Saamajna |
|
(4.6.2019 9:50:30) Jak na nej? Dcera si ho preje na zitrejsi detskou odpoledni oslavu 7. narozenin.
Pokud mozno ne moc sladkej, hodne dekorovanej ovocem. Na rodinne oslave mela plechovej piskot s boruvkama, ten miluje. Do skoly vcera brala cokoladovy brownies - 9 vajec + 650g 70% cokolady + 350g cukru + 300g mouky a 300g oleje. Pry "to bylo moc dobry ale nemohli jsme toho jist moc..." Takze tohle uz ne.
Zadani je "opravdovej" dort = patrovej.
Netusim co a jak, jaky testo a jakej krem aby to drzelo a dalo se to nejak krajet...
Poradite prosim?!?
Jo a nakoupit muzu prakticky cokoliv, neni omezeni.
|
Rose,2růžičky,1kvítek-01,07,12 |
|
(4.6.2019 10:22:38) peču už roky podle tohohle receptu od marcipánek na dámě: Korpus podle Katky: 5 vajec, 200 g krystalového cukru, 200 g polohrubé mouky, 5 PL teplé vody, 1 ČL prášku do pečiva. Ušlehat bílky s polovinou cukru. Žloutky šlehat 4 minuty s druhou polovinou cukru, poté přidat vodu a nakonec ručně vmíchat zlehka na střídačku mouku s práškem do pečiva a ušlehané bílky. Péct necelou hodinu na 150 (já peču prvních 10 minut na 170 a pak stáhnu). Pokud chci kakaový korpus, dám na váhu 2 PL kakaa a dovážím do požadované hmotnosti moukou, stejně tak s ořechy, kterých dávám cca 100 g.
tohle je rozpočet na klasickou dortovou formu, unese to minimálně jedno patro bez podložek (dělám do menší formy ze 3 vajec) krém dělám klasický máslový nastavený buď zlatým klasem nebo pudinkem
(dobu pečení teda mám o dost kratší, záleží na troubě, ale dodržuju prvních 10 minut na 170 a pak uberu na 150 - nedělá se pak uprostřed boule ani dolík) jo a přidávám špetku soli do bílků - vlastně do každého pečení přidávám špetku soli
|
Lenka Pražanda |
|
(4.6.2019 10:29:24) Rose, tenhle dělám ze 4 vajec a šlehám je celé. Neodděluji bílky. Na formu 22 cm stačí polovina (2 vejce). Korpus má po upečení minimálně 5 cm, takže dvakrát proříznu a vyjde mi z toho dort přesně do ráfku. Někdy vyšší.
|
|
|
Vítr z hor |
|
(4.6.2019 10:24:17) Kdyz jsem nemela konstrukci, delala jsem z relativne tvrdeho mrkvace - testo vyztuzene mandlemi, orechy, strouhanou mrkvi. Dve patra drzela vzdycky dobre, tri byla lehce bachrata.
|
|
Lenka Pražanda |
|
(4.6.2019 10:24:41) V čem je problém? Patrový dort jsou dva, tři, čtyři nebo kolik chceš, dorty na sobě s tím, že každé patro je vždy menší než to pod ním. Osobně doporučuji dávat mezi každé patro plastovou podložku, aby se nepropadal. Vzhledem k tomu, že jde o několik dortů, může být každý jiný. Ale mysli na to, že spodní vždy drží ty horní, takže by měl být pevnější. Ne šlehačkový. Zeptej se dcery co by si představovala. U nás je nejoblíbenější piškot a krém z tvarohu a zakysané smetany + ovoce nebo šlehačka a pudink. Zdobení také ovoce nebo želé. čokoládové moc nemusíme.
|
|
|