libik |
|
(26.9.2017 16:07:39) Tak já jsem za svých pěkných 33 let dospělého života byla na houbách 2x a z toho jednou jsem přinesla košíček hořčáků.
|
Žžena |
|
(26.9.2017 16:23:27) Hořčáky jsou totiž vždycky nejkrásnější. Jednou na dovolené rostly všude v lese vedle sebe dva strašně podobný druhy hřibů, hořčák a nehořčák. Musela jsem ochutnat všechno, co jsem chtěla dát do košíku
|
Len |
|
(26.9.2017 16:29:32) Houby podobne hribum vzdycky ochutnavam. Pred rokem jsme udelali horkou smazenici, protoze jsme tam dali jakysi druh hribu, ne horcak, ale takovy svetly. No a letos jsme je meli v kosiku zase, akorat doma jsem je ochutnala, nastesti. Pamatuju, ze deda ochutnaval kazdou houbu, sbiral teda i holubinky, to ja ne.
|
Carollyn |
|
(26.9.2017 16:31:18) Některé holubinky jsou pěkně peprné a některé i mírně jedovaté.
|
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(26.9.2017 16:32:24) Tak to musel být hořčák. My zase nedávni našli hřib pepřový. To je taky síla...
|
Len |
|
(26.9.2017 16:33:41) Margotko, nebyl to horcak, ja si nevzpomenu, jak se jmenuje, ale nasli jsme ho v atlasu hub.
|
Carollyn |
|
(26.9.2017 16:36:53) Ještě je hořký kříšť, ale to jsem tedanikdy něnašla. a jeden druh klouzků. Kdysi jsem to nasbírala, babička to dala do polívky a nedalo se to jíst. Samozřejmě jsem za to mohla já, babička uznávala jenom praváky a klouzky brala jenom z donucení...
|
margotka78 alias shit-roller |
|
(26.9.2017 16:40:08) Aha, a já zas našla kováře před pár lety a nevěděla jsem, že se musí tepelně zpracovat. No a jelikož při krájení vždycky houby syrové ochutnávám, tak najednou se mi udělalo tak blbě, křeče v břiše, zle od žaludku, málem jsem omdlela. No asi tak po hodinovém poležení mi bylo líp. Jo a neměla by se prý jíst syrová růžovka, protože je to muchomůrka, musí se tepelně zpracovat. No tak jsem měla pro změnu migrénu.
|
Girili |
|
(26.9.2017 23:49:35) Taky syrovymi vaclavkami si koledujes o brichabol. A bude takovych asi vic.
|
|
|
Len |
|
(26.9.2017 16:40:20) Ani krist to neni. U nas roste jen v jednom lese z tech, co znam a v atlasu bylo, ze je to pomerne vzacna houba (atlas je teda stary). A neni ani nahodou tak vyrazne horky, spis nahorkly. V te smazenici jsme to poznali az po par soustech a muj manzel vubec, ten to cele snedl
|
Len |
|
(26.9.2017 16:43:05) Hrib medotrpky.
|
|
|
|
|
|
Katka a 2 výrostci |
|
(26.9.2017 18:32:32) Existuje hrib peprny,říkáme mu pepřák.Jestli jich bylo ve smažici víc,mohla chutnat palive a nahorkle.Jinak já je musím,sušené mají naopak bezva výraznou chuť.
|
Katka a 2 výrostci |
|
(26.9.2017 18:40:41) Musim=suším.
|
|
|
Stárnoucí |
|
(26.9.2017 22:14:03) Len, to byl kříšť☺. Je nádhernej, leč nepoživatelnej.😐
|
Stárnoucí |
|
(26.9.2017 22:17:35) Omlouvám se, až teď jsem dočetla, že kříšť to taky není ☺.
|
|
|
|
Carollyn |
|
(26.9.2017 16:30:19) Zrovna nedávno jsem jednomu známému vyházela celý košík. Radoval se, že má praváky a byli to samí hořčáci.Z plného košíku zbyl jeden malý suchohříbek . Hořčáky jsem se naučila poznat celkem neomylně, málokdy mě zmatou tak, že bych musela ochutnat.
|
Persepolis |
|
(26.9.2017 16:53:54) Taky mě máma takhle jednou vyházela košík. A já měla takovou radost z úlovku. Letos by mi to bylo fuk, ale to byl zrovna rok, kdy těch hub moc nerostlo.
|
Žžena |
|
(26.9.2017 16:56:59) Taky mi byl provyházen košík, když jsem v dětství byla na houbách s kamarádkou
|
|
Vítr z hor |
|
(26.9.2017 17:34:33) Moje děti dokonce vyházely babky, když byly poprvé na houbách. Nejdřív byly bez sebe štěstím, "aaaach, maminko, smíme taky nést nějaké houby?". No a když jsem se po nich za chvíli sháněla, "no my jsme je vyhodily".
Naopak když mi bylo asi 13, nasbírala jsem a zavařila asi 30 lahví stročků. Jenže máma je vzápětí v nestřeženou chvíli všechny vyhodila, neboť vnitřním zrakem viděla celou rodinu otrávenou. A to příručka pravila, že se to nedá s ničím splést, a že je to jedlé...
|
|
|
|
|
|