
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:12:39)
U nas jsou vdolky pecene v troube, kynute testo, posypane makem. V prumeru bulky po upeceni cca 10 cm v prumeru. Ji se s rozvarenymi jablky za tepla. Nebo jako pecivo s maslem, kdyz zbyde.
 neznámá 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:21:21)
Fakt, myslela jsem, že bavorské vdolečky jsou celorepubliková záležitost.
U nás je vdolek placatější kobliha s důlkem a náplní navrch.
A vdolky a koblihy navrch jsou nepoctivé a berou se jako pokus o zdravější stravování.~:-D
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:23:17)
Bavorske vdolecky jsou celorepublikova zalezitost ve skolnich jidelnach :) to je jasne.
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:23:31)
u nás se tomu říká koblih. V obchodě bavorský vdolek, to je fakt, ale doma je to koblih.
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:27:34)
Kobliha nebo teda koblih je smazena. Vdolek nemuze byt smazeny.
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:31:39)
A jak se ty bavoráky teda dělají?
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:37:24)
Kynute testo rozvalis tak na 1 cm, vykrajis kolecka a smazis z obou stran. Nahoru povidla a slehacku, jste to nemeli ve skolni jidelne nebo co ? ~:-D u nas pravidelne.
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:41:33)
No jo, ale ty píšeš, že vdolek nemůže být smažený, tož mě to zmátlo.
 Lída+2 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 5:50:31)
Chloé , náhodou přesný recept na zelník na sladko nemáš, když znáš tohle?
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 13:37:24)
Lido,
zelniky na sladko neznam. Jen slanou klasiku.
 Lída+2 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 13:45:43)
škoda, vynikající záležitost
 neznámá 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:25:04)
Ne navrch, v troubě jsem myslela.~8~
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:42:53)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:43:19)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:43:44)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:44:10)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:44:37)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:45:03)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 Žžena 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:45:31)
Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO.
U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:22:19)
Eště se tu pečou makovníčky a ořecháčky- kousek kynutého těsta jako na vdolečky rozplácnout, na to váleček makové nebo ořechové náplně, zabalit do ruličky, z jedné strany potřít vajíčkem a namočit do drobenky. Peče se to zároveň s vdolečkama.
 radka 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 8:11:11)
Boží milosti! hned jsem na ně dostala chuť
 libik 


Re: typické regionální moučníky 

(5.11.2015 12:18:38)
Bavorské vdolečky se přece smaží a mají je v každé tradiční pekárně.
 Lída+2 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 5:47:57)
Ráchel, 3 děti moje babička měla sešit, když chodila do školy a tam měla recept na dolky a nesmažili se a pekli, peču je sama dodnes.....máme je moc rádi....je to posypané mákem nebo kmínem, dávám nově i sezam, uvaří se k tomu kotel jablkového pyré a bramboračka jako první chod......oběd, který jsem jako dítě měla ráda a na dolky se chodilo ještě celé odpoledne.....

A pak se pekli zelníky a ty zase byli sladký, recept se ztratil a nejsem schopná to dát dokupy......pořád je to chuťově jiné.....
 Darka,4+1 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 15:17:03)
Do zelníků dávala moje babička sladké zelí podušené na sádle s trochou soli, mletým pepřem a cukrem. Těsto jako na kynuté buchty, možná méně tuku, zato víc maštěné nahoře. Na plechu se musí hodně roztlačit. Já je na pozim občas peču, moje stará maminka vždy říká, že je to skoro totéž, co od babičky.
Jinak u nás se tradičně dělají jabkance.
 neznámá 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:57:07)
Jo, tvaroh uvnitř a marmeláda či mák navrch, samozřejmě sypané drobenkou a maličký tak na dvě sousta.
Že se jim říká dvojctihodný jsem zjistila teprve nedávno, ale u nás se pečou pouze dvojctihodné. "Obyčejné" se považují za vojebávku a komerční záležitost, žádná slušná ženská by je hostům nepředložila. To už radši kynutý koláč na celý plech než obyčejné malé koláčky.

Speciální mě napadají řepánky.
 Chloé 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:59:58)
U nas se pecou taky jen dvojctihodne. Jak pises. Jinak me spis napadaji slane recepty nez zrovna moucniky.
 Termix 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:20:41)
Štramberské uši.
V Ostravě miluju Katowické rurki. Takové typicky regionální :-D. Ale v Praze nejsou :-(
 vlad. 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:21:12)
Termix, vidim, že si z regiona ~;)
 pearl 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:32:17)
Diky, zatim znam.

Nejake "speky" nemate?:-)
 Analfabeta 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 10:29:55)
Třeba Miletínské modlitbičky - východní Čechy, perníkové těsto.
Nebo nedávno tu byla diskuse o hnětýnkách, to je zase západní část jižních Čech a přesahuje to až někam na Klatovsko.
 magrata1 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 22:41:44)
nevím, jestli to uznáš jako pečení. Báleše- z kynutého těsta vykrojíš kolečka a nysucho je pečeš na plotně šporheltu (nebo modetně na pánvi bez tuku). Ještě teplé potřeš povidly, namočíš do mletého máku s cukrem a pokapeš máslem.
 radka 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 8:16:30)
babka dělala zeláky - placky taky na plotně na kamnech nasucho, těsto bylo nakrouhané zelí, vejce, hrubá? mouka, milovala jsem to
babka to pak ještě potírala rozpuštěným sádlem (hotové placky), ale já jsem to měla radši nasucho
 Lída+2 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 13:47:28)
radko, to není ono....den předem musíš podusit zelí s tukem......pak se to celé použije do těsta......peče se to v troubě
 Bababica 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 8:36:44)
U nás se toto dělá s bramborového těsta. Říká se tomu přesňáky. Beleše říkáme smaženým vdolkům. Taky su ze slovácka.
 Puma 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 9:42:27)
Tedy to zní dobře!
 Analfabeta 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 10:32:25)
To znám jako vdolky. U nás se to mazalo tvarohem. Maminka byla z Horňácka, já už su "Čehún" = Jihočech.
 Slonisko 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:00:26)
podkrkonošská bublanina - ta placatá
 Ningit 


Re: typické regionální moučníky 

(3.11.2015 23:17:45)
Tohle je vynikající! Nejsem tedy z Orlických hor, takže netuším, jestli to je opravdu autentický recept, ale je to úžasná dobrota. Jsou to v podstatě takové maličké kynuté buchtičky s makovou náplní, které se po upečení namáčejí v medu s rumem a obalují ve strouhaném perníku. Občas když se pochlapím, peču je v adventu, moc nám chutnají.
Recept jsem našla někde v časopise.

Kolednice (tradiční pečivo, které se údajně nabízelo o Vánocích koledníkům v podhůří Orlických hor)

Kynuté těsto: 500 g polohrubé mouky, 100 g tuku (máslo, olej..), 100 g cukru krupice, 2 žloutky, 1 balíček sušeného droždí (nebo cca 30 g čerstvého), 300 ml vlažného mléka, trocha soli
Obvyklým způsobem zpracujeme vláčné těsto a necháme ho kynout.
(Místo tohoto těsta se může samozřejmě použít jakýkoli jiný osvědčený recept na kynuté buchty)
Mezitím si připravíme makovou náplň: 200 g mletého máku spaříme přiměřeným množstvím mléka, aby vznikla hustá kaše, a trochu povaříme (mícháme!). Podle chuti osladíme a pokud by byla směs moc řídká, můžeme zahustit strouhaným perníkem.
Běžným způsobem pak připravíme malé buchtičky, které upečeme v pekáčku vymazaném tukem dozlatova.
Po vychladnutí napíchneme každou buchtičku na vidličku, ponoříme ji krátce do směsi rozehřátého medu a rumu (smíchat v poměru, který nám vyhovuje, aby směs nebyla příliš hustá) a hned přesuneme do talíře, kde máme připravený strouhaný perník, a v něm je obalíme.
Lepší jsou až po proležení (1-2 dny).
 holka anonymka 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 9:34:38)
ano.. řepánky.. Peče moje extchyně z Pardubicko-Přeloučska. Buchtičky z kynutého těsta plněné mákem máčené v sirobu z bílé řepy a obalené strouhaným perníkem.
 Stáňa * 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 11:07:46)
Podkrkonošská obměna:

vdolky plněné mákem upéct v troubě, poté namočit celé v mléku s máslem a obalit ve strouhaném perníku, do kterého se přidá cukr. Dělá moje mamka, na mě je to moc pracné. Mňam ~s~~s~~s~
 Velšice 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 0:59:44)
Řepánky-Pardubicko, Kolínsko
 Evžíček 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 6:33:42)
Polabí- řepánky- kynuté těsto- bochánek plněný směsí cukrové řepy a máku- ňam, ňam- peče tchýně
 caira (Vojta1/03,Mates11/04) 


Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 9:33:48)
Posvícenské hnětýnky, polité čokoládovu polevou a zdobené květinkami a holubičkami - pekla je prababička , Blatensko/ Horažďovicko

co bych dala za jednu~s~
 Analfabeta 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 10:37:23)
Hnětýnky, nebo taky mětýnky, mětánky, mňam. Mám recept po babičce, který může pocházet tak z pol. 19.stol., úžasná dobrota!!
 eve 
  • 

Re: typické regionální moučníky 

(4.11.2015 10:17:53)
Diskusi jsem nečetla nemám čas, ale tady ve středním POlabí, kde se pěstovala a ještě snad někde pěstuje cukrovka, jsou to tzv. řepánky.
Budu je muset upéct, sbíhají se mi sliny.

Zajímavé recepty

Vložte recept

Další recepty nalezte zde


(C) 1999-2024 Rodina Online, všechna práva vyhrazena.


Četnost a původ příjmení najdete na Příjmení.cz. Nejoblíbenější jména a význam jmen na Křestníjméno.cz. Pokud hledáte rýmy na české slovo, použijte Rýmovač.cz.

Všechny informace uvedené na těchto stránkách jsou obecné povahy a jejich používání je plně ve vaší odpovědnosti.
Jakékoliv otázky zdraví vašeho nebo vašich dětí je nutné vždy řešit s vaším lékařem.