Senedra |
|
(4.11.2018 9:24:07) Občas udělám vařenou cizrnu, kterou dál zpracuji. Někdy mi zbyde, tak jí zamrazím a když potřebuji, rozmrazuji. Ale napadlo mě, jestli neznáte nějaký osvědčený recept na zavaření cizrny. Zavařovala bych po malých dávkách.
|
Monika |
|
(4.11.2018 13:29:58) Kolik té cizrny tak sníte? Nebylo by jednodušší (a možná i levnější) koupit si už "zavařenou" cizrnu v plechovce?
|
Červená malina |
|
(4.11.2018 14:20:30) Raději než polotovary v plechovce si uvařím hrnec cizrny a po várkách zmrazím. Pak přidávám do jídel.
|
Senedra |
|
(4.11.2018 14:29:42) Malino, také vždycky uvařím cizrny hodně a část zamrazím. Ale dost často chci jen malou porci ( třeba jako vložku do polévky nebo do salátu) a musím myslet na to, abych dala cizrnu včas rozmrazit. Říkala jsem si, že kdybych měla malé skleničky se zavařenou cizrnou, bylo by to pohodlnější.
|
|
Monika |
|
(4.11.2018 15:13:40) Ale jo, to dává smysl, když Ti nevadí, že to zabírá místo v mrazáku, resp. máš ho dost. Zavařování je ovšem náročnější než zamražování a v případě, že člověk spotřebuje 1 plechovku za měsíc (to je tak asi náš případ, možná i míň), tak mi přijde zbytečné se s takovou věcí crcat, starat se o sklenice a tak. Ještě tak, kdybych si tu cizrnu vypěstovala na zahradě, ale zavařovat kupovanou ... Ale samozřejmě ať si dělá každý, jak uzná za vhodné, to je jasné.
|
|
|
|
NikaREJ |
|
(4.11.2018 14:53:25) Pokud ti zbyde malá dávka, do zavařování bych nešla. Mám ráda humus, nechceš zkusit udělat pomazánku ???
|
Senedra |
|
(4.11.2018 15:37:11) Zbyla mi cizrna potom, co jsem udělala hummus a kus dala do salátu. Takže chci zkusit ten zbytek zavařit a případně příště zavařit cizrny víc.
Místa máme dost, bydlíme v domě, máme komoru. Zase bych nezavařovala třeba 5 kilo.
|
NikaREJ |
|
(4.11.2018 17:24:43) Senedro, a teď mám vážně chuť na ten humus a cizrnu zrovna nemám doma
|
Senedra |
|
(4.11.2018 17:34:37) No, hummus se mnou jí jen jedna dcera, cizrna manželovi a mladší nechutná, jsou schopni a ochotni ji pozřít jen trochu.. takže vymýšlím, co s ní. Ale nahážu jí do malých sáčků a zamrazím.
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(4.11.2018 16:48:03) zavařování vysokobílkovinných věcí podoma je dost ošemetné,zavařuje se to vpodstatě jako maso, tj. je s tím celkem práce. Mražení mi přijde o dost lepší, dělám to taky. Na salát dokonce mnohem lepší, protože když přeliješ cizrnu horkou salátovou zálivkou, tak se tím rozmrazí a zároveň hodně nasákne chuŤ. Rozepisovala jsme to podrobněji tady (u fazolí) https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/maso-a-prilohy/3-rychle-vecere-stihnete-je-uvarit-za-20-minut/
|
Senedra |
|
(4.11.2018 17:18:08) Hm, jestli je s tím nějaké velké crcání, tak do toho asi nepůjdu.. ale nevadí, když cizrnu tak rychle rozmrazím? Měla jsem za to, že se potraviny mají rozmrazovat pomalu.
|
angrešt |
|
(4.11.2018 17:31:14) takhle se nemá rozmrazovat hlavně maso. U vařené cizrny to nijak zvlášť nevadí. Můžeš ji klidně hodit zmrzlou do polévky.
|
|
Červená malina |
|
(4.11.2018 22:09:32) Dělám to tak vždy. Třeba když dělám cizrnový guláš, připravím si základ a cizrnu pak přisypu mraženou a krátce povařím.
|
|
|
lesley |
|
(4.11.2018 17:21:18) Omlouvám se za OT . Angrešte, prosím tě, čím (cenové dostupným) se dá nahradit mléko při alergii na laktózu. Kromě luštěnin.
|
angrešt |
|
(4.11.2018 17:33:51) neexistuje alergie na laktózu. tj. buď jde o intoleranci laktózy a tam stačí používat bezlaktózové výrobky (sinlac a další značky), nebo jde o alergii, ale ta pak nen na latózu, ale na nějakou jinou složku mléka. A pokud jde o alergii na bílkovinu (obvykle laktalbumin), tak je to s nahrazováním horš, jelikož je častá zkřížená alergie na soju, často je současně alergie na ořechy...což dost zužuje výběr.
|
lesley |
|
(4.11.2018 18:52:34) Intolerance, ano, omlouvám se, špatně jsem to nazvala. Někde jsem četla, že při ní může být problém i s vejci. Ok, díky, stejně mě návštěva lékaře nemine.
|
angrešt |
|
(4.11.2018 19:37:25) vejce neobsahují laktózu. To je zřejmě opět smíchání s alergií na laktalbumin, která se může křížit s alergií na ovalbumin.
Intolerance laktózy není nemoc, není ničím riziková, je to normální stav a není na něm nic k léčbě. Akorát konzumace laktózy ve větším množství vede k tomu, že jak se neštěpí, tak ji začnou zpracovávat střevní bakterie za vzniku vedlejších produktů, vedoucích k vedlejším efektům :)
|
|
|
|
|
|
angrešt |
|
(4.11.2018 20:15:11) polévky (hariru s celou cizrnou, krémové polévky z cizrny), pomazánky, cizrnovou "nutelu", saláty z cizrny...
|
angrešt |
|
(4.11.2018 20:22:21) jo, jako hummus, ale nemusí se to tolik dohladka, klidně jen rozmačkat. Podobně, jako tady mám pomazánku z červené čočky: https://www.ireceptar.cz/vareni-a-recepty/polevky-a-chutovky/svaciny-pro-skolaky-vsadte-na-pestre-barvy-i-chute/?fbclid=IwAR0BkXUhCKVRovvp3Hd596mUok7e0-MQwBmdc2Bfxkv58mPPuw82n-QKquU
Cizrnová "nutela" - tu jsem psala i do jídelníčků pro školky. Cizrna, kakao, med, cukr, chuťově neutrální olej a kondenzovaný mlíko nebo sušený mlíko umixovat do hladké hmoty.
|
angrešt |
|
(4.11.2018 20:30:35) tak to je jen jeden z mých svačinových článků, pro iReceptar píšu hodně :)
|
|
|
|
|