zerat |
|
(17.1.2017 20:03:49) Už víc jak 2 roky doma peču kváskový chleba. A kupovaný chleba se nám doma objevuje jen o letních prázdninách, kdy na pečení doma vesměs není čas a z 99,9% bereme Šumavu z Penny a je dobrá, ale bráváme celou nebalenou. Nejhorší jsou balené půlky chleba, které dají do sáčku ještě horké. V sáčku se zapaří a je po chlebu Jak se vyrábí, peče kváskový chleba jsem sledovala celičký rok na Facebooku než jsem našla odvahu jít a zkusit založit kvásek. Kváskové pečivo je zdravější než drožďové. Kvásek dělá lepek stravitelnějším; tělo si bere více živin; u dětí prý droždí nějak blokuje vstřebávání vitamínů či co... Chleba je vynikající a v pohodě vydrží 10 dní (ale vesměs je do tří dnů fuč)... Jak se člověk v tom výrobním procesu zorientuje, tak zjistí, že byť příprava včetně pečení na jeden chleba trvá cca 14 hodin (10-12 hodin rozkvas; 20 minut příprava a hnětení v robotu; potom hodina v míse, kde těsto kyne; potom popřekládám a stočím do ošatky a v té kyne cca 2 hodiny a v troubě se peče 3/4 hodiny... tak to jde zvládnout v pohodě. Ráno než jdu do práce, tak zadělám na rozkvas; odpoledne přijdu z práce a hned dám vše do robota a odcházím se převléknout - doladím těsto v robotu a dám do mísy. Hodinu si toho nevšímám... zní to děsivě, ale jak píšu, žádná hrůza se nekoná a výsledek je vynikající a můžeš si upéct, jaký zrovna chceš - pivní, podmáslový, kefírový, se semínky takovými či makovými, celozrnný více či méně s bramborem či bez... ! Může být popraskaný více či méně, vypečený více či méně...
|
zerat |
|
(17.1.2017 20:09:06) A domácí rohlíky to je žůžo labůžo. Ještě ke kvásku - možná bys přes FB na diskusi pečempecen sehnala někoho, kdo by Ti/vám prodával domácí kváskový chleba. Čas od času se tam objevují požadavky a jsou tam maminky na MD či RP nebo v domácnosti, které pečou na zakázku. Tady je třeba info o kváskovém pečivu versus drožďovém. http://www.zivost.cz/kvasek-vs-kvasnice-kvaskovy-chleb/
|
|
Berda-Berda |
|
(17.1.2017 20:14:53) V Albertu kupujeme Tanvaldsky a je vyborny.
|
|
Len |
|
(17.1.2017 20:19:50) Zerat, fakt musim zkusit nejaky ozvlastneny, ja porad delam zakladni - mouka, kvasek, voda + sul a kmin. Vlastni kvasek mi pres Vanoce zdechnul (byla jsem s detmi v CR, manzel tady a menil lednicku, urcite ho zapomnel venku), ale na ebay jsem koupila nejaky tricetilety zitny a po tom to tedy kyne jak dive a chutna uplne uzasne
Rohliky delas taky z kvasku? Ja jsem ted nadsena, ze jsem se konecne dostala k cerstvemu drozdi tady, takze porad pecu nejen z kvasku, ale i z drozdi Chleba teda ne, ten jen kvaskovy.
|
zerat |
|
(17.1.2017 20:34:32) Len, rohlíky z kváskou jsou podle mě a manžela vynikající - vzpomínka na naše dětství, kdy se peklo kváskové pečivo naprosto běžně. Jenže rohlíky jsou samozřejmě díky kvásku lehoučce nakyslé a mají takový ten specifický "ocásek" a naší malé to vadilo. Chtěla klasické rohlíky "sladké". Takže kváskové jsem dělala jednou a recept teď nevím, který. Jinak dělám klasické drožďové (z čerstvého droždí) a jsou opravdu vynikající i tak. Člověk tak nějak pak vidí, jaký to je rozdíl když je rohlík bez přidaných pekařských "mňamek". A hlavně taky si je uděláme takové, jak nám chutnají - s mákem nebo kmínem nahoře, sýrem, plněné čím chceme...
Ale jsem ráda, že kváskový chleba doma chutná všem A taková topinka z kváskového chleba s Lutenicí a sýrem - to je nebe v hubě
Jinak na FB je v té diskusi pečem pecen nějaká paní, která má taky kvásek nějaký prehistorický a velice moc ho chválí. Já mám zatím jen svůj dvouletý celozrnný žitný a tedy taky jede dobře. Tak mi snad vydrží. Případně mám kamarádku, která ho má taky, takže případně půjdu za ní pro nový Kdybys "vzorek" kvásku potřebovala v ČR, tak se ozvi
|
zerat |
|
(17.1.2017 20:37:54) TAk teď koukám po těch kváskových rohlících a myslím na 99% že to byly tyhle https://www.youtube.com/watch?v=vGn_PbI8_oc
|
Len |
|
(17.1.2017 21:26:11) Zerat, diky, zkusim Ale jen pro sebe, rohliky totiz deti ji (i kdyz fnukaji, ze nejsou jako v CR, syn nesnasi krupave), ale sni je. Kdyby mely ocasek, tak je jist prestanou. Ja si z detstvi rohliky nepamatuju, nejedla jsem je, to az v dospelosti jsem jim prisla na chut.
U nas doma je to slozite, dceri jsem tedy ted dala chleba do skoly, protoze jsme zadny toastak nemeli a snedla ho, ji ho i v CR, trochu. Ale syn v zadnem pripade, ten ma hodne omezeny jidelnicek a neuveritelne rozeznava jen malinkou jinou chut. Napriklad v CR ji jen Lipanky v akci (zrejme jina receptura, mene tvarohu, rekla bych). Pozna to neomylne, cenu samozrejme nezkouma, ostatne pri nakupu tam vetsinou neni, ale na chuti to pozna.
Jj, ja mela taky vlastni kvasek, delala jsem ho pred rokem a pul ruznymi hokusy pokusy, protoze v dome je velmi chladno a proste mi tu nesel. Nakonec jsem ho stavela v komore na bojler a ruzne ho tam balancovala, aby nespadl Ted uz si ho muzu udelat v pekarne, ma na to primo program, ale kdyz mam tenhle, tak to nehrotim.
|
zerat |
|
(17.1.2017 21:43:39) Len, rohlíky mohou být křupavé i nemusí - stačí jich část po vytažení z trouby pokropit rosičkou na kytky a ony dost brzy změknou
Lipánek je tvarohový dezert, tak je možné, že jak zraje, tak se mění trošku i jeho chuť. Ale kdoví, jak to je... snad složení nemění - je to vůbec přípustné?
K tomu kvásku - taky jsem s ním zkoušela ledacos. Dokonce byl nějakou dobu zabalený i v teplé čepici a postavený na wifi routeru. Nakonec se mi ale krásně rozjel až v technické místnosti- taktéž na bojleru a u plynového kotle Teď už ho skladuji v lednici a zvládá to na výbornou
|
Len |
|
(17.1.2017 21:53:16) Zerat, kdyz jsme ted prijeli do CR pred Vanoci, tak zrovna byly Lipanky v akci, nasi mu jich nakoupili asi ctyricet, protoze uz vedeli, ze nezlevnene neji. No a porad dobry, jedl jich nekolik denne, predposledni den uz jsem si rikala, ze stacit nebudou, dosla jsem pro par nezlevnenych a co bys rekla? Ochutnal a odmitl. Proste mimo akci chutna jinak, takze tam asi nejaka zmena je, jak rika moje maminka, nejak to sidi Zranim to asi nebude, ty v akci byly v lednici 14 dni nez to dojedl a jedl je i posledni den, nezlevnene jsme tam nechali pro synovce
Skvely tip na mekke rohliky, diky, zkusim Ja krupave miluju a nejvic miluju plnene, ale zase si to delam jen pro sebe Zitra budu delat zelnaky, ty maji alespon uspech u vsech.
Muj kvasek byl taky vyborny a v lete mi vydrzel tri tydny v lednici bez prikrmovani, ale chlap ho oddelal
|
zerat |
|
(17.1.2017 21:59:35) Já Lipánky už roky nekupuji, doma je nikdo nejí a já jsem tlustá dost na tyhle dobroty teď si nějak holky zvykly konečně jíst jogurty (Hollandia a třeba ve skle "madeťácké"), tak smetánky už neřeším... každopádně je Tvůj syn evidentně fajnšmekr
Jó, plněné rohlíky jsou dobrota a líbí se mi, že si je rády berou holky do školy. Starší teď svačiny dost šidí a plněné rohlíky doma nenechá ... ovšem není nějak čas a chuť na mé straně se s nimi uprostřed pracovního týdne hrát.
|
|
|
|
|
|
|
|
|