pearl |
|
(3.11.2015 22:00:31) Pasu po nejrůznějších receptech na pečení.
Znáte nějaké typické místní, jako frgál, pražské koláče apod., ale méně známé?
Díky.
|
Chloé |
|
(3.11.2015 22:15:33) Nevim, jestli jsou regionalni, ale u nas se pecou dvojctihodne kolace a masopustni svitky.
|
Madigan |
|
(3.11.2015 22:27:26) už jsem ten výraz několikrát viděla, ale fakt nevím, co znamená to "dvojctihodné" prostě nevím
|
pearl |
|
(3.11.2015 22:30:26) Jestli se nepletu, maji jednu napln uvnitr a dalsi navrchu?
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(3.11.2015 22:30:48) Že mají dvojí náplň, jednu uvnitř druhou navrch, ne?
|
Analfabeta | •
|
(4.11.2015 10:25:22) Tak to je znám jako Moravské koláče a není to pro mne novinka, protože moje maminka pocházela z Moravy a běžně je doma pekla.
|
|
|
Chloé |
|
(3.11.2015 22:33:07) Dvojctihodne, ze maji dvoji napln. Je to kynute testo, udelas buchticku s makem, nebo s marmeladou, s tvarohem. Tu buchticku rozplacatis a do dulku nahore das dalsi napln, odlisnou od te, co je uvnitr. A navrch jeste drobenka. Takze mas treba tvaroh uvnitr, navrchu povidla a drobenku. Jsou to kolacky tak do 6 az 7 cm v prumeru.
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 22:42:11) U nás tomu říkáme vdolečky.
|
Ráchel, 3 děti |
|
(3.11.2015 22:57:14) ale vdolky jsou smažený
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 23:07:51) U nás je vdolek kynuté těsto přes celý plech, na to ovoce, marmeláda, tvaroh nebo mák, posypat drobenkou. Vdolečky jsou "koláčky"- uvnitř tvaroh, navrch povidla a drobenka, krajanec- kynutá pečená placka, co se jí k polévkám nebo třeba fazoli pohustu, báleše těsto pečené na plotně, koblihy a milosti smažené. Nikdy jsem neslyšela o smaženém vdolku.
|
Madigan |
|
(3.11.2015 23:12:04) Magrato - ty jsi snad moja sousedka jj, fazole po hustu a krajanec
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 23:16:17) Tož, leda súsedka. Su ze Slovácka, kúsek od nás pukl buben a vynalezli měděný drát
|
Madigan |
|
(4.11.2015 16:49:57) Magrata - šak z tama co pukl buben mám chlapa, spoustu přátel a jsem tam každý týden. My sme 10 km od tama, v samém srdci, tam co sú slavnosti vína.
|
magrata1 |
|
(4.11.2015 22:14:52) Tož, možem dat nekdy kafé. Napiš mi mail, jestli chceš.
|
|
|
|
|
Chloé |
|
(3.11.2015 23:12:39) U nas jsou vdolky pecene v troube, kynute testo, posypane makem. V prumeru bulky po upeceni cca 10 cm v prumeru. Ji se s rozvarenymi jablky za tepla. Nebo jako pecivo s maslem, kdyz zbyde.
|
|
neznámá |
|
(3.11.2015 23:21:21) Fakt, myslela jsem, že bavorské vdolečky jsou celorepubliková záležitost. U nás je vdolek placatější kobliha s důlkem a náplní navrch. A vdolky a koblihy navrch jsou nepoctivé a berou se jako pokus o zdravější stravování.
|
Chloé |
|
(3.11.2015 23:23:17) Bavorske vdolecky jsou celorepublikova zalezitost ve skolnich jidelnach :) to je jasne.
|
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 23:23:31) u nás se tomu říká koblih. V obchodě bavorský vdolek, to je fakt, ale doma je to koblih.
|
Chloé |
|
(3.11.2015 23:27:34) Kobliha nebo teda koblih je smazena. Vdolek nemuze byt smazeny.
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 23:31:39) A jak se ty bavoráky teda dělají?
|
Chloé |
|
(3.11.2015 23:37:24) Kynute testo rozvalis tak na 1 cm, vykrajis kolecka a smazis z obou stran. Nahoru povidla a slehacku, jste to nemeli ve skolni jidelne nebo co ? u nas pravidelne.
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 23:41:33) No jo, ale ty píšeš, že vdolek nemůže být smažený, tož mě to zmátlo.
|
|
Lída+2 |
|
(4.11.2015 5:50:31) Chloé , náhodou přesný recept na zelník na sladko nemáš, když znáš tohle?
|
Chloé |
|
(4.11.2015 13:37:24) Lido, zelniky na sladko neznam. Jen slanou klasiku.
|
Lída+2 |
|
(4.11.2015 13:45:43) škoda, vynikající záležitost
|
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(3.11.2015 23:25:04) Ne navrch, v troubě jsem myslela.
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:42:53) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:43:19) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:43:44) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:44:10) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:44:37) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:45:03) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
Žžena |
|
(4.11.2015 0:45:31) Bavorské vdolečky jsou záležitost školních jídelen, podobně jako UHO. U nás jsou vdolky smažený, ale z jinýho těsta a placatý, velký, tlustý cca 1,5-2 cm. Ty bavorský vdolečky se chutí i konzistencí podobají spíš koblihám, vdolky jsou spíš sušší a neovoněné (narozdíl od bavorských vdolečků se do vdolkového těsta nedává tuk a rum).
|
|
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 23:22:19) Eště se tu pečou makovníčky a ořecháčky- kousek kynutého těsta jako na vdolečky rozplácnout, na to váleček makové nebo ořechové náplně, zabalit do ruličky, z jedné strany potřít vajíčkem a namočit do drobenky. Peče se to zároveň s vdolečkama.
|
|
radka | •
|
(4.11.2015 8:11:11) Boží milosti! hned jsem na ně dostala chuť
|
|
libik |
|
(5.11.2015 12:18:38) Bavorské vdolečky se přece smaží a mají je v každé tradiční pekárně.
|
|
|
Lída+2 |
|
(4.11.2015 5:47:57) Ráchel, 3 děti moje babička měla sešit, když chodila do školy a tam měla recept na dolky a nesmažili se a pekli, peču je sama dodnes.....máme je moc rádi....je to posypané mákem nebo kmínem, dávám nově i sezam, uvaří se k tomu kotel jablkového pyré a bramboračka jako první chod......oběd, který jsem jako dítě měla ráda a na dolky se chodilo ještě celé odpoledne.....
A pak se pekli zelníky a ty zase byli sladký, recept se ztratil a nejsem schopná to dát dokupy......pořád je to chuťově jiné.....
|
Darka,4+1 | •
|
(4.11.2015 15:17:03) Do zelníků dávala moje babička sladké zelí podušené na sádle s trochou soli, mletým pepřem a cukrem. Těsto jako na kynuté buchty, možná méně tuku, zato víc maštěné nahoře. Na plechu se musí hodně roztlačit. Já je na pozim občas peču, moje stará maminka vždy říká, že je to skoro totéž, co od babičky. Jinak u nás se tradičně dělají jabkance.
|
|
|
|
|
|
|
neznámá |
|
(3.11.2015 22:57:07) Jo, tvaroh uvnitř a marmeláda či mák navrch, samozřejmě sypané drobenkou a maličký tak na dvě sousta. Že se jim říká dvojctihodný jsem zjistila teprve nedávno, ale u nás se pečou pouze dvojctihodné. "Obyčejné" se považují za vojebávku a komerční záležitost, žádná slušná ženská by je hostům nepředložila. To už radši kynutý koláč na celý plech než obyčejné malé koláčky.
Speciální mě napadají řepánky.
|
Chloé |
|
(3.11.2015 22:59:58) U nas se pecou taky jen dvojctihodne. Jak pises. Jinak me spis napadaji slane recepty nez zrovna moucniky.
|
|
|
|
Termix |
|
(3.11.2015 22:20:41) Štramberské uši. V Ostravě miluju Katowické rurki. Takové typicky regionální :-D. Ale v Praze nejsou :-(
|
vlad. |
|
(4.11.2015 0:21:12) Termix, vidim, že si z regiona
|
|
|
pearl |
|
(3.11.2015 22:32:17) Diky, zatim znam.
Nejake "speky" nemate?
|
Analfabeta | •
|
(4.11.2015 10:29:55) Třeba Miletínské modlitbičky - východní Čechy, perníkové těsto. Nebo nedávno tu byla diskuse o hnětýnkách, to je zase západní část jižních Čech a přesahuje to až někam na Klatovsko.
|
|
|
magrata1 |
|
(3.11.2015 22:41:44) nevím, jestli to uznáš jako pečení. Báleše- z kynutého těsta vykrojíš kolečka a nysucho je pečeš na plotně šporheltu (nebo modetně na pánvi bez tuku). Ještě teplé potřeš povidly, namočíš do mletého máku s cukrem a pokapeš máslem.
|
radka | •
|
(4.11.2015 8:16:30) babka dělala zeláky - placky taky na plotně na kamnech nasucho, těsto bylo nakrouhané zelí, vejce, hrubá? mouka, milovala jsem to babka to pak ještě potírala rozpuštěným sádlem (hotové placky), ale já jsem to měla radši nasucho
|
Lída+2 |
|
(4.11.2015 13:47:28) radko, to není ono....den předem musíš podusit zelí s tukem......pak se to celé použije do těsta......peče se to v troubě
|
|
|
Bababica | •
|
(4.11.2015 8:36:44) U nás se toto dělá s bramborového těsta. Říká se tomu přesňáky. Beleše říkáme smaženým vdolkům. Taky su ze slovácka.
|
|
Puma |
|
(4.11.2015 9:42:27) Tedy to zní dobře!
|
|
Analfabeta | •
|
(4.11.2015 10:32:25) To znám jako vdolky. U nás se to mazalo tvarohem. Maminka byla z Horňácka, já už su "Čehún" = Jihočech.
|
|
|
|