Jáňa+tři sluníčka |
|
(13.11.2015 15:29:30) já peču podle tohoto receptu: Klasické perníčky
450 dkg hladké mouky, 120g moučkového cukru, 2 vejce, 50g tuku Hera, 100g medu, 1 vrchovatá lžička jedlé sody, 1 lžička koření do perníku( skořice, hřebíček, anýz). Já dávám hotovou směs koření do perníku.
Mouku, cukr, sodu a koření smícháme a přidáme vejce, rozehřátý tuk a med. Vše důkladně zaděláme a necháme alespoň 1 hodinu
odpočinout v chladu. Potom vyválíme plát cca 3mm vysoký a vykrajujeme potřebné tvary. Po upečení na plechu vyloženém pečícím papírem ihned, ještě horké, potřeme rozšlehaným vejcem. Ještě horké perníky klademe na rovnou plochu, aby se nezkroutily. V receptu to není uvedeno, ale peču v rozehřáté troubě na 170 - 180 stupňů dokud nenabydou a lehce nezhnědnou, cca 5-10 min. Nesmí se tam nechat příliš dlouho(tmavě hnědé), jinak by pak byly tvrdé. Na plechu musí být perníky dostatečně od sebe, pečením nabydou. Při zadělávání je dobré, když mají všechny suroviny pokojovou teplotu. Do prosáté mouky se sypkými přísadami uděláme důlek, do něj dáme vejce, trochu zpracujeme a pak postupně zapracováváme ostatní tekuté přísady mírně teplé, až vznikne tuhé a hladké těsto. Těsto necháme v igelitovém pytlíku v lednici, minimálně tu hodinu, ale vydrží klidně i celý týden.
Bílková poleva
v míse utřeme vařečkou vaječný bílek, prosátý moučkový cukr(na 1 bílek asi 20 dkg cukru) a citrónovou šťávu. Polevu vložíme do mikroténového sáčku, ustřihneme malinkatý růžek a zdobíme. Hustou polevou se dobře kreslí, ale brzy odpadá, řídká poleva se zase roztéká. Při malování se špička sáčku nedotýká perníku, poleva musí plynout z malé vzdálenosti nad povrchem. Chceme-li polevu barevnou, přidáme potravinářské barvivo.
Perníčky jsou měkké okamžitě, dost často musím odhánět děti, aby počkaly s konzumací, než vychladnou. Jsme doma blázni do vykrajovátek, takže máme několik "tematických sad" (vánoční, velikonoční, exotická zvířata, dopravní prostředky) a pečeme cca 4-5x ročně. Já zadělávám tedy rovnou z dvojité dávky, ale to záleží na počtu strávníků. My perníčky většinou ani nezdobíme, chutnají nám nejvíc bez polevy. Uchovávám v klasické plastové krabici s víkem, nedávám k nim ani rozpůlené jablko.
|
Babsi+2 |
|
(13.11.2015 18:29:44) Bílek do polevy "přecedím" přes punčochu zároveň s trochou citronové šťávy (nedělají se potom hrudky). Zdobím až následující den, poleva lépe drží. Pokud neměknou, jdou za trest do krabice s jabkama a měknutí se neubrání.
|
|
Janet+sluníčko:-) |
|
(13.11.2015 19:21:20) Děkuju moc za podrobný popis. To jsem potřebovala.
Není tady chyba? nemá tam být 450 g hladké mouky? a ne 450 dkg
450 dkg hladké mouky, 120g moučkového cukru, 2 vejce, 50g tuku Hera, 100g med
|
Jáňa+tři sluníčka |
|
(18.11.2015 14:57:27) jasně, 450 g hladké mouky, omlouvám se za překlep
|
|
|
|