Hanka-1978 |
|
(20.12.2019 18:31:12) Zdravím, chtěla bych letos vyzkoušet tvarohovou vánoční štolu. Pečete někdo? Je dobrá hned po upečení? Komentáře pod receptem, který jsem našla, jsou od nadšených (jako že je vynikající a nevydržela ani do druhého dne) až k těm opačným (je tuhá, tvrdá, už nikdy péct nebudu). Tak nevím.
|
Len |
|
(20.12.2019 18:47:32) Pekla jsem petos uz trikrat, velky uspech. Akoratto testo je lepsi ridsi, spis roztahnu nez valim, na valecek se hodne lepi, prelozim, hodim na plech, zadne velke tvarovani. Mam k dispozici jen kelimkovy tvaroh, ten zere strasne mouky a kdyz udelam konzistenci na valeni, tak je upecena sussi.
|
Silvie+dva kluci |
|
(20.12.2019 18:56:47) Dělám tuhle: https://www.mimibazar.cz/recept/32138/tvarohova-stola-hrnkova-rychla-vyborna-vlacna Výborná
|
|
Len |
|
(20.12.2019 19:05:10) Jo a nejradsi ji mam jeste teplou, delam podle Angresta.
|
|
Půlka psa |
|
(20.12.2019 20:55:10) Holky, pls dá se někde najít ten Angreští recept?
|
|
|
K_at |
|
(20.12.2019 18:59:54) Peču. Je výborná. Ale rozležet se musí. Neméně týden. Ideálně 2.
|
|
Inka ..|-.|-.-|.- |
|
(20.12.2019 19:20:38) Jak chutná po upečení nevím, vždycky nechám 3 týdny odležet v alobalu v chladu.
|
|
Lída+2 |
|
(20.12.2019 19:49:07) Měla jsem před 14 dny. Někdo ji zkoušel. Moc dobré. Upečené podle kuchařky pro dceru.
|
|
Monika+1+2 |
|
(20.12.2019 20:05:42) Peču podle Angrešta a jíme hned
|
K_at |
|
(20.12.2019 20:18:53) Aha, nemám Angreští, musí odležet.
|
|
|
Senedra |
|
(20.12.2019 20:24:53) Peču tvarohovou dle angrešta, jíme hned a je výborná. Jinou ani nechceme zkoušet.
|
|
Kimi. |
|
(20.12.2019 20:46:44) Peču tvarohovou (ale nevím, jestli taky podle Angrešta, protože ji peču pořád stejně 14 let a to jsem A. neznala). Je výborná, rozležet se nemusí, i když mám letos jednu dobře schovanou abych zjistila, jestli je mezi rozleželou a nerozleželou nějaký rozdíl. Jinak od Mikuláše už jsou dvě snědené. Z téhož těsta dělám i velikonoční mazanec.
|
Silvie+dva kluci |
|
(20.12.2019 21:08:16) Mohla bych poprosit o recept?
|
Kimi. |
|
(20.12.2019 21:56:50) Peču podle tohoto receptu: 380 - 400 g hladké mouky ½ lžičky soli 1 ½ balíčku prášku do pečiva 1 balíček vanilkového cukru 1 lžičku pomerančové kúry 125 g cukru krupice 1 ks měkkého tvarohu 2 ks vejce 150 g rostlinného tuku na pečení (nebo másla) 1 hrst (50 g) rozinek hrubě nakrájených (dávám brusinky) 1 hrst (50 g) vlašských ořechů hrubě nasekaných (někdy tam dávám mandle)
Kromě toho: 60 g másla na potření hotové štoly 50 g moučkového cukru na posypání alobal pečící papír
Rozpustíme rostlinný tuk, necháme ho stranou vychladit. Odložíme si trochu hladké mouky k posypání prkénka, zbytek mouky smícháme dohromady se všemi ingrediencemi, dohněteme ručním šlehačem, až se nám těsto odlepuje od stěn je vláčné.
Zapneme si troubu na 220°C. Těsto dáme na moukou posypané prkénko či stůl a rukama z něj vytvoříme silnější placku asi 1 cm vysokou, kterou prvně přeložíme vrchním a spodním dílem do prostředku, a poté ještě jednou přehneme spodní díl do 2/3 směrem nahoru. Plech vyložíme pečícím papírem a opatrně na něj přeneseme štolu. Dáme ji do trouby a pečeme 10 minut, pak zmírníme teplotu na 160°C a dopékáme dalších 20 minut. Po upečení štolu za horka potřeme právě rozpuštěným máslem a posypeme vydatnou vrstvou moučkového cukru. Štolu zabalíme do alobalu a necháme ji zcela vychladnout. V chladu ji ponecháme uležet alespoň jeden týden.
Je to hodně podobné té od Angrešta, co vložila Půlka psa, ale je tu míň cukru a já dávám tak polovinu, úplně to stačí. Už se mi i stalo, že jsem na něj zapomněla, takže tam byl jen sáček vanilkového a sáček citronového a i tak byla dobrá. Od té doby, co jsem vyzkoušela štolu, jsem už nikdy nepekla vánočku, všichni chtějí jen štolu.
|
|
|
|
neznámá |
|
(20.12.2019 21:10:32) Koukám, že opět pujdu proti proudu, tvarohová štola mi nechutná. Letos jsem nepekla, ale dělávám klasiku, co se nechává 2-3týdny uležet.
|
|
Termix |
|
(20.12.2019 21:31:04) Nikdy jsem nepekla, ale chtěla bych někdy vyzkoušet. A asi bych taky pekla podle Angrešta, protože všechno od ní je výborné.
|
Půlka psa |
|
(20.12.2019 21:39:28) Už to mám.
Angrešt před pár lety: Tvarohová štola - německé vánoční pečivo Na válu vypracujeme těsto z 400g polohrubé mouky, 180g cukru, 1 prášku do pečiva, 1 vanilkového cukru, špetky soli, půlky másla, 1 tvarohu, lžíce rumu a 2 vajec. Zapracujeme rozinky, mandle nebo ořechy, kandované či sušené ovoce podle chuti. Vytvarujeme obdélník tloušťky 5 cm a podélně neúplně přeložíme, aby vznikl tvar štoly. Pečeme na pečicím papíře při 180st. Horkou potíráme půlkou másla a posypeme moučkovým cukrem, aby vznikla krustička.
|
|
|
Hanka-1978 |
|
(20.12.2019 22:10:48) Díky všem za názory a zkušenosti, zkusím upéct tu podle Angrešta
|
|
|